Τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου ξεχύθηκαν στους δρόμους του νησιού κι απαθανάτισαν κομμάτια ζωής

«Το φωτορεπορτάζ είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας»

Συνέντευξη της βραβευμένης φωτορεπόρτερ, Μάρως Κουρή

Τη Σύρο, όπως εκείνη καθορίζεται από την ανθρώπινη παρουσία, τις μνήμες και τις ενσωματώσεις της ύλης στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, απαθανάτισε ο φακός των μελών της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου, στο πλαίσιο του τριήμερου workshop “Φωτορεπορτάζ στην πόλη: Καταγράφοντας με εικόνα και λόγο”.

Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε με τη βραβευμένη φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή, η οποία προέτρεψε τους συμμετέχοντες να χαθούν σε σοκάκια και πλατείες της Ερμούπολης, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους, να συνομιλήσουν με απλούς ανθρώπους και να αιχμαλωτίσουν στις φωτογραφίες τους κομμάτια ζωής, όπως το χιούμορ της καθημερινότητας, τις αντιθέσεις της, την παράδοση και το καινούριο.

Το θέμα προσεγγίστηκε θεωρητικά στο πρώτο μέρος του workshop και την επόμενη ημέρα οι φωτογράφοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να κάνουν πράξη όλα όσα διδάχτηκαν, μέσα από δικά τους φωτορεπορτάζ και συνεντεύξεις. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την επιλογή και την επεξεργασία των καλύτερων φωτογραφιών (κείμενο – λεζάντα) για τη δημιουργία ενός ομαδικού portfolio (30 περίπου έργων) και την παρουσίαση των φωτορεπορτάζ.

Ολόκληρο είδος τέχνης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η φωτορεπόρτερ κ. Κουρή. «Τα μέλη της διέπονται από πνεύμα ομαδικότητας και το επίπεδό τους είναι πολύ καλό. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν το καλό πρόσωπο του νησιού. Είναι πολύ ανεπτυγμένοι καλλιτεχνικά και φέρουν πολύ όμορφες εικόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως παρά την κούραση των συμμετεχόντων και τις υψηλές απαιτήσεις της διαδικασίας, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. «Όταν αγαπάς πολύ τους ανθρώπους, τους τόπους και το άγνωστο, τότε προσπερνάς τις αντιστάσεις σου. Όταν το καταφέρεις αυτό, τότε ανοίγεσαι τόσο πολύ που μπορείς να τρέξεις σε μαραθώνιο φωτορεπορτάζ, χωρίς να νιώσεις κούραση».

Όπως τόνισε, ρεπορτάζ δεν είναι μόνο η περιπλάνηση στο δρόμο. «Ρεπορτάζ μπορείς να κάνεις και μέσα στην παράγκα των ψαράδων, να μείνεις εκεί και να «καταγράψεις» τη ζωή των ανθρώπων αυτών που έχει άμεση σχέση με τη Σύρο. Λόγω και της σημερινής κρίσης, πλέον ένας ρεπόρτερ βρίσκει και μικρά θέματα τα οποία τα κάνει μεγάλα, βασιζόμενος σ’ έναν άνθρωπο με ενδιαφέρουσα ζωή, που μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από εικόνες» εξήγησε η κ. Κουρή, υπογραμμίζοντας ότι «το φωτορεπορτάζ είναι ένα ολόκληρο είδος τέχνης».

Τρόπος ζωής

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ρεπορτάζ δίνει την ευκαιρία στον καλλιτέχνη, να ανακαλύψει και πλευρές του τόπου του, που μέχρι σήμερα του ήταν άγνωστες. «Δεν κάνω τυχαία αυτή τη δουλειά. Είμαστε σε μια εποχή που πολλοί επαναπροσδιορίζονται και ακόμα περισσότεροι αλλάζουν δουλειές. Κι εγώ η ίδια, για αρκετούς μήνες, ένιωθα στην ψυχή μου ένα θρόισμα που μου έθετε το ερώτημα «μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις επαγγελματικό προσδιορισμό»; Δεν νομίζω όμως ότι μπορώ να το αλλάξω. Το φωτορεπορτάζ δεν είναι ένα ψυχρό επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής. Όλη μου η ζωή διαμορφώθηκε από αυτό», υπογράμμισε η κ. Κουρή, καθιστώντας γνωστό ότι τα workshops ήταν η λύση που αναζητούσε, ανοίγοντας νέους δρόμους στην 25ετή πορεία της στον χώρο. «Με αυτόν τον τρόπο μοιράζομαι γνώσεις και εμπειρίες, φεύγω από τη μοναχικότητα του επαγγέλματος, μπορώ να επιβιώνω γιατί μέσα στην κρίση θα έπρεπε να είμαι και σε άλλες χώρες και λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεών μου, δεν είναι καθόλου εύκολο».

«Ο φωτογραφιζόμενος είναι ο καθρέφτης σου»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου κ. Θάνος Αρβανίτης εξήγησε ότι μέσα από τέτοιες «αποστολές», τα μέλη έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με την τοπική κοινωνία και να αναπτύξουν μαζί της ισχυρές σχέσεις.

«Το φωτορεπορτάζ είναι μία μορφή θεραπείας. Ο φωτογραφιζόμενος είναι ο καθρέφτης σου. Αν εσύ είσαι ψεύτης, ψεύτες θα συναντήσεις. Αν είσαι αληθινός με ανοιχτή καρδιά, τέτοιους ανθρώπους θα βρεις» σημείωσε η κ. Κουρή. «Ο άνθρωπος που γνωρίζεις είναι ο εαυτός σου. Αν μπεις μέσα και πεις κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά θέλεις και κάνεις, τότε την πάτησες. Αν είσαι ο εαυτός σου, θα βρεις ανθρώπους αγνούς σαν εσένα. Δεν είναι κάτι κακό η φωτογραφία ρεπορτάζ. Κάνεις κάτι όμορφο, που αγαπάς. Αν το πεις, τότε τους έχεις κερδίσει».

Ανάδειξη της μοναδικότητας

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως ένας από τους στόχους του σεμιναρίου ήταν και η ανάδειξη της προσωπικής καλλιτεχνικής ταυτότητας κάθε φωτογράφου. «Εγώ έγινα φωτογράφος όταν μου είπαν να κοιτάξω μια ασπρόμαυρη εικόνα που τράβηξα στο τρένο. Τότε κατάλαβα ότι έχω έναν τρόπο να βλέπω τα πράγματα. Αυτό είπα και στα μέλη της Λέσχης. “Μπορώ να σας διδάξω να μπείτε μέσα στον εαυτό σας και να δείτε τον τρόπο που εσείς φωτογραφίζετε, που εσείς είστε και να τον εξελίξετε. Θέλω να δω τη μοναδικότητά σας, να φτάσω στην πηγή του καθενός”. Αισθητικά δεν υπάρχει καλό, άσχημο κιτς ή όχι, είναι όλα αποδεκτά εγώ. Πρέπει ο καθένας να αγαπήσει τον εαυτό του και να πει ότι εγώ αυτό κάνω, αυτό μ’ αρέσει και το δείχνω».

Δημιουργία ομαδικού portfolio

Καταλήγοντας, η κ. Κουρή εξήγησε ότι «καρπός» αυτού του σεμιναρίου θα είναι η δημιουργία ενός ομαδικού portfolio που σε συνεργασία με τη Λέσχη θα αποσταλλεί σε διαγωνισμούς, παγκόσμιους ιστότοπους, περιοδικά και εκθέσεις. «Ο καθένας μπορεί να πουλήσει αυτές τις φωτογραφίες, να τις δημοσιεύσει, να τις εκθέσει, να τις στείλει σε διαγωνισμό, σε μουσείο, γκαλερί ή σε άλλη ομάδα, να κάνει εκπαιδευτικό έργο ή ακτιβισμό. Σημασία έχει το υλικό να μη μείνει σε ένα συρτάρι, αλλά να πάει παραέξω».

Σημειώνεται μάλιστα ότι μέρος των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Φωτορεπορτάζ στην πόλη» θα παρουσιαστεί στην Ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Ματιές» που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» από 3 έως 5 Ιανουαρίου 2017.