«Ο Καρυοθραύστης» από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Όλο το σχολείο, μια ομάδα

  • Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2016 - 06:17

Στον μαγικό κόσμο του Καρυοθραύστη, εκεί όπου η πραγματικότητα και το όνειρο αναμειγνύονται και αλληλοεπιδρούν, θα μεταφέρουν το κοινό της Σύρου οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου με τη σκηνοθετική υπογραφή της εκπαιδευτικού Βέτας Αποστολίδου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος «Σύρος, η Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων».

Μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό μουσικής, χορού και θεάτρου θα πάρει σάρκα και οστά η αγαπημένη ιστορία του κινούμενου στρατιώτη, που δωρήθηκε στη μικρή Κλάρα από το νονό της Ντρολσεμάγιερ την παραμονή των Χριστουγέννων. Έτσι, από τη σκηνή του επιβλητικού θεάτρου της Ερμούπολης θα ξεκινήσει ένα μαγικό ταξίδι προς τη χώρα της Φαντασίας, γεμάτο περιπέτειες που θα συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους.

Το ατού της συγκεκριμένης παράστασης, που διαφοροποιείται από μία συνηθισμένη σχολική εορτή, δεν είναι ούτε το όνομα της κ. Αποστολίδου, που αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, ούτε η πραγματοποίησή της έξω από τους κόλπους του σχολείου, αλλά η συμμετοχή ολόκληρης της μαθητικής κοινότητας.

Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη» οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για μία σοβαρή δουλειά που από την πρώτη κιόλας στιγμή αποτέλεσε «γέφυρα συνεργασίας» μεταξύ δασκάλων, παιδιών και γονέων. Η παράσταση θα αποτελείται από δύο μέρη. Το μουσικό κομμάτι έχει αναλάβει ο κ. Γιάννης Ρηγούτσος με χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα οποία θα συνδεθούν σταδιακά με την ιστορία του Καρυοθραύστη. Η μετάβαση θα γίνει μέσα από την ανάγνωση σχετικών κειμένων από τους μαθητές. «Προχωράμε δυναμικά, καθώς τα παιδιά μας είναι υπάκουα. Κάνουν ό,τι τους πούμε και το σημαντικότερο είναι ότι το θυμούνται», τονίζει η κ. Αποστολίδου.

Συνεργασία και αλληλεπίδραση

Στόχος του σχολείου ήταν η πραγματοποίηση ενός ενιαίου δρώμενου με τη συμμετοχή όλων των τάξεων. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Εκπαιδευτικοί και παιδιά, είμαστε μια ομάδα. Έτσι αποφασίσαμε, να μοιραστούμε όλο αυτό το κομμάτι και να μην πέσει το βάρος μόνο στις μικρές ή μεγάλες τάξεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά συμμετέχοντες δάσκαλοι.

Όπως τονίζουν, μέσα από την προετοιμασία της παράστασης, οι μαθητές ρίχνουν τα «τείχη» των τάξεων και γίνονται μια μεγάλη παρέα που σκέφτεται, κινείται και αισθάνεται με τον ίδιο τρόπο. «Τα παιδιά παρακολουθούν τη δράση της κάθε τάξης και καθημερινά ρωτούν με ανυπομονησία πότε θα κάνουμε πρόβες. Η επιθυμία τους οφείλεται στο γεγονός ότι είναι διαφορετικό μία τάξη να αναλαμβάνει κάτι μόνη της και διαφορετικό να συμμετέχει σε ένα μεγαλύτερο θεατρικό δρώμενο που εμπλέκει όλα τα παιδιά» δηλώνουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός. «Είναι όλα ενωμένα και στοχεύουν σ’ ένα κοινό αποτέλεσμα. Αυτό το εκτιμούν και το υποστηρίζουν».

Πολλαπλά παιδαγωγικά οφέλη

Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, πέρα από την ομαδικό χαρακτήρα της δράσης, το έργο προτρέπει τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε διάφορες μορφές τέχνης. «Δεν είναι καθόλου κουραστικό γι’ αυτά. Δεν έχουν να μάθουν λόγια, αλλά κινήσεις. Όλο το έργο είναι μια παντομίμα, είτε χορευτικών κινήσεων, είτε θεατρικών. Οπότε, το παιδί αποδεσμεύεται αμέσως από την αποστήθιση και το άγχος αν θα το πει καλά ή όχι. Ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ ευχάριστο και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν την κλασική μουσική» τονίζει, αναφέροντας ότι δεν είναι λίγοι οι μαθητές που προτιμούν πλέον στο σπίτι τους να ακούσουν συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι. «Οπότε το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι το κέρδος των παιδιών».

Προσθέτουν επίσης ότι τα παιδαγωγικά οφέλη από μία δράση όπως αυτή είναι πολλά περισσότερα. «Μαθαίνουν να είναι δημιουργικοί και να εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Όπως θέλουμε να έρχονται χαρούμενοι στο σχολείο, θέλουμε με την ίδια χαρά να κάνουν και πρόβες. Και νομίζουμε ότι αυτός ο τρόπος το πετυχαίνει».

Γνωριμία με διάφορες μορφές τέχνης

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέσα από τις πρόβες, οι μαθητές ανακαλύπτουν τις διαφορές ανάμεσα στο θέατρο και άλλες μορφές τέχνης όπως τέχνης όπως ο κινηματογράφος. «Σε κάποιο πρόσφατο μάθημα, μία μαθήτρια υποστήριξε πως όλα αυτά που βλέπουμε σε ταινίες δράσεις ή επιστημονικής φαντασίας γίνονται μέσα σε ένα πράσινο κουτί, ενώ μόνο το θέατρο είναι αλήθεια».

Μεταξύ άλλων, καθίσταται γνωστό ότι η προετοιμασία της παράστασης είναι προσαρμοσμένη στην ευέλικτη ζώνη του σχολείου, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η πορεία των μαθημάτων. «Έχουμε βρει έναν τρόπο να γίνονται όλα και τα μαθήματα και οι πρόβες μας. Προετοιμάστηκε ξεχωριστά το κάθε κομμάτι της παράστασης και τώρα είμαστε στο στάδιο που τα ενώνουμε».

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές του 1ου Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης γίνονται ένα «σώμα» στο πλαίσιο εκδήλωσης, καθώς πέρυσι παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Θέατρο Απόλλων η δραματοποίηση εξωφύλλων των παλαιών σχολικών αναγνωστικών. «Όταν έχουμε τις δυνατότητες και τους τρόπους, προσπαθούμε να εργαζόμαστε με αυτή τη φόρμουλα» σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Η κ. Αποστολίδου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τόσο το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση του Θεάτρου Απόλλων, όσο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την κάλυψη σημαντικών εξόδων της παράστασης. «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα μία ομάδα γυναικών του συλλόγου που έχουν αναλάβει και ράβουν τα κοστούμια των παιδιών».

Σημειώνεται ότι η ομάδα των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στον «Καρυοθραύστη» αποτελείται από τους: Αγγελική Παπαλάκη, Βέτα Αποστολίδου, Ραφαέλα Πασσά, Κατερίνα Μπαζιάκου, Μαρούσα Σπυριδάκη, Ευστράτιο Ζερβό, Γεωργία Βισβίκη, Γιάννης Γαραντζιώτης, Χρύσα Μπεζιργιαννίδου, Γιάννη Ρηγούτσο, Ελένη Χατζηστολίδη και Βασιλική Σταθοπούλου. Τη δράση υποστηρίζει ο Διευθυντής του σχολείου κ. Σπύρος Βλαχόπουλος.