Το Πάσχα των Χριστιανών

“Καλή Λαμπρή κι ο Χριστός Ανέστη!” Ν. Καζαντζάκης
  • Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2017 - 06:12

Το Πάσχα, μεγάλη γιορτή των Ιουδαίων, καθιερώθηκε να γιορτάζεται σε ανάμνηση της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο επί εποχής Φαραώ. Και αναφέρεται στα κείμενα: “Έξοδος” “Και έσται η ημέρα υμίν μνημόσυνον και εορτάσετε αυτή εορτήν Κυρίου εις πάσας τας γενεάς υμών, νόμιμον, αιώνιον εορτάσετε αυτή”

Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την Αιγυπτιακή λέξη Πισάχ και την Εβραϊκή Πεσάχ (Pasah) που σημαίνει “διάβαση”. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης και συμβολίζει το πέρασμα (διάβαση) της ψυχής του ανθρώπου από τα εγκόσμια και τον υλικό θάνατο στην αιώνια ζωή.

Το Χριστιανικό Πάσχα συνδέθηκε με το Ιουδαϊκό τυπολογικά, αφού το Ιουδαϊκό θεωρήθηκε προτύπωση της σταυρικής θυσίας του Χριστού, του “εσφαγμένου αμνού” της Αποκάλυψης.

Οι Απόστολοι καθιέρωσαν το Χριστιανικό Πάσχα να γιορτάζεται σε ανάμνηση της Σταυρώσεως του Χριστού και της Αναστάσεως. Οι φιλόσοφοι ισχυρίζονται ότι η Ανάσταση του Χριστού συμβολίζει την σωτηρία του ανθρώπου. Επίσημη εορτή θεωρούσαν οι Εβραίοι την 14η ημέρα της πρώτης Σελήνης του εκκλησιαστικού έτους, σε ανάμνηση της εξόδου τους από την Αίγυπτο. Αλλά και οι Χριστιανοί καθιέρωσαν Πάσχα την Κυριακή η οποία ακολουθεί την 14η ημέρα της Πανσελήνου του Μαρτίου.

Η εορτή των εορτών

Το Πάσχα γιορτάζεται από όλους τους Χριστιανούς την Άνοιξη και είναι στενά συνδεδεμένο με την αναγέννηση της φύσης. Μέσα στη φύση την ωραία, εμείς οι Χριστιανοί γινόμαστε μάρτυρες του Σταυρικού Θανάτου του Χριστού. Η Χριστιανοσύνη γιορτάζει τη μεγαλύτερη γιορτή της, την εορτή των εορτών, τη μεγάλη θυσία του Θεανθρώπου. Το αποκορύφωμα της Εβδομάδας των Παθών θα έλθει με την Ανάσταση, τη δικαίωση του Χριστού που θυσιάστηκε για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία. Και όλοι οι Χριστιανοί παρακολουθούμε, μέσα στις εκκλησίες μας, με σεβασμό την οδοιπορία του Χριστού προς τον Γολγοθά.

Σ' αυτή την οδοιπορία ο κάθε άνθρωπος κουβαλάει το δικό του Σταυρό και ανεβαίνει αργά προς τον Γολγοθά του, ωραματίζεται μια καλλίτερη ζωή ζητώντας τη βοήθεια του Ιησού που θυσιάστηκε για μας τους ανθρώπους.

Την Εβδομάδα του Θείου Πάθους, όλοι παρακολουθούμε τη μαρτυρική πορεία Κυρίου προς το Σταυρό για να ακολουθήσει η Ανάσταση. Στις ψυχές μας έχουν χαραχθεί άσβηστες από την τρυφερή παιδική ηλικία οι μαρτυρικές εικόνες του Κυρίου κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η εικόνα της Μεγάλης Πέμπτης που παρουσιάζει τον Χριστό καρφωμένο πάνω στο Σταυρό με τα χέρια και τα πόδια του τρυπημένα από τα καρφιά και να στάζει το άχραντο αίμα... Το ακάνθινο στεφάνι γύρω από το μέτωπό του τον πληγώνει και τον ματώνει ενώ, όπως έχουμε μάθει εμείς οι Χριστιανοί, εκείνος απευθύνει προς τον Θεό και Πατέρα του: “Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι” (Λουκάς) και μετά: “Θεέ μου, Θεέ μου ίνα τι με εγκατέλιπες;” (Ματθαίος) και... τέλος κλίνας την κεφαλήν δεξιά, θα ψιθυρίσει: “Τετέλεσται” (Ιωάννης).

Ακολουθεί η Μεγάλη Παρασκευή με τον επιτάφιο και... όλη η άνοιξη προσφέρει όλα της τα λουλούδια και τα αρώματα στην τελετή Ταφής του Θεανθρώπου. Και την επομένη έρχεται η θριαμβική εικόνα της Ανάστασης. Ο Κύριος θα αναστηθεί τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου και η χαρά θα διώξει τη λύπη και το πένθος. Και όταν τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου σημάνουν οι καμπάνες της Ανάστασης του Κυρίου, οι “κουρασμένες” ψυχές μας ας ακούσουν όσο γίνεται πιο πολύ το χαρμόσυνο μήνυμα!

Ας δεχθούμε αυτό το Χριστιανικό μήνυμα με χαρά και με ελπίδα, σ' ένα κόσμο που στεναχωρεί πολλούς ανθρώπους. Ας δεχθούμε την Ανάσταση του Κυρίου ως μήνυμα αγάπης και ειρήνης, σ' ένα κόσμο που σκοτώνει την αγάπη και την ειρήνη. Ας είναι ένα μήνυμα ευσπλαχνίας για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Το μήνυμα της Ανάστασης, είναι πολύ εκφραστικό και κάθε χριστιανική καρδιά το νοιώθει βαθύτατα.

Καλό Πάσχα αγαπητοί αναγνώστες! Εύχομαι, από καρδιάς, ότι καλλίτερο στις οικογένειές σας. Κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους εσάς που με τη βοήθειά σας και την προσφορά σας βελτιώνετε τη ζωή τόσων ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ευχάριστη Έκπληξη

Στο Ναό του Αγίου Ιωάννη Ποσειδωνίας.

Είναι πολλοί φίλοι Αθηναίοι που αγαπούν το νησί μας και πάντα θέλουν να είναι κοντά μας και να απολαμβάνουν την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα στη Σύρο. Κυριακή των Βαΐων μαζί με φίλους μας θελήσαμε να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, λίγο πριν από την θεία κοινωνία, λέγονται ευχές για τον άνθρωπο. Ο Ιερέας, πάντοτε, είναι εκείνος που θα διαβάσει ή θα αναφερθεί στην προσευχή προ της θείας κοινωνίας.

Ο π. Χριστόφορος σε κάθε έξοδό του από το ιερό του Ναού συνοδεύεται από ομάδα μικρών παιδιών που βοηθούν, προσφέρουν και μαθαίνουν πως γίνεται η λειτουργία στο Ναό. Η έκπληξη ήταν ότι αντί του Ιερέως, τρία παιδιά (11 – 12 χρονών;) ο Μάριος, ο Μάρκο και ο Αλέξανδρος, γονάτισαν μπροστά στην ωραία Πύλη και διάβασαν την προσευχή που λέει ο ιερέας προ της κοινωνίας! Η φωνή τους ήταν καθαρή, δυνατή, και οι λέξεις ακούγονταν σωστά, αν και ως γνωστόν τα θρησκευτικά κείμενα δεν ανήκουν στην σημερινή δημοτική. Παρακολουθήσαμε όλοι οι πιστοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάγνωση των παιδιών.

Μπράβο στα παιδιά και συγχαρητήρια στον ιερέα που φροντίζει να μαθαίνουν και να αποκτούν ιστορικές και θρησκευτικές γνώσεις

 

 

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Στις 9 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας “ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ” το άρθρο: “45 Χρόνια από το θάνατο του Μάρκου”. Τα κείμενα μου είχαν σταλεί από τον κ. Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη ο οποίος και εκδίδει το βιβλίο “Μάρκος Βαμβακάρης: Από τον μύθο στην ιστορία”

Ζητώ συγγνώμη στον κ. Βαρθαλίτη γιατί δεν αναφέρθηκε το όνομά του.

Ετικέτες: