Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Το Backyard Festival κόντρα στον καιρό

Φωτό: Νεφέλη Καρασλανίδου

Δέκα δυναμικές μπάντες που αποδεικνύουν σε κάθε εμφάνισή τους ότι η ελληνική μουσική σκηνή ζει και βασιλεύει, κατηφόρισαν το Αιγαίο με προορισμό τη Σύρο και συγκεκριμένα το Backyard Festival που διοργάνωσαν με επιτυχία οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στους χώρους της σχολής με τη συμμετοχή πολιτιστικών ομάδων του τμήματος, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές και φωτογραφικές εκθέσεις.

«Τρικάβαλο» στην τέχνη

Την πρώτη ημέρα, οι φίλοι του φεστιβάλ υποδέχτηκαν στο προαύλιο του πανεπιστημίου τα συγκροτήματα Yellow Devil Sauce, 45rats, Cyanna Mercury, The BuzzDealers και Τρικάβαλο.

Οι Yellow Devil Sauce είναι μια heavy rock μπάντα που δημιουργήθηκε το 1999 και δηλώνουν, ηχητικά, επηρεασμένοι από την σκηνή του Seattle. Η μπάντα άρχισε να δίνει αρκετά live και το 2000 βγήκε πρώτη στο Battle Of The Bands. O δεύτερος δίσκος τους με τίτλο “early dinner at dr. Chakravarti’s”, απόσπασε θετικές κριτικές από τα εγχώρια μουσικά μέσα και έδωσε την ευκαιρία στη μπάντα να μοιραστεί την σκηνή, ως support act, με τους Dub Trio, τους Bellrays τους Truckfighters κ.α.

Το συγκρότημα Cyanna Mercury δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. Πρόκειται για μια μπάντα με αγγλικό στίχο που παίζει ψυχεδελικό rock με stoner rock στοιχεία. Και επιρροές από το δυτικό psych και τις blues ρίζες, μέχρι την ελληνική παράδοση και τις ανατολίτικες αναφορές.

Οι The BuzzDealers ξεκίνησαν την πορεία τους στις αρχές του 2015 παίζοντας ένα κράμα Rock n Roll με ψυχεδελικό Blues και πινελιές Garage και Funk. Η μπάντα ηχογράφησε αμέσως το πρώτο της demo και πραγματοποίησε αρκετές εμφανίσεις σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας ενώ συμμετείχε και σε festival όπως το Schoolwave 2015. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι η ηχογράφηση του πρώτου full length album τους.

Μουσικές για γερά… κόκαλα

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου με τις εμφανίσεις: Black Hat Bones, Contra Limit, Cellar Dogs, The Overjoyed και Kalong.

Οι Contra Limit σχηματίστηκαν στα τέλη του 2008 στην Σύρο, σήμερα όμως η έδρα τους βρίσκεται στην Αθήνα. Έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα παίζοντας σε μικρά και μεγάλα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές, ενώ έχουν εμφανιστεί με κορυφαία συγκροτήματα του heavy rock ήχου (The Vintage Caravan (IC), The Shrine (USA), Glowsun (FR), Planet of Zeus, Nightstalker, Vodka Juniors, Potergeist, Beggar's Blues Diary κ.α).

Η μουσική τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα κράμα Desert Rock και Rock n Roll. To EP τους 'Four Barrels From an Island' κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2013, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και για την προώθηση του πραγματοποίησαν ένα tour σε πάνω από 15 πόλεις της Ελλάδας. Τον Νοέμβριο του 2014 μπήκαν στα 'The New Fab Liquid Recording Studios' για την ηχογράφηση του πρώτου τους full length album με τίτλο 'Between Hay and Grass'. Το album κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015.