Επανεκδίδεται το περιοδικό μετά από 29 έτη, με την “υπογραφή” του εκδότη του, κ. Δημήτρη Βαρθαλίτη

Επανακυκλοφορούν τα “Συριανά Γράμματα”

Το πρώτο ειδικό τεύχος της Β΄ περιόδου, αφιερωμένο στην Απάνω Μεριά

“Εγκώμιο” στην ιστορία, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον της Σύρου αποτελεί η περιοδική έκδοση “Συριανά Γράμμα”, η οποία κι επανακυκλοφορεί μετά από 29 έτη “σιωπής”, φέροντας την ποιότητα της “σφραγίδας” του εκδότη της, κ. Δημήτρη Βαρθαλίτη, αλλά και αναδεικνύοντας παράλληλα, τη στιβαρή οντότητα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στον κάθε αναγνώστη.

Η επανέκδοση του αγαπημένου περιοδικού εκατοντάδων Συριανών και όχι μόνον, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία και την τύχη να διαβάσουν παλαιές εκδόσεις από τα τεύχη της Α΄ περιόδου των Συριανών Γραμμάτων, έρχεται να εμπνεύσει και τις νεότερες γενιές, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής γνωριμίας με το νησί και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, μέσα από εμπεριστατωμένες, αλλά κι επιστημονικές αναφορές.

Η αγάπη για τη γνώση που “τρέφει” ο κ. Βαρθαλίτης αποτέλεσε την αφορμή της παρούσας επανέκδοσης, η οποία όπως περιγράφει ο ίδιος ως εκδότης, τόσο στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, όσο όμως και προλογικά στο ειδικό τεύχος, πυροδοτήθηκε σαφώς και από την επιμονή πολλών ανθρώπων που λατρεύουν το νησί, με ευγένεια κι εποικοδομητική περιέργεια το προσέγγισαν, προφέροντας σήμερα την πολύτιμη συνδρομή τους, στη σύνταξη του πρώτου τεύχους.

Η επανακυκλοφορία των Συριανών Γραμμάτων ξεκινά τον κύκλο της Β΄ περιόδου, ως εξαμηνιαία έκδοση με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην Απάνω Μεριά, προκαλώντας ευθύς εξ αρχής τον αναγνώστη - από το “καλωσόρισμα” του βιβλίου - να μελετήσει τις περισσότερες από είκοσι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει, προκειμένου να γνωρίσει τη σαγηνευτική περιοχή της Απάνω Μεριάς.

Αξίζει να τονισθεί πως, το συγκεκριμένο τεύχος πρόκειται να είναι άμεσα διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία της Σύρου, ενώ επιπλέον, τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στην “Κοινή Γνώμη”, μπορεί να την παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο web tv.

 

Η κιβωτός της Σύρου”

Αναφορικά με την απόφαση επανακυκλοφορίας των Συριανών Γραμμάτων και του επιμελημένου πρώτου ειδικού τεύχους, που αναπτύσσεται σε περίπου 320 σελίδες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνολικά για τη φυσιογνωμία της Απάνω Μεριάς και εμπεριστατωμένες αναφορές, ο κ. Βαρθαλίτης γνωστοποίησε πως, “Αποφάσισα να βγάλω τα Συριανά Γράμματα γιατί ήθελα να γνωρίσω τον εαυτό μου”, τονίζοντας παράλληλα πως, “Έχω αυτό το θεϊκό δώρο να είμαι Συριανός”. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως, “Μετά από 34 τεύχη και μετά από αρκετά χρόνια αποφάσισα να το επανεκδώσω” καθώς όπως συμπλήρωσε, “αιτία είναι ότι θέλω να συνεχίσω να γνωρίζω καλύτερα το μυαλό μου, την ψυχή μου και να φθάσω μέχρι και το υποσυνείδητο μου” ενώ επιπρόσθετα, πολύτιμος “συνοδοιπόρος” στη συγκεκριμένη προσπάθεια αποτέλεσε και αποτελεί μία ομάδα ανθρώπων, “που γαλουχήθηκε με τα Συριανά Γράμματα”.

“Πήρα αυτήν την ωραία απόφαση, η οποία μου δίνει μεγάλη χαρά. Μόλις χθες “γεννήθηκε” το βιβλίο” ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης επισημαίνοντας πως, το αφιέρωμα στην Απάνω Μεριά, προέκυψε καθώς και ο ίδιος εκτιμά πως, ως περιοχή, “θεωρώ ότι είναι αναντικατάστατη και αποτελεί την κιβωτό της Σύρου”.

Μιλώντας επιγραμματικά για το περιεχόμενο του ειδικού τεύχους και για το τί θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει ο κάθε αναγνώστης, ο κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης έκανε αναφορά στο Καστρί, τη Χαλανδριανή, τα Γράμματα και άλλες θέσεις της Απάνω Μεριάς, ενώ επιπλέον, γνωστοποίησε ότι περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες για τα μονοπάτια, το περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, καθώς επίσης για το πλούσιο γεωλογικό “απόθεμά” της κ.α..

 

Πολύτιμοι συνεργάτες που συστήνουν την Απάνω Μεριά

Το άρτιο αποτέλεσμα του ειδικού τεύχους όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Βαρθαλίτης οφείλεται στη δουλειά όσων συνεργάστηκαν για την επανέκδοση των Συριανών Γραμμάτων. “Είμαι συγκινημένος που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να στηρίξουν και κάποιοι μάλιστα δεν είναι γεννημένοι στη Σύρο. Και όμως λατρεύουν τη Σύρο και γι αυτό λατρεύουν και την Απάνω Μεριά” δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας έναν προς έναν τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν ως εξής: Αρχισυντάκτης – Αχιλλέας Δημητρόπουλος, που είναι μέλος και της ομάδας σύνταξης την οποία απαρτίζουν επίσης, ο Τέος Ρόμβος, η Χαρά Πελεκάνου, ο Κωνσταντίνος Καταγάς (επιμέλεια και εξωφύλλου) καθώς επίσης και ο ίδιος ο εκδότης. Πέραν των ανωτέρω προσώπων, στο παρόν τεύχος πρέπει να σημειωθεί πως γράφουν οι: Γιάννης Βαβίτσας, R.N.L Barber, Δημήτρης Βαρθαλίτης, Τάκης Γαλανόπουλος, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Θωμάς Δρίκος, Νικόλας Καΐλης, Μαρία Καραμανώφ, Κωνσταντίνος Καταγάς, Γεώργιος Κηπιώτης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Μαρίζα Μαρθάρη, Ελπίδα Πρίντεζη – Καμπέλη, Τέος Ρόμβος, Ιωσήφ Στεφάνου – Εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης ΕΜΠ και Μιχάλης Φραγκιάς.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του και με την ευχή το πρώτο τεύχος να βρεθεί στα χέρια κάθε μαθητή με τη μέριμνα του Δήμου, ο κ. Βαρθαλίτης υπογράμμισε τέλος πως, “Όλα τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο ειδικό τεύχος, επισημαίνουν την ανάγκη να σεβαστούμε την Απάνω Μεριά. Η Σύρος αξίζει να έχει την Ερμούπολη, την Απάνω Σύρο, τα χωριά, τις όμορφες παραλίες, αξίζει όμως να έχει και την Απάνω Μεριά, παρθένα και να την απολαμβάνουν όλοι”.

Τονίζεται πως, το επόμενο τεύχος θα είναι αφιερωμένο στη Γυάρο.