Θέμα μηνών η παραλαβή και έναρξη λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, μετά από μακρά περίοδο προσπαθειών, ενεργειών, αλλά και καθυστερήσεων

“Ένα μουσείο που αξίζει στη Σύρο”

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας του, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο της Ερμούπολης, που θα στεγαστεί στο παλαιό αρχοντικό Ρεθύμνη και θα φέρει τα εκθέματα από την πλούσια συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Κατόπιν συνεχών προσπαθειών δεκαετιών για την αποκατάσταση του κτιρίου και τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, όπως και διαρκών καθυστερήσεων, φαίνεται, πως η έναρξη της λειτουργίας του δεν απέχει περισσότερο από μερικούς μήνες, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι φορείς, οι οποίοι κάνουν λόγο για εγκαίνια, εντός της θερινής περιόδου, στην περίπτωση που δεν υπάρξει περαιτέρω κώλυμα.

Εντός του καλοκαιριού τα εγκαίνια(;)

Το θέμα έφερε στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος απηύθυνε ερώτηση, όσον αφορά στους λόγους, που η δαπάνη για την προμήθεια του μουσειολογικού εξοπλισμού, δεν περιλήφθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017.

Χαρακτηρίζοντας το φετινό τεχνικό πρόγραμμα “επεισοδιακό”, ο κ. Γιαλόγλου ζήτησε επιβεβαίωση, για το “αν η προμήθεια του Λαογραφικού Μουσείου, έχει κωλυσιεργήσει και δεν έχει δημοπρατηθεί, επειδή στο τεχνικό μας πρόγραμμα ξεχάσαμε – τα έλεγα αυτά τότε – να συμπεριλάβουμε αυτή την προμήθεια κι έτσι, παρ’ ότι έχουμε όλες τις εγκρίσεις ήδη από το Δεκέμβριο, δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε, αν δεν τροποποιήσουμε τον προϋπολογισμό. Παρακαλώ να μου το επιβεβαιώσετε αν είναι έτσι”.

Στην ερώτηση του κ. Γιαλόγλου, απάντησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Γουσγουνέλης, σημειώνοντας, ότι οι υπηρεσίες, κατά την κατάρτιση του Τ.Π. θεώρησαν πως η δαπάνη θα πραγματοποιηθεί εντός του 2016, παραδεχόμενος με αυτό τον τρόπο, πως έχει υπάρξει καθυστέρηση στην παραλαβή των σχετικών προμηθειών, διευκρινίζοντας, πως η προσθήκη του θα γίνει στην πρώτη αναμόρφωση. “Το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος συντάσσεται στο τέλος Αυγούστου. Τότε η υπηρεσία είχε κάνει πρόβλεψη, ότι θα μπορούσε να έχει απορροφηθεί μέσα στο 2016 και γι’ αυτό το λόγο και δεν μπήκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2107. Στην αναμόρφωση που θα γίνει τώρα θα μπει κανονικά. Λογικά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο προγραμματίζουμε να έχουμε την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση, οπότε θα γίνουν όλα, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα”, ανέφερε αναλυτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γουσγουνέλη, η προμήθεια περιλαμβάνει τον εξοπλισμό, όπως βιτρίνες και στάντ, πάνω στον οποίο θα τοποθετηθούν τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου. “Έχει προηγηθεί μουσειολογική μελέτη, η οποία ορίζει το πώς θα πρέπει να “στηθούν” τα εκθέματα και πάνω σε αυτή τη μελέτη θα ζητηθεί και ο εξοπλισμός”.

Ο Αντιδήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία επίσης, πως “γίνεται προσπάθεια, κάπου μέσα στο καλοκαίρι, να έχουμε το Λαογραφικό Μουσείο. Αν γίνει και η προμήθεια η συγκεκριμένη, ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν μέσα τα εκθέματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει και η λειτουργία του το καλοκαίρι”.

Συνεργασία για την υλοποίηση ενός οράματος

Η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, αφορά σε μία προσπάθεια δεκαετιών, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από το Λύκειο Ελληνίδων, ωστόσο συνέβαλε στην υλοποίησή του και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Το διατηρητέο κτίριο του πρώην αρχοντικού Ρεθύμνη, στην περιοχή Βαπόρια της Σύρου, δωρίστηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν και “γεννήθηκε” η πρωτοβουλία για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου, όπου θα εκτίθενται κομμάτια από την πλούσια συλλογή του ΛΕΣ.

Αρχικά, τις ενέργειες για την αποκατάσταση του κτιρίου ανέλαβε με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές τις οποίες εξασφάλισε, το Λύκειο, ωστόσο, όπως αποδείχτηκε το κόστος υπήρξε δυσβάσταχτο, δεδομένου, ότι επρόκειτο για μεγάλο έργο. Στο σημείο εκείνο, ενεπλάκη ο Δήμος Ερμούπολης (αργότερα Δήμος Σύρου – Ερμούπολης), με αποτέλεσμα σε συνεργασία με το ΛΕΣ, να επιτευχθεί τρόπος, ώστε το μελετητικό έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου, οι εργασίες, η μουσειολογική μελέτη και η προμήθεια του εξοπλισμού να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, το οικοδόμημα κτιριακά είναι έτοιμο, ενώ έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή του. Αν και υπάρχουν ακόμη μερικές μικροεπεμβάσεις, που κρίνονται αναγκαίες, σε εκκρεμότητα, κρίνεται, πως κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές του καλοκαιριού θα υπάρξει και η οριστική παραλαβή του.

Αστικό Ερμουπολίτικο σπίτι και επαγγέλματα του παρελθόντος

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, κ. Χριστίνα Λιγοψυχάκη, η οποία σημείωσε, πως η ολοκλήρωση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου αποτελεί όραμα, όχι μόνο του παρόντος Δ.Σ. αλλά και των προηγούμενων.

Όπως ανέφερε, υπάρχει πληθώρα εκθεμάτων, τα οποία βρίσκονται φυλαγμένα σε αποθήκη του Λυκείου, μερικά εκ των οποίων ωστόσο, σύμφωνα και με σχετική έκθεση του μουσειολόγου, χρήζουν συντήρησης, γεγονός, που η κ. Λιγοψυχάκη χαρακτήρισε λογικό, εφόσον ήλθαν στην κατοχή της Διοίκησης του ΛΕΣ, μέσω δωρεών από παλιά αρχοντικά σπίτια, από αγορές του Λυκείου πριν από αρκετά χρόνια, κλπ.

Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μία ακόμη πρόκληση για το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, καθώς η κάλυψη των εξόδων για τη συντήρηση των εκθεμάτων δεν προβλέπεται στα όσα εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου, το Λύκειο ενδεχομένως να κληθεί να αναζητήσει χρηματοδότηση, για την εξασφάλιση του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, που θα απαιτηθεί.

Όπως σημείωσε η κ. Λιγοψυχάκη, σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη, αλλά και όπως ήταν και η αρχική πρόθεση του ΛΕΣ, στο ισόγειο του κτιρίου αναμένεται να εκτίθενται έπιπλα και εξοπλισμός από επαγγελματικές δραστηριότητες του περασμένου αιώνα στο νησί, όπως αυτή του λουκουμοποιού, ή ακόμη και του εφοπλιστή, ενώ ο πρώτος όροφος να αποτελεί θεματική παρουσίαση του αστικού Ερμουπολίτικου σπιτιού των αρχών του 20ου αιώνα.

“Στόχος μας και ευχή μας είναι να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εγκαίνια μέσα στο 2017, έστω κι αν το μουσείο δεν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία Μακάρι να μπορέσουμε, διότι έχουμε τόσα εκθέματα και τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε”, σημείωσε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, καταλήγοντας, πως “είναι στόχος και όνειρο που το Δ.Σ. και το παρέλαβε από τα προηγούμενα, αλλά και ελπίζει να παραδώσει στα επόμενα ΔΣ το λειτουργικό μουσείο. Αυτό που κυρίως θέλουμε να κάνουμε είναι να παραδώσουμε στη Σύρο και την Ερμούπολη ένα μουσείο που πραγματικά να της αξίζει, να δείχνει την αίγλη, την ιστορία της, να μπορεί να εκμεταλλεύεται αυτό το χώρο, που θα την προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.