Κοπή πίτας του δραστήριου Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου

Κοινωνικό και πολιτιστικό «παρών»

Με την ευχή η πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου μας να μείνουν ανεπηρέαστα από τη βαθιά κρίση που διατρέχει την κοινωνία μας, ο δραστήριος Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου «Ο Γέρος του Μωριά» υποδέχτηκε το 2017.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής».

Απολογισμός δράσεων

Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Καλοφωλιάς καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, αναφερόμενος στο πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελέστηκε την περασμένη χρονιά.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες δράσεις περιλαμβάνεται και η σύσταση της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου, η οποία μάλιστα, ένα μήνα μετά τη δημιουργία της, εμφανίστηκε την Τσικνοπέμπτη στην πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Η ομάδα συνεχίζει τα μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, που διδάσκονται στην αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων από τον δάσκαλο του Λυκείου και μέλος του Συλλόγου, Φώτη Καλκαβούρα.

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Πελοποννησίων συμμετείχε στον τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες της Ειδομένης, αλλά και στην καθιερωμένη Γιορτή του Πατέρα, όπου τιμήθηκε ο αλιέας και διασώστης προσφύγων Στρατής Βαλαμιός από τη Λέσβο.  

Με τις μικρές οικονομικές δυνατότητές του, ο Σύλλογος παρέθεσε γεύματα σε ιδρύματα, ενώ συμμετείχε στις εκδηλώσεις του «Σπιτιού του Αι-Βασίλη με κάλαντα και Ήθη Έθιμα της Πελοποννήσου και κέρασμα. 

Οικονομική ενίσχυση κοινωνικών σωματείων

Η Φραγκίσκη Βασιλικού, κόρη του Νίκου Βασιλικού και της Αθανασίας Γιωργοπούλου από το Μεσοπόταμο Πυλίας, ήταν η φετινή φοιτήτρια που βράβευσε ο Σύλλογος για την εισαγωγή της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Η διάκρισή της συνοδεύτηκε από το ποσό των 150 ευρώ.

Στηρίζοντας ομάδες που προσφέρουν αξιόλογο κοινωνικό έργο στην τοπική μας κοινωνίας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων ενίσχυσε οικονομικά τους Συλλόγους «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» και «Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου» με τα ποσά των 200 και 100 ευρώ αντίστοιχα.

 

Επόμενες δράσεις του Συλλόγου

Αναφερόμενος στις προσεχείς προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ο κ. Καλοφωλιάς υπογράμμισε ότι η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ερμής» στις 21 Ιανουαρίου, ενώ ο καθιερωμένος εκκλησιασμός θα τελεστεί φέτος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Ποσειδωνία στις 5 Φεβρουαρίου.

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης 16 Φεβρουαρίου η χορευτική ομάδα του Συλλόγου θα χορέψει ξανά στην πλατεία Μιαούλη και το διήμερο 20-21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο Αντάμωμα συλλόγων Πελοποννησίων από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο Σύλλογος θα δώσει ξανά το «παρών» μαζί με άλλους συλλόγους καθαρίζοντας την παραλία ‘’Βούλγαρη’’ στην Ποσειδωνία. Με τη δράση αυτή αφενός προσφέρει ουσιαστική υπηρεσία καθαρίζοντας την παραλία και αφετέρου εκφράζει έμπρακτα την  ευαισθησία του για το περιβάλλον.

Τέλος, το καλοκαίρι θα συμμετέχει στην παραδοσιακή βραδιά με παρουσίαση χορευτικών τμημάτων στην κεντρική πλατεία που προγραμματίζεται από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή φωτογραφιών από τις δράσεις της περασμένης χρονιάς.