Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας» - Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης

«Φουλ» του πολιτισμού

Περισσότεροι από 8.500 χρήστες επισκέφτηκαν την περασμένη χρονιά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας».

Συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον πολιτισμό και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται στην πλούσια δράση της Βιβλιοθήκης.

Τα παιδιά «συνέλεξαν εμπειρίες»

Τον Απρίλιο του 2016 πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εθελοντές Σπύρο Βασιλειάδη, Νεκταρία Δρακάκη, Μαρία Καμπούρη, Γεωργία Πατσομύτη, Φωτεινή Σπανού και Ευαγγελία Υφαντίδη, πέντε εκδηλώσεις για παιδιά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συλλέγω εμπειρίες» του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε συνολικά σε 87 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας με στόχο να κατανοήσουν οι μικροί επισκέπτες τους ότι η κατανόηση ενός πολιτιστικού γεγονότος εξαρτάται από τον πλούτο των εμπειριών μας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν με την ποίηση, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη μέσα από τα βιβλία και να ανακαλύψουν τη μαγεία της μεταφοράς μιας ιστορίας στην οθόνη. Τέλος, μέσα από συναρπαστικές περιπέτειες στη βιβλιοθήκη, ανακάλυψαν το πέρασμα στην ανάγνωση της εφηβείας.

«Ταξίδι» στον Κυκλαδικό Πολιτισμό

Το διάστημα 15 Ιουνίου έως και 15 Ιουλίου 2016, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου συμμετείχε με επιτυχία σε άλλη μία Καλοκαιρινή Εκστρατεία με 15 εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ μετά από ενέργειες του Προέδρου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Αθανάσιου Μαρινόπουλου, απέκτησε τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Την ειδική αυτή βαλίτσα, που περιέχει εκπαιδευτικό υλικό για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό έχουν δανειστεί ή προκρατήσει έως τώρα επτά σχολεία του νησιού, ενώ θα παραμείνει στη διάθεση της Βιβλιοθήκης για έναν χρόνο ακόμα.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Μεταξύ άλλων, η Βιβλιοθήκη συνεχίζει τη συλλογή και αποστολή πλαστικών καπακιών, έχοντας ολοκληρώσει άλλες δύο μεγάλες αποστολές. Την προηγούμενη χρονιά, επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη 14 τμήματα σχολείων διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων. Για πρώτη φορά φέτος, κάποια τμήματα καθιέρωσαν δεκαπενθήμερες επισκέψεις με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με τον ρόλο και τη χρήση της βιβλιοθήκης και φυσικά την αύξηση της αναγνωσιμότητας.

300 νέα βιβλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, η συλλογή της Βιβλιοθήκης αυξήθηκε με τίτλους 300 περίπου καινούριων βιβλίων για όλες τις ηλικίες και ενδιαφέροντα, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται άλλες τόσες αφίξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δομής, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 5.843 δανεισμοί τεκμηρίων.

Τέλος, η Βιβλιοθήκη απέκτησε λιμνούλα με ψαράκια και υδρόβια φυτά στην αυλή της, με στόχο να ομορφύνει τον χώρο της και να προσφέρει μεγαλύτερη χαρά στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της.