Αφιέρωμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα στη ζωή και το έργο του Συριανού λαϊκού συνθέτη Αντώνη Ρούσσου

Βραδιά μνήμης και συναισθημάτων

«Σύρα Ερμούπολη και πάλι πίσω, εδώ γεννήθηκα, εδώ θα σβήσω» τραγούδησε δυνατά το κοινό του κατάμεστου Θεάτρου Απόλλων, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα στον αείμνηστο λαϊκό Συριανό συνθέτη Αντώνη Ρούσσου.

Ο Γιάννης Δεσύπρης και μία παρέα συνεργατών και φίλων του Συριανού καλλιτέχνη, ο που ανέδειξε μέσα από την πορεία του και τη γενικότερη στάση ζωής του ανέδειξε μοναδικά την ελληνική λαϊκή μουσική, μίλησαν για τη ζωή και το έργο του, θυμίζοντας μεγάλες επιτυχίες που άφησαν εποχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουσσουνέλος, ο Νίκος Ροσσολάτος, ο Μαρίνος Ρούσσος, ο Αντώνης Ξανθάκης, η ερμηνεύτρια Στέλλα Χροναίου και οι μουσικοί Αντώνης Φραγκιάς, Γιώργος Μουστάκας, Σιδερής Δαρζέντας, Γιάννης Καραμολέγκος και Δημήτρης Μαραγκός. Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχε και η ομάδα του «Μυστικού Μπουζουκιού» του Αρίστου Βαμβακούση.

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα αναφέρθηκε στα 30 χρόνια παρουσίας του Συλλόγου στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, τα οποία επέλεξε να εορτάσει με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μεγάλο Συριανό λαϊκό συνθέτη, αξεπέραστο μουσικό και αγαπητό άνθρωπο τόσο στο χωριό του το Μάννα αλλά και σε όλη την κοινωνία της Σύρου, Αντώνη Ρούσσο.

Υπέροχος επαγγελματίας και άνθρωπος

Ο Αντώνης Ρούσσος είχε από μικρός ξεχωριστή κλίση στη μουσική. Σε ηλικία 17 ετών  αναχώρησε για την Αθήνα, ακολουθώντας το όνειρό του, σε μια εποχή δύσκολη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εκεί συνάντησε το ίνδαλμά του, τον Πατριάρχη της Ρεμπέτικης Μουσικής Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στην ορχήστρα του. Πολύ γρήγορα, άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και να συνεργάζεται με μεγάλες φίρμες της Ελλάδας, ενώ συμμετείχε και σε τέσσερις ελληνικές ταινίες. Στη συνέχεια έφυγε για την Αμερική όπου έζησε για επτά ολόκληρα χρόνια. Εκεί συνάντησε την Μελίνα Μερκούρη, η οποία εντυπωσιάστηκε από τους μουσικές ικανότητές του. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Γιάννης Πάριος, η Καίτη Γκρέυ, η Δήμητρα Γαλάνη και η Χαρούλα Αλεξίου, τα οποία ακολούθησε σε περιοδείες σε Αυστραλία και Αμερική. Διακαής πόθος του ήταν η επιστροφή στην αγαπημένη του Σύρο. Το 1983 δημιούργησε το περίφημο κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα», προσφέροντας ένα πρόγραμμα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Άξιος συνεχιστής του Μάρκου Βαμβακάρη

Για τη μεγάλη μουσική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Αντώνης Ρούσσος μίλησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. Όπως τόνισε, ο Συριανός συνθέτης καλλιέργησε τη σπορά και αποτέλεσε το έρεισμα για δράσεις και πρωτοβουλίες που πρόβαλλαν τη Σύρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Ως άξιος συνεχιστής του Μάρκου Βαμβακάρη ανέδειξε μοναδικά τόσο την ελληνική λαϊκή μουσική όσο και μια γενικότερη στάση και κουλτούρα ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια απένειμε αναμνηστική τιμητική πλακέτα στις κόρες του Αντώνη Ρούσσου ως ένδειξη αναγνώρισης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης του δημοτικού συμβουλίου προς το έργο και την προσφορά του μεγάλου καλλιτέχνη. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μάννα.