Συμμετοχή τριών χορευτικών τμημάτων από το Μεσολόγγι, την Εύβοια και τη Θεσσαλονίκη στις καρναβαλικές παρελάσεις της Σύρου

Η «οικογένεια» του Συριανού Καρναβαλιού μεγαλώνει

  • Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 23 Φεβ. 2017 - 23:00

Ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει η «οικογένεια» του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2017, μετά την προσθήκη τριών ακόμα ομάδων στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης.

Εκτός από τους Συριανούς καρναβαλιστές που συμμετέχουν κάθε χρόνο στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το στίγμα τους θα αφήσουν για πρώτη φορά και επισκέπτες του νησιού, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Μαζί με τις 14 ομάδες παιδιών και ενηλίκων, που το περασμένο Σάββατο παρουσίασαν τις στολές τους στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, στο καρναβαλικό «παιχνίδι» της Σύρου μπαίνουν επίσης ο Χορευτικός Όμιλος Χαλάστρας Κοινωνικού Πολιτιστικού Ομίλου Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στροπώνων Εύβοιας και ο Λαογραφικός Αθλητικός Σύλλογος Μεσολογγίου.

Σημειώνεται ότι οι τρεις αυτές ομάδες θα συμμετέχουν στο παραδοσιακό Φεστιβάλ με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί, στο Θέατρο Απόλλων. Την εκδήλωση, στην οποία συμμετέχει και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, διοργανώνει ο κ. Χρήστος Πρασάκης σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Με αφορμή την παρουσία τους στο νησί, τα χορευτικά τμήματα των τριών συλλόγων πείστηκαν από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, να μπουν ακόμη βαθύτερα στο πνεύμα του Συριανού Καρναβαλιού, κατεβάζοντας τις δικές τους ομάδες στις προγραμματισμένες παρελάσεις.

Οι τρεις νέες καρναβαλικές ομάδες

Ειδικότερα, ο Χορευτικός Σύλλογος Χαλάστρας ΚΠΟΔΔ Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το θέμα «Γυφτομαχαλάς από την Χαλάστρα». «Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ότι…» θα μας πει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στροπώνων Εύβοιας, και τέλος ο Λαογραφικός Αθλητικός Σύλλογος Μεσολογγίου μας προσκαλούν στου ‘Κουτρούλη τον γάμο».

Οι 100 περίπου συμμετέχοντες θα παρελάσουν τόσο στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, όπου θα μεταφερθούν με λεωφορείο που χορηγεί το πρακτορείου του κ. Μπουντούρη, όσο και στους δρόμους της Ερμούπολης, το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017.

Παρά το γεγονός ότι λόγω δυσκολιών κατέστη ανέφικτη η παρουσία περισσότερων χορευτικών τμημάτων στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις της Σύρου, η κ. Μενδρινού εκφράζει στην «Κοινή Γνώμη» την ικανοποίησή της για το «άνοιγμα» του Συριανού Καρναβαλιού, το οποίο προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, ο οποίος είχε παρουσιάσει πέρυσι αντίστοιχη χορευτική εκδήλωση στο Θέατρο Απόλλων θα συνεχιστεί μελλοντικά με κάποια δράση ανάλογου περιεχομένου.

«Ο Όμιλος, δυστυχώς, δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο φετινό Καρναβάλι, ωστόσο στόχος του είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και σε νεκρές περιόδους, ώστε να υπάρχει πολιτιστική δράση και στις λεγόμενες «νεκρές» περιόδους», καταλήγει η κ. Μενδρινού.