Έναρξη δράσεων της Κινηματογραφικής και Θεατρικής Ομάδας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Οι τέχνες «φοιτούν» στη Σύρο

Ως δύο ζωντανά και συνεχώς αναπτυσσόμενα «κύτταρα», που συντελούν με τη δράση τους στην ανάδειξη του πολυσχιδούς χαρακτήρα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, η κινηματογραφική και η θεατρική ομάδα της φοιτητικής κοινότητας της Σύρου καλωσόρισαν τους φίλους τους για μία ακόμη χρονιά.

Στο πλαίσιο έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους και της σειράς προβολών που θα ακολουθήσουν καθ’ όλη τη διάρκειά του, η κινηματογραφική ομάδα dpsdCINE πραγματοποίησε στο χώρο του 1ου Γυμνασίου gala γνωριμίας τόσο με τους πρωτοετείς φοιτητές, όσο και με το ευρύτερο κοινό του νησιού.

Στην εκδήλωση, φιλοξενήθηκε έκθεση με αφίσες των προγραμματισμένων προβολών, ενώ παρουσιάστηκε επίσης η θεατρική ομάδα του Τμήματος, τα μέλη της οποίας προσέδωσαν μία χροιά παραμυθιού, μεταμφιεσμένα σε ήρωες του θρυλικού «Πίτερ Παν».

Ευρεία θεματολογία με κοινωνικές αποχρώσεις

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της κινηματογραφικής ομάδας Μαρία Καιρίδου τόνισε ότι, στόχος και των δύο ομάδων είναι η διοργάνωση εξωστρεφών δράσεων που θα μυήσουν ακόμη περισσότερο το κοινό στην τέχνη υπό το πρίσμα της συλλογικότητας και των βαθύτερων αξιών που αναδύονται μέσα από τον πολιτισμό.

Όπως εξήγησε, «ο κινηματογράφος στο νησί είναι πολύ περιορισμένος κι επομένως είναι σημαντική η ύπαρξη μίας ακόμη εστίας με ταινίες που δεν μπορείς να δεις εύκολα». Πρόσθεσε επίσης, ότι χρόνο με το χρόνο, η ομάδα αποκτά περισσότερους φίλους εντός κι εκτός πανεπιστημίου, οι οποίοι στηρίζουν τη δράση της και γίνονται κοινωνοί της.

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος των ανοιχτών προβολών είναι η διάδοση της αγάπης για τον κινηματογράφο, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό της ομάδας στα έξι χρόνια λειτουργίας της. «Είναι ωραίο να γνωρίζει κάποιος ότι μπορεί να παρακολουθήσει σ’ έναν χώρο ταινίες με συγκεκριμένη θεματολογία, αντί να ανοίξει τον υπολογιστή, να κατεβάσει ή και να νοικιάσει οποιαδήποτε ταινία πέσει μπροστά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι οι προβολές δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφτεί το χώρο του Πανεπιστημίου, συμμετέχοντας παράλληλα σε μία ευχάριστη δραστηριότητα. «Άλλωστε η κινηματογραφία εμπλέκεται πάρα πολύ με τις δικές μας σπουδές. Υπάρχουν σχετικά μαθήματα, οπότε είναι βοηθητικό και για εμάς», σημείωσε.

Κατέστησε επίσης γνωστό ότι, η θεματολογία των ταινιών που επιλέγονται από την ομάδα είναι ευρεία και περιλαμβάνει αφιερώματα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και κινήματα, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τη σημερινή κοινωνία, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά του κόσμου, η ιδιωτικοποίηση του νερού, η παγκοσμιοποίηση και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η έναρξη των φετινών προβολών θα γίνει με ένα αφιέρωμα στη βρετανική κωμωδία, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη εκπλήξεις. «Για την ώρα μαζευόμαστε, περνάμε καλά και χαιρόμαστε που ο κόσμος βλέπει ταινίες», κατέληξε η Μαρία Καιρίδου.

Πρώτα ομάδα κι έπειτα… παρέα

Με τη σειρά της, η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του Τμήματος, Νάνσυ Κουρούνη μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται τα τρία τελευταία χρόνια για την αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της.

«Στόχος μας είναι να είμαστε ανοιχτοί και να παίρνουμε αποφάσεις όλοι μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους, τα μέλη της πραγματοποιούν μία σειρά ανοιχτών προβών, που τους οδηγούν στην προετοιμασία του καινούριου έργου. «Ασχολούμαστε με τη μουσική, τα κοστούμια και όλα τα κομμάτια του θεάτρου, καθώς είναι βασικό να βλέπουμε σφαιρικά μια παράσταση και όχι μόνο το σκηνοθετικό ή το υποκριτικό», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται κατά καιρούς θεατρικά παιχνίδια, καθώς και σεμινάρια ορθοφωνίας και κινησιολογίας.

Επιθυμία της ομάδας είναι η συμμετοχή όλων των μελών της σε κάθε θεατρική παράσταση. «Ακόμα και 18 άτομα να είμαστε, προσπαθούμε να βρούμε ένα θεατρικό έργο και να το ανοίξουμε, επεμβαίνοντας συγγραφικά, έτσι ώστε να παίζουν όλοι. Και είναι σημαντικό ότι με τον καιρό, η ομάδα μας γίνεται παρέα», σημείωσε η Νάνσυ Κουρούνη.

Δράσεις εξωστρέφειας και γνωριμίας με το ευρύτερο κοινό

Πέρα από τις παραστάσεις της στη Σύρο, η θεατρική ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων λαμβάνει μέρος και σε ετήσια φοιτητικά φεστιβάλ, που αποτελούν τόπο συνάντησης των πανεπιστημιακών θεατρικών ομάδων από όλο τη χώρα. «Εμείς συμμετέχουμε σε δύο φεστιβάλ. Κάθε Δεκέμβριο μαζευόμαστε ένα σαββατοκύριακο σε μια μικρή πόλη έξω από την Αθήνα, όπως η Λεπτοκαρυά ή τα Καμένα Βούρλα και παρακολουθούμε σεμινάρια θεάτρου, υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Επιπλέον, κάθε Μάιο συμμετέχουμε και στη συνάντηση των φοιτητικών θεατρικών ομάδων, έναν καθιερωμένο θεσμό που είχε φιλοξενηθεί και στη Σύρο πριν από δύο χρόνια».

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι στόχος της ομάδας για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είναι η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης παράστασης. «Επιθυμούμε να ασχοληθούμε με όλα τα κομμάτια εξίσου, να αφιερώσουμε πάρα πολύ χρόνο στα σκηνικά και τα κοστούμια και να παίξουμε όλα τα άτομα» τόνισε, καθιστώντας γνωστό ότι η ομάδα αποτελείται μέχρι σήμερα από 13 παλαιά μέλη, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν με τη συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών.