Μειωμένη η προσέλευση του κοινού στις εορταστικές εκδηλώσεις λόγω… ψύχους

Χριστούγεννα στη «γειτονιά» της Σύρου

«Τρίγωνα – κάλαντα» ήχησαν και φέτος στη γειτονιά της Σύρου, όπου το άστρο των Χριστουγέννων έλαμψε, επιχειρώντας να ζεστάνει την καρδιά εκείνων που αψήφησαν το κρύο και «κυνήγησαν» το εορταστικό πνεύμα μακριά από το σπίτι τους.

Παρά το γεγονός ότι η χαμηλή θερμοκρασία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κίνηση στους στολισμένους δρόμους της πόλης, το παιδικό κοινό του νησιού ανταποκρίθηκε, όσο αυτό ήταν δυνατόν – στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του προηγούμενου τριημέρου.  

Την ευκαιρία να κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί, αλλά και να ζωντανέψουν μέσα από τη χαρά της δημιουργίας ένα κλασικό χειμωνιάτικο παραμύθι είχαν την περασμένη Παρασκευή οι μικροί αναγνώστες του νησιού.

Παιδική έκφραση και δημιουργία

Για μία ακόμη χρονιά, η καρδιά των Χριστουγέννων χτύπησε στη φιλόξενη γωνιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης με παράλληλες δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική δημιουργία διπλώματος χαρτιού ανέπτυξαν παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών υπό την καθοδήγηση 10μελούς ομάδας εθελοντών. Στην τεχνική του οριγκάμι μύησαν τους συμμετέχοντες η δημοτική υπάλληλος Πόπη Κουμουτσάκου και ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Κόλλιας. Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Κουμουτσάκου εξήγησε ότι στόχος αυτής της δράσης ήταν να φέρει κοντά τα παιδιά με την τέχνη της πλέξης και της χαρτοδιπλωτικής μέσα από την κατασκευή χειροποίητων έργων που μπορούν να στολίσουν στο σπίτι και το δωμάτιό τους. «Είμαι ερασιτέχνης καλλιτέχνης οριγκάμι και το κάνω καθαρά από προσωπική μου ευχαρίστηση, εκτιμώντας πως η τέχνη του διπλώματος του χαρτιού είναι το καλύτερο αγχολυτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η ιδέα του γιορτινού εργαστηρίου έπεσε στο τραπέζι από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Χαρούλα Σκαβάκη, η οποία έχει πολλάκις εκφράσει το θαυμασμό της για τα έργα που η κ. Κουμουτσάκου φτιάχνει και διακοσμεί στο γραφείο της στο Δήμο. «Τα παιδιά χαίρονται που βλέπουν πόσα πολλά μπορούν να φτιάξουν μόνο με ένα χαρτί και ζητούν την επανάληψη της δράσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα» σημειώνουν οι εθελοντές.

Με το παιχνίδι ενεργοποίησης «Παράξενοι Χαιρετισμοί» απασχολήθηκαν παιδιά ηλικίας 3 - 6 ετών στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» του Μάνου Κοντολέων, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Καθεμία ανέλαβε να κατασκευάσει κάτι συγκεκριμένο από όλη την ιστορία, χιονάνθρωπους, δέντρα, καράβια και σποτάκια. Στο τέλος, οι ομάδες ένωσαν τις κατασκευές τους και η ιστορία του παραμυθιού ζωντάνεψε επάνω σε μακετόχαρτο.

Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν μπροστά στη φάτνη τους οι φίλοι και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου, με τη συνοδεία ακορντεόν και τρομπέτας. Αμέσως μετά, ακολούθησε κέρασμα με γλυκά ποτό. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Παλαιολόγος «στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε πολιτιστικά το χωριό μέσα από ποικίλες δράσεις που αφορούν την άσκηση τόσο του σώματος (χοροί, γυμναστική), όσο και του πνεύματος (ομιλίες από ειδικούς για εξειδικευμένα θέματα, δανειστική βιβλιοθήκη κ.α.)». Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου, διοργανώθηκε και φέτος το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο παζάρι με δωράκια, ημερολόγια και άλλα χειροποίητα έργα από τις κυρίες του Συλλόγου. Στις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου η γιορτή των παιδιών του Πισκοπιού με την παρουσία της παιδαγωγού Πόπης Μπατζάκη που τα απασχόλησε δημιουργικά  για δυο-τρεις ώρες, αλλά και του Αι-Βασίλη, που μοίρασε σε όλους δώρα. Σημειώνεται ότι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα μέλη του συλλόγου θα μοιράσουν όπως κάθε χρόνο τις παραδοσιακές κρεμμύδες σε όλα τα σπίτια του χωριού, τις οποίες θα έχουν στολίσει τα παιδιά.

«Δανεικά Παπούτσια»

Στο φιλότεχνο κοινό της Σύρου συστήθηκε η ερμηνεύτρια Χριστίνα Μαξούρη, παρουσιάζοντας πότε a cappella και πότε με τη συνοδεία τριών ξεχωριστών μουσικών παλιές και νέες μελωδίες, πλάι σε αποσπάσματα από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Λοΐζου, Ελένης Καραΐνδρου, Άγγελου Τριανταφύλλου, George Bizet, Tomas Méndes κ.ά, συνομίλησαν για δύο βράδια στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων με κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Κοντού, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Jalaluddin Rumi.

Την ερμηνεύτρια συνόδευσαν οι μουσικοί Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι, τραγούδι) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο).

Παραμονή Χριστουγέννων στη γιορτινή Ερμούπολη

Το πνεύμα των εορτών «φώλιασε» και φέτος στη Σύρο, όπου η χαρά, η δημιουργία, η παράδοση και το αστείρευτο κέφι ζέσταναν ακόμη περισσότερο τις καρδιές των επισκεπτών του.

Παραμονή Χριστουγέννων, μικροί και μεγάλοι, αψηφώντας το κρύο, ξεχύθηκαν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης για να ψωνίσουν τα δωράκια τους, να ανταλλάξουν ευχές και να αφεθούν στο κλίμα των ημερών.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου κάλεσαν τους φίλους τους στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος πλημμύρισε με χαρούμενες φωνές και πολλά παιδικά χαμόγελα.

Μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και επίκαιρα τραγούδια από όλη την Ελλάδα παρουσίασε πολυμελής ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η παράδοση έχει το δικό της ρόλο και χώρο στις πιο μαγικές γιορτές του χρόνου. Στήνοντας ένα μεγάλο κύκλο στο κέντρο της οδού Πρωτοπαπαδάκη, έμπειροι και νέοι χορευτές παρέσυραν στο ρυθμό τους περαστικούς και επιχειρηματίες που μπήκαν πρόθυμα στο χορό και έγιναν ένα με τους μικρούς πρεσβευτές της τοπικής μας παράδοσης.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν ο Γιάννης Ρούσσος, εκτελώντας χρέη παρουσιαστή και η Σοφία Νομικού σε ρόλο ξυλοπόδαρου.

Τους μικρούς φίλους τους απασχόλησαν και φέτος οι παιδαγωγοί του Kid’s Time στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των καταστημάτων της οδού Θυμάτων Σπερχειού. Στην άλλη άκρη του πεζόδρομου τα καλικαντζαράκια των Αρτοποιημάτων Ντάνος το έριξαν σε χειροποίητες κατασκευές, ζαχαροπλαστικές και face painting σε παιδιά του νησιού. Τις βόλτες των επισκεπτών γλύκαναν, τέλος, οι λιχουδιές μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου της Σύρου μέσα από τα καθιερωμένα γλυκοπάζαρά τους.

«Γράμμα στον Άγιο Βασίλη»

Την ευκαιρία να στείλουν γράμμα στον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη είχαν και φέτος οι μικροί φίλοι του Ταχυδρομείου Σύρου. 25 τυχεροί έλαβαν, από τα χέρια του, puzzle και τετράδια με την αγαπημένη τους ομάδα, ενώ το μεγάλο δώρο της κλήρωσης ήταν ένα ποδήλατο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, η οποία ευχήθηκε σε όλους «καλές γιορτές».

Σημειώνεται ότι, τα γράμματα, με παραλήπτη τον Αϊ Βασίλη, ξεχωρίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα από τους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα και διαβιβάζονται στις Δημόσιες Σχέσεις καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια φτάνουν τις εκατό χιλιάδες περίπου, ένας αριθμός που προκύπτει απολογιστικά από τον αριθμό των απαντητικών επιστολών Και αυτές οι απαντήσεις μπορούν να σταλούν μόνο στις περιπτώσεις που αναγράφεται το όνομα και  η διεύθυνση του αποστολέα. Για τους Ταχυδρομικούς, αυτή η διαδικασία είναι μια ακόμη έκφραση του κοινωνικού ρόλου του Ταχυδρομείου. Ο ρόλος και η λειτουργία των ΕΛΤΑ εδώ και 187 χρόνια, το δέσιμο και οι στενές σχέσεις που έχει οικοδομήσει το Ταχυδρομείο με την ελληνική κοινωνία, εκφράζεται απόλυτα σε αυτή τη δράση. Δεν κινούνται με στόχο την αύξηση εσόδων (τα γράμματα στον Αϊ Βασίλη δεν απαιτούν γραμματόσημο) δεν είναι διαφημιστική κίνηση και διαδικασία, δεν είναι προωθητική ενέργεια, δεν είναι δηλαδή επιχειρηματική κίνηση, αλλά καθαρά ανταπόκριση σε όλους αυτούς που θέλουν αυτές τις γιορτινές μέρες να επικοινωνήσουν, να «μιλήσουν» να καταθέσουν τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής των ΕΛΤΑ Σύρου Δημήτρης Κοσμάς τόνισε, ότι ανάμεσα στις πρωτιές του νησιού περιλαμβάνεται και η λειτουργία του πρώτου υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην επαρχία και συγκεκριμένα στην Ερμούπολη.

Επίσκεψη Μητροπολίτη Σύρου στην Αγορά

Τα καταστήματα της αγοράς της Ερμούπολης επισκέφτηκε, κατά το έθος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’. Μαζί με ευχές για καλές δουλειές, ειρηνική διάθεση και υπομονή, διένειμε στους επιχειρηματίες παραδοσιακά Μυκονιάτικα «χριστόψωμα», που κάθε χρόνο προσφέρει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Άνω Μεράς & Παλαιοκάστρου Μυκόνου, Πρωτοπρ. Βασίλειος Τζανιδάκης, και Πρωτοχρονιάτικο "φλουρί". Με τη σειρά του, ο κ. Δωρόθεος έγινε αποδέκτης ευχών και ευχαριστιών εκ μέρους όλων, αλλά και αναμνηστικών δώρων, από όσους, συνηθισμένοι από τα προηγούμενα χρόνια, τον περίμεναν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στα μαγαζιά, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε επίσης με παιδιά του Γυμνασίου, που πραγματοποιούσαν εορταστική εκδήλωση και αντήλλαξε μαζί τους ευχές. Το οδοιπορικό αγάπης και ευχών διακόπηκε λόγω της καταρρακτώδους βροχής, ωστόσο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι την Πρωτοχρονιά.