Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, μιλά για το πέρας, αλλά και το μέλλον του εορταστικού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

«Η “Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων” είναι οι άνθρωποι της»

Με πρώτιστο μέλημα, τον εμπλουτισμό και την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ποιότητας στο μέλλον, κυρίως για τους Συριανούς, αλλά και για τους επισκέπτες, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αφήνει πίσω του την εορταστική περίοδο και το πρόγραμμα «Σύρος – Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων».

Στην εφημερίδα μίλησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, η οποία προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό, του εορταστικού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου, ενώ παράλληλα, αποκάλυψε και τις μέχρι στιγμής σκέψεις του Τμήματος Πολιτισμού, για την βελτίωση, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή του, στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων "Σύρος - Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων" έφτασε στο τέλος του για την περίοδο 2016-2017. Θεωρείτε, ότι πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει ο Δήμος;

Θ. Μενδρινού: Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα "Σύρος - Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων" σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πέρσι. Έπειτα από την επιτυχία που είχε, από την πρώτη μόλις χρονιά παρουσίας του, με την μεγάλη αποδοχή και συμμετοχή του κόσμου, θεωρήσαμε, ότι οφείλουμε να το καθιερώσουμε, διότι η Σύρος αξίζει και μπορεί να είναι ένα ζωντανό νησί, δώδεκα μήνες τον χρόνο και όχι μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Το γεγονός, ότι καταφέραμε το πολιτιστικό μας πρόγραμμα να κερδίσει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις και να παρουσιάζεται, πλέον, σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύει την δυναμική του, αποδεικνύει τις αλλεπάλληλες προσπάθειες μας για εξωστρέφεια, αλλά και την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η συνεχής προβολή του νησιού μας.

Επιτεύχθηκε ο σκοπός αυτός της μείωσης της εποχικότητας, δεδομένης και της δυναμικής προώθησης, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο;

Θ.Μ.: Για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχουν διάφορα στάδια ανάπτυξης αυτού του εγχειρήματος και ακόμη βρισκόμαστε στα πρώτα αλλά πάρα πολύ σημαντικά.

Ένα νησί το οποίο ήταν άφαντο από τον τουριστικό χάρτη, ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού, καταλαβαίνετε, πως όλες αυτές οι ενέργειες θέλουν ένα βάθος χρόνου για να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πιστεύω πως αναγνωρίζονται οι προσπάθειες, οι οποίες γίνονται και με επιμονή και συνεργασία θα τα καταφέρουμε. Όπως έχω αναφέρει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταλυτική θα είναι και η συμβολή της Τουριστικής Επιτροπής σε όλη αυτή την προσπάθεια, που γίνεται από την Επιτροπή Πολιτισμού.

Υποστηρίζω ακράδαντα, ότι πέραν των μακροπρόθεσμων στόχων που έχουμε θέσει, πρώτα από όλα αξίζει στους κάτοικους του νησιού μας να έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ένα ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα την περίοδο του χειμώνα και ο Δήμος οφείλει να τους το προσφέρει.

Είναι η δεύτερη χρονιά, που η Σύρος, προετοιμάζεται, στολίζεται και υποδέχεται τις γιορτές με πληθώρα εκδηλώσεων. Η πρώτη χρονιά, σίγουρα ήταν ένα "test drive". Σε αυτή τη δεύτερη προσπάθεια, υπήρξαν νέες προσθήκες στο πρόγραμμα; Εντοπίζονται ακόμη "αδυναμίες";

Θ.Μ.: Αξίζει να αναφέρουμε την εξαιρετική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την πραγματοποίηση δωρεάν προβολών για μαθητές του νησιού μας, αλλά και για ενήλικες, με κατάμεστο από κόσμο το θέατρο Απόλλων. Στο πρόγραμμα μας συμμετείχαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, όπου εδώ, αξίζει να αναφέρουμε την προβολή του νησιού μας σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο, μέσω φωτογραφιών των δυο καλλιτεχνών στα social media. Επιπλέον, τις πάρα πολλές εκδηλώσεις από την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, που δεν είναι άλλη, από τους πολιτιστικούς της Συλλόγους.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην έναρξη των εκδηλώσεων στην πλατεία Μιαούλη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μέσω της δράσης αλληλεγγύης του Δήμου μας, καταφέραμε να έχουμε εκατοντάδες δώρα, από μαθητές όλων των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων του νησιού μας, τα οποία δόθηκαν στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου, στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στο Σύλλογο Δικαίωμα και σε οικογένειες όπου υπήρχε ανάγκη, έπειτα από απόφαση της Υπηρεσίας Κοινωνικής Μέριμνας και συγκεκριμένα της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων.

Από τη στιγμή που καλύψαμε δομές του νησιού μας, στάλθηκαν είκοσι έξι κούτες με δώρα στο ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα στην Αθήνα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία του Αλοίσιου Γαδ για την δωρεάν μεταφορά.

Χρειάζεται όμως και η αυτοκριτική.  Αναγνωρίζουμε ότι είχαμε προβλήματα στην έναρξη των εκδηλώσεων στην Πλατεία Μιαούλη.  Δεν ακολουθήθηκε η ροή του προγράμματος, που είχαμε αρχικά σχεδιάσει, λόγω του ότι παρακολούθησε χιλιάδες κόσμος την εκδήλωση, με αποτέλεσμα όλο αυτό να μην είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμο.  Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι, ότι δεν έχουμε κανέναν Δημοτικό χώρο όπου να μπορούμε να υποδεχτούμε εσωτερικά τόσο κόσμο. Πρέπει να σημειωθεί, πως το κόστος όλου του εορταστικού προγράμματος διάρκειας δυο μηνών, ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να δαπανήσει ο Δήμος μας και δεν ξεπέρασε τις 10.000 ευρώ, αποδεικνύοντας πως δεν απαιτούνται υπέρογκα ποσά, για να γίνουν σημαντικά κινήσεις ωφέλιμες, για το νησί και τους κατοίκους. 

Βάσει και της φετινής εμπειρίας, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται νέες ιδέες για την επόμενη χρονιά;

Θ.Μ.: Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την επόμενη χρονιά. Θεωρώ πως το Σπίτι του Άη Βασίλη στην Έπαυλη Τσιροπινά, με την πολύτιμη βοήθεια και προσφορά του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Ο Ποσειδών’’ κ. Μάρκου Ρούσσου και όλων των εθελοντών, μπορεί τα επόμενα χρόνια να διαμορφωθεί σε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο πάρκο, όπου από μόνο του, να αποτελεί πόλο έλξης.

Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και την πραγματοποίηση εκδήλωσης στην Πλατεία Μιαούλη την παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην αλλαγή του έτους, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις. Ακόμη, πιστεύω, πως με την βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου, στην Πλατεία Μιαούλη θα πρέπει να δημιουργηθούν διάφορα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, ώστε να προσθέσουμε μια ακόμη εορταστική και μοναδική εικόνα στο νησί μας, με φόντο το επιβλητικό μας Δημαρχείο.

Θα ήταν επιθυμητή, εκ μέρους του Δήμου, μία μεγαλύτερη ανάμειξη του επιχειρηματικού κόσμου, με πρωτοβουλίες και εορταστικές δράσεις, πέραν του καθιερωμένου κεράσματος στον πεζόδρομο;

Θ.Μ.: Νομίζω πως είναι επιτακτική η δημιουργία γέφυρας συνεργασίας, ανάμεσα στον Δήμο και στους επιχειρηματίες σε τέτοιες δράσεις. Δεν πρέπει να εξαντλούνται δύο ή τρεις επιχειρηματίες στο νησί. Όλοι μαζί, σε ένα τραπέζι διαλόγου, να θέσουμε τους στόχους, αλλά και να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας.

Τέλος, ποιο είναι αυτό το στοιχείο, ή τα στοιχεία, που κάνουν τη Σύρο Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων;

Θ.Μ.: Η Σύρος είναι η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων∙ δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, αλλά να το αναδεικνύουμε συνεχώς. Αξίζει τον τίτλο της Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, διότι είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων, που έχει καταφέρει να έχει τόσο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική της ομορφιά, συνθέτει μια μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα που σπανίως την συναντάς σε νησί, το χειμώνα.

Θεωρώ, πως η Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι, που πίστεψαν, αγκάλιασαν και χάρηκαν μια Σύρα διαφορετική από άλλες φορές, μια Σύρα, που υπόσχεται πολλά και είναι έτοιμη να πείσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Προσκαλώ όλους να πιστέψουμε σε αυτό, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.