Έτοιμος για την επίτευξη του επόμενου μεγαλόπνοου στόχου του ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου

Δημιουργία Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο των κατοίκων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι υποδέχονταν τη νέα χρονιά, πατώντας ένα σίδερο και λέγοντας «σίδερο πάνω, σίδερο κάτω, σίδερο οι άνθρωποι που είναι μέσα, σίδερο η μέση μου, σίδερο η κεφαλή μου», τήρησαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος αφού απηύθυνε ευχές για τη νέα χρονιά, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και ιδιαιτέρως, τον προηγούμενο πρόεδρο κ. Χρήστο Τσαούσογλου.

Συγκέντρωση και διάσωση της παράδοσης

Στη συνέχεια, ο κ. Λειβαδάρας υπενθύμισε τους δύο μεγάλους στόχους που ο Σύλλογος έθεσε από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει κατά τα ήμισυ. Ο πρώτος εξ’ αυτών ήταν η φιλοτέχνηση «Μνημείου Μικρασιατικής Μνήμης», στόχος που επιτεύχθηκε το 2013.  Ο δεύτερος ήταν η δημιουργίας «Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης», ένας χώρου, όπου θα συγκεντρωθούν και θα διασωθούν οι παραδόσεις και οι μνήμες των προγόνων με όλο το αυθεντικό υλικό που έφτασε από την Μικρά Ασία και έχει διασωθεί, γεμάτο μνήμες της κάθε προσφυγικής οικογένειας (αντικείμενα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό κλπ).

“Κάποτε διάβασα ότι «Παράδοση είναι ... το μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, τα έθιμα, οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά, οι ενδυμασίες, τα κεντήματα, τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Ας κρατήσουμε περήφανα στις καρδιές μας, αλώβητο αυτό το θησαυρό και ας τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης!»”, υπογράμμισε ο πρόεδρος, καθιστώντας γνωστό πως ο Σύλλογος βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση και του δεύτερου μεγάλου στόχου του.

Πρόσθεσε μάλιστα πως σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος κατανόησε αμέσως το σκοπό για τον οποίο ζητήθηκε ο χώρος και πρόθυμα αγκάλιασε το αίτημα του Συλλόγου.

«Οι ψυχές των προγόνων μας θα νιώσουν αγαλλίαση»

«Ο κάθε απόγονος Μικρασιατών αναμφίβολα θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και θα συμβάλει στο στήσιμο αυτής της «Στέγης». Οι ψυχές των προγόνων μας θα νοιώσουν αγαλλίαση βρίσκοντας όλες αυτές οι μνήμες απάγκιο, να στεγαστούν, να ξεκουραστούν και να μη χαθούν» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας πολύτιμη την προσφορά οποιουδήποτε αντικειμένου για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου περιλαμβάνονται επίσης κι άλλες δράσεις, όπως «Δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά» ηλικίας 6-12 ετών, κατασκευή κούκλας, μάσκας και μουσικών οργάνων, εκμάθηση ξυλοκοπτικής, παραδοσιακών παιχνιδιών, μουσικών οργάνων, μικρασιάτικων χορών, δημιουργία χορωδίας και εκμάθηση πλεξίματος με βελόνες και βελονάκι για γυναίκες, με στόχο την ενεργοποίηση των μελών και των φίλων του.

Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος αναζητά ήδη χώρο , ενώ ζητά τη συμμετοχή των μελών, των παιδιών και των εγγόνων τους για την επιτυχία και αυτού του προγράμματος.

Αμέσως μετά, ακολούθησαν κάλαντα από διάφορες περιοχές τις Μικράς Ασίας που έψαλλαν κυρίες του Συλλόγου υπό την καθοδήγηση της Έλσας Χαραλάμπους και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ και τον βικάριο της Καθολικής Εκκλησίας π. Αντώνιο Βουτσίνο.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Δωρόθεος, αφού ανέφερε ότι σήμερα έχει πλέον πεθάνει και ο τελευταίος Μικρασιάτης, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και τη μετάδοσή της στα παιδιά μας και τόνισε την προς τούτο σημαντική συνεισφορά του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.