Συνεχίζεται η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την Metropolitan Opera για το έτος 2017 με σκοπό τη ζωντανή μετάδοση παραστάσεων όπερας

Νέος κύκλος όπερας

Επισημάνσεις σχετικά με την ήπια προσέλευση του κοινού καθ΄ όλη τη διάρκεια των περυσινών παραστάσεων στη Σύρο

Την αξιοσημείωτη συνεργασία με τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης μέσω της υποστήριξης του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με τη Δημοτική Αρχή να εισηγείται σε προσεχή συνεδρίαση την έγκριση live μετάδοσης πέντε παραστάσεων για το έτος 2017.

Το σημαντικό ραντεβού “όπερας” του κοινού με τις αξιόλογες παραστάσεις που δόθηκαν πέρυσι εκτός συνόρων, θα ανανεωθεί στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “The Met: live in HD”, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν μεγάλα έργα όπερας και τη φετινή χειμερινή περίοδο στο ιστορικό θέατρο “Απόλλων”.

Ήδη η Οικονομική Επιτροπή και τα μέλη της, προχώρησαν ομόφωνα στην έγκριση της σχετικής εισήγησης προκειμένου να δεσμευθεί το ποσό των 2.480 ευρώ, στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί για την κάλυψη της ελάχιστης εγγυημένης δαπάνης που ζητά ο πάροχος, ενώ την τελική έγκριση για τις παραστάσεις αναμένεται να δώσει το δημοτικό συμβούλιο.

Τονίζεται πως, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού θα προχωρήσει στη σχετική εισήγηση, μετά από τις δύο σχετικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, τα μέλη της οποίας και κατέληξαν σε πέντε παραστάσεις όπερας για το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η εν λόγω συνεργασία καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε, να μετρά αρκετά έτη ζωής στην Ελλάδα, αφού οι ζωντανές μεταδόσεις από τη Metropolitan Opera της Νέας Yόρκης έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2006 σε διάφορα συνεργαζόμενα θέατρα της χώρας.

 

Πέντε μεταδόσεις παραστάσεων στο θέατρο “Απόλλων”

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα μεταδόσεων των παραστάσεων όπερας και την προβολή τους σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας, Άκης Λέκκος στην επιστολή του προς την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, απηύθυνε νέα πρόσκληση για τη συνέχιση συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, στο περιεχόμενό της, τονίζονται τα ακόλουθα: “Ο Όμιλος ANTENNA σας προσκαλεί να εξετάσετε την συμμετοχή της αίθουσας του θεάτρου “Απόλλων” Σύρου στο δίκτυο αιθουσών για την προβολή των βραβευμένων παραστάσεων όπερας της Metropolitan Opera of New York για τη σεζόν 2016 – 2017. (...) Το θέατρο “Απόλλων” πληροί τις προϋποθέσεις μετάδοσης κι επιπλέον έχει την έγκριση της Met Opera όσον αφορά στις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, ειδικά μετά τις εγκαταστάσεις δορυφορικού πιάτου και αποκωδικοποιητών που πραγματοποιήθηκαν με δαπάνη του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κατά τη χειμερινή περίοδο 2015 – 2016. (...) Το πρόγραμμα προβολών της σεζόν 2016 – 2017 για τις παραστάσεις όπερας της Metropolitan Opera of New York περιλαμβάνει 10 ζωντανές μεταδόσεις, όλες σε ημέρα Σάββατο”.

Από το σύνολο των παραστάσεων που θα μεταδοθούν live και από τις οποίες επέλεξε η αρμόδια δημοτική επιτροπή, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κληθούν να εγκρίνουν τις παρακάτω: Στις 10 Δεκεμβρίου 2016 – Η αγάπη από μακριά (Saariaho), στις 21 Ιανουαρίου 2017 – Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Gounod), στις 11 Μαρτίου 2017 – Λα Τραβιάτα (Verdi), στις 22 Απριλίου 2017 – Ευγένιος Ονιέγκιν (Tchaikovsky) και στις 13 Μαΐου 2017 – Ο ιππότης με το Ρόδο (Strauss).

Προβληματισμός λόγω χαμηλής προσέλευσης

Αναφορικά με την εν λόγω συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης φέρνει στη σκηνή του Απόλλωνα μεγάλες παραστάσεις όπερας σε απευθείας μετάδοση από το Metropolitan Opera στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την ικανοποίησή του και το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Νικόλαος Φωτεινιάς υπερψηφίζοντας τη δέσμευση του ανωτέρω ποσού.

Ο ίδιος ωστόσο, έθεσε επί τάπητος την ανάγκη επαρκούς προώθησης και προβολής αυτού του προγραμματισμού, προκειμένου η δημοτική πλευρά να αποκομίσει όφελος κυρίως σε επίπεδο επισκεψιμότητας. Επικαλούμενος αριθμητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό των live μεταδόσεων του 2015-2016, προχώρησε στον σχολιασμό του, προκειμένου οι παραστάσεις όπερας - στο εξής - να τύχουν μίας τουλάχιστον ικανοποιητικής ανταπόκρισης.

“Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή κίνηση κι εκ μέρους της αρμόδιας αντιδημάρχου” δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ευθύς αμέσως πως, “Πλην όμως, βλέπω ότι υπάρχει μικρή προσέλευση κόσμου”. Στηρίζοντας την αναφορά του, γνωστοποίησε πως, στην περυσινή μετάδοση του “Καρυοθραύστη” έσπευσαν 118 θεατές, ενώ στη μετάδοση του έργου “Τουραντότ” μόλις 45 θεατές. Επιπλέον, χαμηλή ανταπόκριση είχαν και οι μεταδόσεις των έργων όπερας “Μανόν Λεσκώ” και “Μαντάμα Μπατερφλάι”, στις οποίες και προσήλθαν στην αίθουσα του “Απόλλωνα” 30 και 36 θεατές αντίστοιχα.

“Μήπως θα πρέπει να γίνεται η ανάλογη κίνηση, η ανάλογη διαφήμιση ώστε να έρχεται και περισσότερος κόσμος; Κάνουμε κάποιες κινήσεις και η προσέλευση του κόσμου είναι ελάχιστη ή και μηδαμινή. Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά” δήλωσε ο κ. Φωτεινιάς, προσκαλώντας τη Δημοτική Αρχή να προωθήσει επαρκώς τις εν λόγω live μεταδόσεις όπερας. “Πρέπει να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις ώστε τα έργα αυτά που είναι πάρα πολύ αξιόλογα να έχουν περισσότερο κόσμο. Είναι θέμα δικό σας και πρέπει να το κοιτάξετε” επανέλαβε κατηγορηματικά ο ίδιος.

 

Υπήρξε η ελάχιστη προσέλευση”

Επί της ουσίας τους θέματος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης επεσήμανε πως θα απαντήσει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν θα προγραμματισθεί η σχετική συζήτηση, δίνοντας τις δικές του διευκρινίσεις όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι.

“Ως προς το οικονομικό σκέλος να σας υπογραμμίσω ότι οι παραστάσεις της περασμένης χρονιάς κάλυψαν την ελάχιστη προσέλευση που απαιτεί ο πάροχος της εκδήλωσης, η Metropolitan Opera, οπότε ο Δήμος είχε έσοδα μικρά μεν, αλλά έσοδα” τόνισε ο ίδιος, καταλήγοντας πως, “Αυτή η παροχή προς τους δημότες ουσιαστικά δεν κόστισε στον Δήμο γιατί καλύφθηκαν τα ελάχιστα εισιτήρια που ορίζει η σύμβαση. Τα υπόλοιπα θέματα είναι αρμοδιότητα της αντιδημάρχου Πολιτισμού”.

Ετικέτες: