Οι νικητές του παιδικού διαγωνισμού «Φανταστικές Κυκλάδες» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ενδοκυκλαδική δημιουργία

Ανθρώπινη υπόσταση, μυθικά χαρακτηριστικά και πολλές ακόμη μορφές απέκτησαν τα νησιά των Κυκλάδων μέσα από τον πρωτότυπο παιδικό διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Φανταστικές Κυκλάδες».

Παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών είχαν τη δυνατότητα να δώσουν το προσωπικό στίγμα τους στη φετινή αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, με οδηγό τη φαντασία και την αγάπη τους για δημιουργία.

Χρησιμοποιώντας ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, τέμπερες, χαρτιά για κολλάζ και ό,τι άλλο υλικό ήθελαν, οι μικροί συμμετέχοντες ζωγράφισαν ένα νησί των Κυκλάδων, αποκαλύπτοντας μυστικά και πολλές ακόμα πτυχές, που δεν μας είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό.

Τα άλλα πρόσωπα της νησιωτικότητας

Σημειώνεται ότι ήταν η τέταρτη χρονιά που διοργανώθηκε παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους, διάλεξαν τα αγαπημένα τους χρώματα και ζωγράφισαν το νησί όπως το φαντάζονται: με πρόσωπα, σαν ζώα ή πουλιά. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες επέλεξαν το νησί της αρεσκείας τους, κατέβασαν τον σχετικό χάρτη από την ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και εκτύπωσαν το σχέδιο σε Α4. Έπειτα, χρωμάτισαν – ζωγράφισαν το νησί, όπως ακριβώς το φαντάστηκαν και απέστειλαν ταχυδρομικά το έργο τους.

Το ιδιαίτερο παπούτσι της Σίφνοι, οι μαθητριούλες Φολέγανδρος και Σίκινος, η διαστημική Νάξος, η ρομαντική Ίος, το περήφανο ουράνιο τόξο της Σίφνου και της Σερίφου και πολλές ακόμα δημιουργίες έδωσαν άλλη διάσταση στις Κυκλάδες, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Από τον διαγωνισμό ξεχώρισαν 16 έργα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου χάρτη των Κυκλάδων από τις ζωγραφιές των παιδιών, με τις οποίες το Μουσείο θα διακοσμήσει τα εργαστήρια των Παιδικών Προγραμμάτων ή κάποιο άλλον χώρο.

Οι 16 νικητές του παιδικού διαγωνισμού είναι οι: ΝΤΕΜΗ ΖΟΥΜΠΟΥ (Κύθνος), ΧΑΡΑ ΜΥΤΑ (Κέα), ΒΙΚΤΩΡ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Γυάρος – Σύρος), ΠΟΘΗΤΗ ΣΙΓΑΛΑ (Τήνος), ΕΛΕΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ (Ρήνεια – Δήλος – Μύκονος), ΧΡΥΣΑΝΘΗ (Νάξος), ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΤΟΥΡΟΥ (Στρογγυλή – Δεσποτικό – Πάρος – Αντίπαρος), ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΑΚΙΡΗ (Σέριφος – Σίφνος), ΜΥΡΤΩ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Μήλος – Κίμωλος – Πολύαιγος), ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΟΥΝΤΟΥ (Φολέγανδρος – Σίκινος), ΑΝΝΑ ΤΖΕΡΠΟΥ (Ίος), ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ (Σχοινούσα – Ηρακλειά – Κέρος – Κουφονήσια), ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗ (Δονούσα – Αμοργός), ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΓΙΡΗΣ (Σαντορίνη – Θηρασιά), ΜΑΝΤΙΑΝΑ ΠΑΥΛΙΔΗ (Ανάφη) και ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΖΟΣ (Άνδρος).