Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά ηλικίας 8 – 11 χρονών στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης

Η λογοτεχνία γίνεται καθημερινή συνήθεια

Μία νέα πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να καταστήσει ισχυρότερη τη σχέση μεταξύ παιδιών και λογοτεχνίας, διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντές τους και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης τους, ξεκινά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

Μετά τους ενήλικες λάτρεις του βιβλίου, που επί σειρά ετών δίνουν ραντεβού μία φορά το μήνα για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους γύρω από κλασικά και σύγχρονα λογοτεχνικά έργα, τη δική τους ομάδα αποκτούν πλέον και οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης.

Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά ηλικίας 8 – 11 ετών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 17:30, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Με την επιμέλεια της ποιήτριας Άννας Ρούσσου

Η δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας που στοχεύει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών βασίστηκε σε μια ιδέα της ποιήτριας Άννας Ρούσσου, την οποία και αποδέχτηκαν με χαρά οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης.

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από έναν δικό μου προβληματισμό» υπογράμμισε η κ. Ρούσσου, εξηγώντας πως ο μικρός αριθμός εκδηλώσεων, αφιερωμένων αποκλειστικά στο βιβλίο, έχει απασχολήσει αρκετά τόσο την ίδια όσο και πολλούς ακόμα ανθρώπους της τέχνης, που ζουν και δημιουργούν στο νησί. «Διαπιστώνοντας ότι πέρα από τις ποικίλες δράσεις που αφορούν στον αθλητισμό, τα εικαστικά ή το χορό, εξακολουθεί να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο για το βιβλίο -αν εξαιρέσουμε μόνο κάποιος παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα-, απευθύνθηκα στην κ. Χαρούλα Σκαβάκη με την οποία συζητήσαμε τη δημιουργία μιας Λέσχης Ανάγνωσης Παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, στόχος αυτής της ομάδας είναι η γνωριμία των παιδιών τόσο με τη λογοτεχνία, όσο και με τους ανθρώπους του νησιού που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. «Με μεγάλη λύπη συνειδητοποιώ ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτά τα πράγματα και γενικά το βιβλίο, δεν υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Αυτός ήταν ο προβληματισμός μου και αυτό με έκανε και με κάνει ακόμα να ψάχνομαι».

«Θα μάθουμε στα παιδιά να ακούνε και να κουβεντιάζουν»

Σύμφωνα με την κ. Ρούσσου τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης θα επισκέπτονται την Παιδική Βιβλιοθήκη κάθε τρεις εβδομάδες και θα διαβάζουν ένα βιβλίο, ενώ αμέσως μετά θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.  «Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουμε στα παιδιά πρώτον να ακούνε – γιατί συνήθως μιλάμε όλοι μαζί και κανείς δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή- και δεύτερον, να κουβεντιάζουν και να το απολαμβάνουν».

Στη συνέχεια, τα παιδιά και η κ. Ρούσσου θα συγγράφουν μαζί ένα δελτίο τύπου σχετικά με τη συνάντησή τους και θα το κοινοποιούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νησιού, στα κοινωνικά δίκτυα και στα σχολεία τους, δίνοντας την ευκαιρία και στους συμμαθητές τους να το διαβάσουν στον πίνακα ανακοινώσεων και να ενημερωθούν για την ύπαρξη αυτής της Λέσχης Ανάγνωσης.

«Θέλουμε να απολαύσουν και ευχαριστηθούν το βιβλίο»

«Αρχικά θα διαβάζω εγώ τα βιβλία, τα παιδιά θα ακούνε και θα κάνουμε μαζί σχόλια. Με τη βοήθειά μου, θα ξεκινάμε να σχολιάζουμε το κείμενο. Αν βέβαια, υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν καλά, θα μπορούν και τα ίδια να το αναλάβουν. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να γίνει κάτι που να τους προσθέτει εργασία στο σπίτι» επεσήμανε η κ. Ρούσσου. Πρόσθεσε δε, ότι η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης απευθύνεται σε μια ηλικία, που είναι σε θέση να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε μία τέτοια συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα μέλη της Λέσχης θα μελετούν κείμενα της παιδικής λογοτεχνίας. «Εγώ θα ήθελα να το εξελίξουμε αυτό. Αν τα παιδιά συνεχίσουν να έρχονται, θα μπορούμε να κάνουμε επαφές τόσο με άλλες Λέσχες Ανάγνωσης, όσο και με συγγραφείς, ώστε να υπάρχει μια γενικότερη κίνηση γύρω από το βιβλίο, που θα γίνεται με ευχάριστο τρόπο για τα παιδιά και όχι ως κάτι υποχρεωτικό. Στόχος είναι να αγαπήσουν το βιβλίο και να το βάλουν στην καθημερινότητά τους».

«Επαφή με άλλες Λέσχες Ανάγνωσης και συγγραφής»

Όπως τόνισε, υπάρχουν αρκετές Λέσχες Ανάγνωσης για παιδιά, με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μέσω skype. «Προς το παρόν δεν έχουμε κάνει κάποια ενέργεια, όμως είναι κάτι που θα κυνηγήσουμε στη συνέχεια. Δεν θα είμαστε μία κλειστή ομάδα. Θα την ανοίξουμε προς τα έξω και θέλουμε αυτό να γίνει γνωστό. Μετά το τέλος κάθε συνάντησης θα ενημερώνω τα παιδιά για την επόμενη, προκειμένου να φτάσει και σε περισσότερα αυτιά» κατέληξε η κ. Ρούσσου, ευχόμενη η Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά να τύχει της θερμής ανταπόκρισης και συμμετοχής από το μικρό κοινό της Σύρου. «Μακάρι να υπάρξει προσέλευση. Θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε και σε τμήματα. Θα είναι ευτύχημα να συμβεί αυτό» τόνισε.