Εντατικό σεμινάριο τεχνικής "Skinner Releasing"

  • Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2017 - 06:21

Το Κέντρο Χορού, Σύγχρονης Έκφρασης και Δημιουργίας «Ακροποδητί» διοργανώνει στη Σύρο από 20 έως 26 Μαρτίου εντατικό σεμινάριο τεχνικής SKINNER RELEASING με διδάσκοντες τις Mary-Clare McKenna και Gaby Agis από την Αγγλία.

Ώρες:

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 09:00-11:00 και 13:00-15:00

Τρίτη, Πέμπτη 09:00-11:00 / Σάββατο 14:30-16:30 / Κυριακή 10:00- 13:00

Κόστος:

105 ευρώ (εξοφλητέο πριν τη μέρα έναρξης του σεμιναρίου)

 

H τεχνική SKINNER RELEASING είναι μία μεταμορφωτική τεχνική χορού που δημιουργήθηκε από την Joan Skinner στην δεκαετία του 60' στις Η.Π.Α.

Καθοδηγούμενες ποιητικές εικόνες συνυφασμένες με μουσική και ήχο προκαλούν αυθόρμητη αυτοσχεδιαστική κίνηση.

Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούμε τα χέρια μας σε μελέτες διά της αφής και αυτό μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε εντάσεις καθώς και τυχόν κρατήματα που έχουμε στο σώμα. Έτσι ανακαλύπτουμε την ελευθερία, τη δύναμη, την ενεργητικότητα και τη μυοσκελετική ευθυγράμμιση, ακολουθώντας τη φυσική μας τάση.

Η προσέγγιση αυτή αφυπνίζει μεταμορφωτικές εμπειρίες συνείδησης αλλά και τη φαντασία. Όλα αυτά καλλιεργούνται στο κάθε μάθημα σε ατμόσφαιρα ήπια και υποστηρικτική.

Η τεχνική Skinner Releasing αποτελεί μια πρωτοπόρα προσέγγιση στον χορό, την κίνηση και τη δημιουργική διαδικασία, που εξελίχθηκε μέσα από τη βασική αρχή που υποστηρίζει πως όταν αφήνουμε να φύγει η σωματική ένταση, μπορούμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ελευθερία, δύναμη και αμεσότητα.

Αφού εργάστηκε ως χορεύτρια με τους Merce Cunningham και Martha Graham, η JOAN SKINNER μελέτησε τις δομές της φυσικής ευθυγράμμισης και της έμφυτης χάρης ώστε να υποστηρίξει έναν τρόπο κίνησης με περισσότερη άνεση, ροή, καθαρότητα, οικονομία και αποδοτικότητα. Προάγοντας το προσωπικό βάθος, την αλήθεια και την έκφραση μέσα από την κίνηση, και αποκαλύπτοντας συγχρόνως πτυχές του εαυτού, η τεχνική αυτή βοηθά τον χορευτή να κινηθεί με το σώμα και τον νου του σαν ολότητα, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει την ικανότητα ισορροπίας σε πολλαπλές κατευθύνσεις, καθώς και την ικανότητα δύναμης και καθαρής διάρθρωσης.

Τα μαθήματα θα παρατηρούν οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων SRT του 2017 για το επίπεδο introductory.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για δηλώσεις συμμετοχής (με αναφορά σε προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση ή τον

χορό) και πληροφορίες:

Επικοινωνήστε με την SILKE ARNOLD στο email:

SRT.TEACHER.TRAINING.2016@GMAIL.COM

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

H GABY AGIS έχει διδάξει την τεχνική Skinner Releasing στα επίπεδα Introductory και Ongoing για περίπου είκοσι χρόνια. Της αρέσει να διδάσκει σε ένα μεγάλο εύρος μαθητών, από επαγγελματίες χορευτές έως αρχάριους. Παράλληλα με τη διδασκαλία της σε σχολές χορού, η Gaby έχει συνεργαστεί με σπουδαστές αρχιτεκτονικής, θεάτρου και εικαστικών τεχνών και συνεχίζει να εμπνέεται από τις δυνατότητες που επιφέρει η τεχνική Skinner Releasing σε διάφορες ανθρώπινες κοινότητες. Το 2010-11 ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού για τα προγράμματα πιστοποίησης και εκπαίδευσης δασκάλων της τεχνικής Skinner releasing στα επίπεδα Introductory και Ongoing. Ως χορογράφος και χορεύτρια βρίσκει την τεχνική Skinner Releasing θεμελιώδη για τη δημιουργική διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια η Gaby έχει δημιουργήσει παραστάσεις χορού σε διάφορες περιστάσεις και περιβάλλοντα, από νοσοκομεία ως λυρικές σκηνές, σταθμούς τρένου, γκαλερί. Το 2010-13 ένα πρότζεκτ την έφερε, μαζί με τις συναδέλφους Tita Court και Eeva-Maria Mukta, στο νησί Baffin και στηΛαπωνία όπου συνεργάστηκαν με καλλιτέχνες από τις φυλές Ινουίτ και Σάμι. Η τελευταία της παραστατική δουλειά "shouting out loud" είναι μία σειρά από επαναπροσεγγίσεις έργων, από μία μεγάλη ομάδα δεκατριών γυναικών που αρχικά είχε σχηματιστεί το 1984.

GABYAGIS.COM

H MARY CLARE MCKENNA από τότε που πιστοποιήθηκε ως δασκάλα της τεχνικής Skinner Releasing το 2001, έχει διδάξει ευρέως σε καλλιτεχνικές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και την Τουρκία. Η διδασκαλία της έχει επεκταθεί στην ανώτατη εκπαίδευση: St Mary University College, Middlessex University και Laban centre. Επίσης έχει εργαστεί ως επισκεπτόμενη διδάσκουσα στα πανεπιστήμια Chichester, στη σχολή καλών τεχνών Mimar Sinan στην Κωνσταντινούπολη και στη σχολή καλών τεχνών NYUTisch στη Νέα Υόρκη. Για σειρά ετών η Mary Clare έχει διδάξει στα εντατικά θερινά σεμινάρια του Ινστιτούτου Skinner Releasing στο Seattle. Η τεχνική Skinner Releasing εμπλουτίζει σε βάθος την πρακτική και τη δημιουργική διαδικασία της Mary Clare ως περφόρμερ, χορογράφου και συγγραφέως, καθώς και τις πρόσφατες, δημιουργικές αναζητήσεις της στην κεραμική και τη γλυπτική. Δημιουργεί παραστάσεις που συνδυάζουν διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, συχνά σε συνεργασία με εικαστικούς, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στις Η.Π.Α και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η Mary Clare απολαμβάνει να δουλεύει με χορογράφους και σκηνοθέτες των οποίων η προσέγγιση συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικές τέχνες όπως οι Gaby Agis, Janet Aisawa, Lee Nagrin, Luis Tentido.