Εκπαιδευτικές δράσεις στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με θέμα το λαϊκό παραμύθι

«Δώρο» στους μικρούς πρεσβευτές της παράδοσης

Γνωστά παραμύθια που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, αλλά και μία ολοκαίνουρια ιστορία με την υπογραφή μαθητών της Σύρου ακούστηκαν χθες στην πλημμυρισμένη από νεαρούς πρεσβευτές της λαϊκής παράδοσής μας αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, το Λ.Ε.Σ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την επαφή των παιδιών του νησιού με το λαϊκό παραμύθι.

Την εκδήλωση που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικού βιβλίου Χαρά Κατσαρή, παρακολούθησαν συνολικά 180 μαθητές Νηπιαγωγείων και της Α’ και Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων της Σύρου.

Τα παραμύθια αφηγήθηκαν μέλη της ομάδας βιωματικού εργαστηρίου παραδοσιακού παραμυθιού, που λειτούργησε στο Λύκειο Ελληνίδων, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τη διδασκαλία της κ. Γεωργίας Ματσούκα.

Συριανές εμπνεύσεις

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η ομάδα αφηγήθηκε στα παιδιά τον γνωστό σε όλους «Σιμιγδαλένιο» με τη συνοδεία λαούτου. Το ενδιαφέρον μονοπώλησε ακόμα περισσότερο το πρωτότυπο παραμύθι «Ο δράκος και το αμίλητο νερό» που εμπνεύστηκαν και έγραψαν μαθητές του νησιού κατά τη διάρκεια των περσινών εργαστηρίων με θέμα το παραδοσιακό παραμύθι.

Την τεράστια συμβολή των εκπαιδευτικών δράσεων στη διάσωση και διάδοση της παράδοσής μου, που αποτελεί κι έναν από τους ποικίλους στόχους του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, υπογράμμισε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Κατσαρή. «Χρόνο με το χρόνο, προσπαθούμε να χτίζουμε κάτι νέο πάνω στις βάσεις που δημιουργήσαμε την προηγούμενη φορά. Πέρυσι τα παιδιά ήρθαν σε πρώτη επαφή με το παραδοσιακό παραμύθι και φέτος, ως πιο πεπειραμένοι, είχαμε στο πλευρό μας και τους εκπαιδευμένους πια αφηγητές που χρησιμοποίησαν τα γλυκά «φρούτα» της περσινής δράσης για να διασκεδάσουν τα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δράσεις που συνεχώς εξελίσσονται

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι επιθυμία του Λυκείου είναι να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στο παραδοσιακό παραμύθι, δεδομένου ότι αυτό ταιριάζει στον χαρακτήρα του. «Η προσέλευση τόσων πολλών παιδιών μας δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Οι μαθητές το ζητάνε, μπορούν να δημιουργήσουν πάνω στο παραδοσιακό παραμύθι, να το απολαύσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως τη συνοδεία μουσικού οργάνου ή κάποιου χορού. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Προχωράμε σιγά σιγά, συγκεντρώνοντας εμπειρία και βλέποντας τι μπορούμε να προσφέρουμε την επόμενη χρονιά», κατέληξε η κ. Κατσαρή.

Σημειώνεται ότι, τις δράσεις παρακολούθησε και η Υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή, η οποία έμεινε έκπληκτη από την προσήλωση και αφοσίωση των μαθητών στα όμορφα παραμύθια που τους «κέρασε» η φιλόξενη οικογένεια του Λ.Ε.Σ.