Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Εύξεινος Πόντος»

Ανοιχτός σε συνεργασίες

«Γέφυρες» επικοινωνίας και συνεργασίας με ποντιακούς συλλόγους άλλων περιοχών της Ελλάδας επιδιώκει για τη νέα χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Εύξεινος Πόντος».

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου, ο αντιπρόεδρος κ. Μάνος Τελώνης, εκπροσωπώντας την πρόεδρο κ. Ράνια Πανταζίδου, η οποία βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας έρθει ήδη σε επαφή με αντίστοιχους φορείς για τη διοργάνωση κοινής πολιτιστικής εκδήλωσης, προέβη στον απολογισμό των δράσεων του 2016.

Θετικές αλλαγές

Από τις σημαντικότερες στιγμές του προηγούμενου έτους ήταν η ανανέωση του καταστατικού και της επωνυμίας του Συλλόγου, στον οποίο προστέθηκε το όνομα «Εύξεινος Πόντος». Οι αλλαγές στο καταστατικό έδωσαν τη δυνατότητα και σε άτομα μη ποντιακής καταγωγής να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο και επέτρεψαν στο Σύλλογο την εγγραφή του στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Άλλη μία σημαντική εξέλιξη ήταν και η μετακόμιση του Συλλόγου από την Ερμούπολη στο Κάτω Μάννα με τη νέα αίθουσα να έχει μετατραπεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες χρήσης της σ’ έναν φιλικό τρόπο συνάντησης μελών και φίλων.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποίησε τη 19 Μαΐου λαμπαδηδρομία κατά μήκος του λιμένα της Ερμούπολης με τη συμμετοχή των Προσκόπων από τη ξηρά και του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου από τη θάλασσα. Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, ενορία προσφυγικού συνοικισμού στη Σύρο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον Ξηρόκαμπο.

Το 2016 παρουσιάστηκε επίσης στο Θέατρο Απόλλων το έργο «Τα παιδιά του Κατακλυσμού» σε κείμενο της προέδρου Ράνιας Πανταζίδου, βασισμένο στο ημερολόγιο του δασκάλου Ζαχαρία Δρόσου. Η παράσταση πλαισιώθηκε από το αντρικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου «Τραπεζούντα: το βιβλίο της Ανατολής», απόσπασμα του οποίου αποτέλεσε συνδυαστικά θέμα των περσινών πανελληνίων εξετάσεων στο μάθημα της Λογοτεχνίας.

Μία από τις καλύτερες στιγμές της περασμένης χρονιάς ήταν και η συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στη συναυλία της ποντιακής καταγωγής ερμηνεύτριας Μελίνας Ασλανίδου. Τέλος, ο Σύλλογος συμπλήρωσε πέντε χρόνια ανελλιπούς συμμετοχής στις παρελάσεις των εθνικών επετείων με είκοσι περίπου άτομα.

Οι επόμενοι στόχοι

Για το 2017, ο Σύλλογος προσανατολίζεται στη συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με αντίστοιχους φορείς της Αλεξανδρούπολης, ενώ υπό σκέψη και υλοποίηση βρίσκεται η δενδροφύτευση στην περιοχή «Αυγό», πλησίον του Στρατοπέδου Σύρου.

Στην εκδήλωση του Συλλόγου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μάρκος Δαδάος, ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Μάριος Βουτσίνος και εκπρόσωποι των Συλλόγων Μικρασιατών και Κρητών Σύρου.