«Βουτιά» στον διασκεδαστικό και διδακτικό κόσμο των παραμυθιών

2η Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο

Κούκλες και μαριονέτες επέστρεψαν στο νησί της Μυκόνου για να εισάγουν και φέτος τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους στον διασκεδαστικό και διδακτικό κόσμο των παραμυθιών.

Η 2η Γιορτή Κουκλοθεάτρου συνδιοργανώνεται από την ΚΔΕΠΠΑΜ και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των εκπαιδευτηρίων «Σύγχρονη Παιδεία», στοχεύοντας στην προβολή και ανάπτυξη του θεάτρου με κούκλες και στη δημιουργία μίας εστίας για τη παραδοσιακή αλλά και τόσο αγαπητή αυτή τέχνη στη Μύκονο.

Από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου, τα σχολεία του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις παραστάσεις κουκλοθεάτρου από τις Ομάδες “Artoo Paspartoo”, "Tα Πάντα Φι", “Φύρδην Μίγδην” και “Αντάμα Πανταχού”.

Η Μυθοπαρέα του Αισώπου

Τρεις πασίγνωστοι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν επί σκηνής σε μια διαδραστική παράσταση για παιδιά από το Θέατρο Κούκλας «Artoo Paspartoo».

“Το λιοντάρι και ο ποντικός”, “Η αλεπού και το κοράκι” και “Το καβουράκι που άφησε τη θάλασσα” συστήνονται στο κοινό της Μυκόνου με εντυπωσιακά σκηνικά, πολύχρωμους φωτισμούς, πολλή μουσική και τραγούδια. Οι οκτώ ήρωες της παράστασης (κούκλες MUPPET), «ταξιδεύουν» τους μικρούς θεατές στον μαγικό κόσμο του Έλληνα παραμυθά.

Ο Γαϊγλάρος

Μετά το περυσινό ταξίδι του στη Σύρο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Χορού «Ακροποδητί», ο «Γαϊγλάρος» της Ομάδας κουκλοθεάτρου «Τα Πάντα Φι», προσγειώνεται στη Μύκονο.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από «Το ασχημόπαπο», τον «Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινκγστον» και τη «Φάρμα των Ζώων». Δανειζόμενη δραματικά στοιχεία και ήρωες από τις τρεις ιστορίες καταλήγει σε ένα νέο παραμύθι το οποίο όμως βασίζεται σε κλασικά και διαχρονικά θέματα. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και θέτει προβληματισμούς πάνω σε θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους. Η πολυεπίπεδη αφήγηση μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο σε μικρά όσο και μεγαλύτερα παιδιά. Χειροποίητες κούκλες διαφόρων μεγεθών και τεχνικών, ιδιαίτεροι μηχανισμοί, πρωτότυπη μουσική και εναλλασσόμενοι φωτισμοί διαμορφώνουν το σκηνικό της παράστασης, που σκηνοθετούν η Ειρήνη Μάστορα, η Κική Μαλτσάκη και ο Francisco Britto.

«Φλοξ και το κουτί με τα σύννεφα»

Μια ιστορία βγαλμένη από τον κόσμο των παραμυθιών θα αφηγηθεί μέσω της μουσικής η Ομάδα Κουκλοθεάτρου από την Κρήτη «Φύρδην Μίγδην». Η κουκλοπεριπέτεια «Φλοξ και το κουτί με τα σύννεφα» απευθύνεται σε παιδιά 3-93 χρονών και νέους όλων των ηλικιών. «Ένα παιδί, η Φλοξ, ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από την ελευθερία της παιδικής φαντασίας ώσπου…ένα μεγάλο "πρέπει" διακόπτει το παιχνίδι της και την αναγκάζει να ακολουθήσει διαδρομές που η ίδια δεν θα επέλεγε. Ο φόβος και η αγωνία παίρνουν τη θέση της χαράς και της ανακάλυψης. Όμως.. κάθε πρόβλημα φέρνει μαζί του ένα δώρο. Όσο πιο μεγάλο το πρόβλημα τόσο πιο μεγάλο το δώρο...

Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα

Στο πλαίσιο της Γιορτής, το Θέατρο Μαριονέτας «Αντάμα Πανταχού» παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι την παράσταση «Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα». Μια ιστορία για την ομορφιά της μουσικής και την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου μαριονέτας με κούκλες διαφορετικών μεγεθών και τεχνικών (μαριονέτες με νήματα και μαρότες), χρησιμοποιεί τεχνικές αφήγησης παραμυθιού και σύγχρονου θεάτρου σκιών, ενώ ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται διαρκώς κατά την εξέλιξη της δράσης.

Μέσα από το έργο, ο Στρατής, ο μικρός μυλωνάς με τη μεγάλη αγάπη για τη μουσική θα επιχειρήσει να απαντήσει στους θεατές πού και πώς χάνονται τα παιδικά μας όνειρα. Όταν το πάθος του Στρατή για το βιολί συγκρούεται με τα συμφέροντα του σκληρού αφέντη, το όνειρο και η πραγματικότητα μπλέκονται σ έναν χορό παράξενο, μαγικό , και γνώριμο…

Τη 2η Γιορτή Κουκλοθεάτρου πλαισιώνει και «Το παιχνίδι των κουκλοσυναισθημάτων» ένα κυνήγι αναζήτησης κουκλών στη Χώρα της Μυκόνου και στις φωτεινές βιτρίνες των καταστημάτων. Οι μικροί φίλοι ψάχνουν να βρουν τις κούκλες (ευγενική προσφορά της Δήμητρας Νάζου και της Κέλλυ Δοβέλου) και να περιγράψουν τα συναισθήματα τους. Μέσα από την κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ, θα αναδειχθεί έναν τυχερό νικητή.

H γιορτή αυτή, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη σημαντική χορηγία της Blue Star Ferries αλλά και την πολύτιμη υποστήριξη από τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις. 

Η καλλιτεχνική διεύθυνση της γιορτής ανήκει στην ηθοποιό και εκπαιδευτικό στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία», Εύα Νικηφόρου.