Ειδική συνεδρίαση κι ενημέρωση για την πρόοδο της αναστήλωσης και της ανασκαφής στο μικρό νησάκι που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αντιπάρου

Πρόοδος εργασιών στο Δεσποτικό

Την πρόθεση συνδρομής στις προσπάθειες ανάδειξης του Δεσποτικού και τις σχετικές εργασίες ανασκαφής και αναστήλωσης που προωθούνται σε αυτό, με συστηματικό τρόπο, εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Αντιπάρου, υπερψηφίζοντας την πρόταση οικονομικής συμμετοχής του Δήμου.

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών προκειμένου οι αιρετοί να ενημερωθούν πλήρως για τις εργασίες στο μικρό νησάκι από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Γιάννο Κουράγιο, αποφασίστηκε η σύναψη τριετούς σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Αντιπάρου και το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Εφορείας, προκειμένου να αναδειχθεί το ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Όπως κατέστη σαφές, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αρχαιολόγου, μέχρι σήμερα η πρόοδος των εργασιών στηρίζεται οικονομικά σε χορηγίες, με το σχετικό ποσό για το 2016 μάλιστα να ανήλθε σε 120.000 ευρώ, με μεγάλο χορηγό των Αθανάσιο Μαρτίνο και κατόπιν, αρκετά Ιδρύματα.

Σημαντικές παρεμβάσεις αναστήλωσης σε εξέλιξη

Από την πλευρά του, ο κ. Κουράγιος σχολίασε χαρακτηριστικά πως έως σήμερα “Έχει προχωρήσει αρκετά η ανασκαφή”, τονίζοντας πως, η ομάδα που εργάζεται για την ανάδειξη του Δεσποτικού έχει δώσει πλέον έμφαση στις εργασίες αναστήλωσης. Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα και σε μία παρουσίαση των πεπραγμένων εργασιών για το διάστημα 2015- 2016 (έως και σήμερα), επισημαίνοντας εξ αρχής, πως, προωθείται επί της ουσίας “κάτι πολύ σοβαρό για την Αντίπαρο”, σημειώνοντας στη συνέχεια πως, σε αυτό κρίνεται επιβεβλημένη και η οικονομική συνδρομή του Δήμου. “Φέτος είχαμε 40 παιδιά, 15 Αμερικάνους, πολλούς Ιταλούς, αρκετούς Έλληνες φοιτητές και αυτό ήταν σημαντικό και προχώρησε πολύ η ανασκαφή σε αυτό το σημείο” σχολίασε παρακάτω, δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες των εργασιών που προωθήθηκαν.

Όπως υπενθύμισε η πρόταση αναστήλωσης των δύο σημαντικότερων κτιρίων, του ναού και του τελετουργικού εστιατορίου έλαβε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τον Απρίλιο – Μάιο, με τις σχετικές εργασίες να είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να αναδειχθεί η τρίτη διάσταση του συνόλου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για μερικές εργασίες, “Τελειώνοντας εστιάζω στην αναστήλωση. Η πρόταση αναστήλωσης πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου. (...) Αυτό για το οποίο πήραμε έγκριση από το ΚΑΣ ήταν το κάτω τμήμα, δηλαδή να σηκωθούν τρεις κίονες από το εστιατόριο, να μπουν τα επιστύλια στα αριστερά. Μετά σηκώνεται η παραστάδα, ένας μεσαίος τοίχος όλο μάρμαρο, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει και σηκώνεται. Για στατικούς λόγους έγινε και αντισεισμική μελέτη. (...) Ήδη έχουμε συμπληρώσει φέτος, όλον τον στυλοβάτη με νέο υλικό, μάρμαρα Νάξου (8 στυλοβάτες από 2 μέτρα). Τώρα αρχίζουν και μπαίνουν οι σπόνδυλοι του ναού. Ξέχασα να πω ότι έχει συμπληρωθεί ο στυλοβάτης του εστιατορίου. Ξεκινάμε να στηθεί ένα κίονας ολόκληρος συμπληρωμένος, οπότε να μπει και το κιονόκρανο του εστιατορίου. Συμπληρώθηκε όλος ο βόρειος τοίχος του ναού, ο οποίος θα συμπληρωθεί ακόμη. Έλλειπε ολόκληρος, οπότε είχαμε μόνο τη θεμελίωση. (...) Επίσης συμπληρώνονται οι προσόψεις του εστιατορίου. Μπήκαν δύο νέα “κατώφλια”. (...)”.

Αφότου ολοκλήρωσε την παρουσίαση των εργασιών μέχρι και σήμερα, ο υπεύθυνος της αρχαιολογικής δουλειάς, τόνισε πως, “Όταν ο χώρος αναδειχθεί και γίνει επισκέψιμος, τουριστικά θα αποτελέσει έναν μεγάλο πόλο έλξης”. Ως εκ τούτου, και με φόντο τα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσει η Αντίπαρος, ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη οικονομικής συνδρομής του Δήμου.

 

Θετική “ματιά” από Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο

Αναφορικά με το Δεσποτικό έχει καταστεί σαφές πως, το Υπουργείο Πολιτισμού στοχεύει στην ολοκλήρωση και ανάδειξή του, με σκοπό την οργάνωση ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου, που θα καταστεί πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο στο νομό των Κυκλάδων, με διαδρομές περιήγησης, ενημερωτικό υλικό κλπ., δεδομένου και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που το διακρίνει.

“Εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή δείξαμε έντονο ενδιαφέρον και την πρώτη που κάναμε αμέσως μετά την εκλογή μας ήταν στο Δεσποτικό” γνωστοποίησε ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, επισημαίνοντας πως, η πρόθεση συνδρομής του Δήμου είναι δεδομένη, ωστόσο, ο προβληματισμός εστιάζεται στη δυνατότητα έγκρισης δαπανών του Δήμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την ανάδειξη ενός αρχαιολογικού χώρου. “Ναι μεν, εμείς, ως Δήμος θέλαμε και θέλουμε να βοηθήσουμε για το θέμα της ανασκαφής και είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζετε τέτοιου είδους δαπάνες είναι μη επιλέξιμες” πρόσθεσε ο δήμαρχος, γνωστοποιώντας πως, κατόπιν συζητήσεων με αρμόδια πρόσωπα και από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, βοηθήθηκε σε επίπεδο ενημέρωσης ώστε να προκύψει μία πρόταση που θα ευσταθεί και θα μπορεί να υλοποιηθεί. “Αυτό που προκρίνεται και πρέπει να γίνει είναι ο Δήμος μας να κάνει μία σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού που να αφορά την αναστήλωση και ανάδειξη του ιερού του Απόλλωνα. Μία τριετή σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων με ένα ποσόν, αρκετά μεγάλο, αλλά όσο μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Δεν έχουμε καταλήξει” σημείωσε, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του αιρετούς και αναφερόμενος στη σχετική σύμβαση. “Ο τίτλος της σύμβασης θα είναι συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη του ιερού του Απόλλωνος στο Δεσποτικό του Δήμου Αντιπάρου” συμπλήρωσε, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “η προγραμματική σύμβαση θα είναι τριετούς διάρκειας, το ποσόν θα οριστικοποιηθεί κατόπιν πρότασης από τις Οικονομικές Υπηρεσίες” όμως δεν αποκλείεται όπως σκιαγράφησε να ανέλθει σε 40.000 ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Φαρούπος σημείωσε τέλος, πως, θετική θα ήταν η υλοποίηση μίας ακόμη σύμβασης για την έρευνα και ανάδειξη στο κάστρο, πρόταση την οποία και εισηγήθηκε.