Ρ. Αντωνοπούλου, Φ. Βελεσιώτου, Δ. Βανδή, Ε. Παπαρίζου, Η. Ματιάμπα και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του νησιού

«Σύρος – Πολιτισμός 2017»

Δυνατά ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι φιγουράρουν στο φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Δημοφιλείς ερμηνευτές, όπως η Δέσποινα Βανδή, η Έλενα Παπαρίζου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μύρωνας Στρατής και ο Ησαΐας Ματιάμπα, θεατρικές παραστάσεις αγαπημένων ηθοποιών, όπως η Νένα Μεντή και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης καθώς και εκθέσεις σημαντικών εικαστικών, όπως ο Κώστας Βαρώτσος και ο Αλέξης Βερούκας, περιλαμβάνονται στο «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Το πρόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 28 Απριλίου, όπου ενδέχεται να ανακοινωθούν και κάποιες νέες προσθήκες από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

«Η Κοινή Γνώμη» παρουσιάζει τις κυριότερες εκδηλώσεις της θερινής περιόδου, ενώ το ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τις ακριβείς ημέρες και ώρες θα κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή το προσεχές χρονικό διάστημα.

Συναυλίες και μουσικές παραστάσεις

Στην πόλη του Φωτός θα «ταξιδέψει» το κοινό της Σύρου ο τραγουδοποιός Γιώργης Χριστοδούλου μέσα από την παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι… και άλλες ιστορίες» στην Έπαυλη Τσιροπινά (4 Ιουνίου).

Ενημερωτική ημερίδα συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Κλινικής Στοματολογίας. Ακολουθεί μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά με τους καλλιτέχνες Αντριάννα Κόλλια, Μιχάλη Βιολάρη και Μιχάλη Κλώντζα (24 Ιουνίου).

Τη μουσική παράσταση «Η σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, παρουσιάζει την Τρίτη 1 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θεατρικός Κύκλος». Αφηγείται η Νένα Μεντή, συνοδευόμενη από τον κιθαρίστα Δημήτρη Παπαγγελίδη.

Την ατμόσφαιρα των 60ς θα ζωντανέψουν στον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Ελευθερίου» ο Δάκης, η Μπέσσυ Αργυράκη, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο Λάκης Τζορντανέλι, ο Δημήτρης Κοργιαλάς και η Εβελίνα Νικόλιζα. Η μουσικοθεατρική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα «Το πρώτο μας πάρτυ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Αυγούστου.

«Τις μούσες του Βασίλη Τσιτσάνη» θα τραγουδήσει η Φωτεινή Βελεσιώτου στην Άνω Σύρο (13/8), ενώ την Τετάρτη 16 Αυγούστου συναντιούνται στο πρώην Λατομείο Καραβέλα, η Δέσποινα Βανδή και η Έλενα Παπαρίζου.

Το κοινό θα αποχαιρετίσει τον Αύγουστο με μία ανοιχτή pop rock συναυλία των Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα στην πλατεία Μιαούλη (27/8). Οι συναυλίες ολοκληρώνονται με τη μουσική παράσταση της Ρίτας Αντωνοπούλου στο Θέατρο Απόλλων «Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου» (4 Σεπτεμβρίου).

Εκδηλώσεις στο Θέατρο Απόλλων

Τον γνωστό σε όλους «Θησαυρό του Μακαρίτη» θα κυνηγήσει στο Θέατρο Απόλλων η «Ομάδα Θεάτρου 08/ Θεατροπαρέα». Η ομάδα αποτελείται από εθελοντές και έχει βασικό στόχο την έμπρακτη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων. Οι παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο, στις αρχές Ιουνίου, έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και τα έσοδα θα διατεθούν σε κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις και συγκεκριμένα στο κληροδότημα Δον. Ι. Στεφάνου και στον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων.

Έναν πολιτικό που εκφωνεί τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή, πριν την παραίτησή του, ενσαρκώνει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο οποίος θα βγει «Εκτός Ύλης» στις 12 Ιουνίου. Την επόμενη ημέρα, ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Πρόσβαση» παρουσιάζει την παράσταση «Kafka’s freaks» του Νικόλα Βαγιονάκη, μια physical theatrical performance εμπνευσμένη από τα διηγήματα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μία ακαδημία», «Ο καλλιτέχνης της πείνας» και «Μεταμόρφωση».

Χορευτική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης, από το Siros Travel και το Κέντρο Διοργάνωσης Εκδηλώσεων «Pro παντός».

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προγραμματιστεί επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων από θεατρικές ομάδες της Σύρου: «Θαλασσινή Πολιτεία» του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων», «Βότκα Μολότωφ» του Θεατρικού Ομίλου Σουρή και «Ποντικοπαγίδα» της Θεατρικής Ομάδας «Ο Μπαστιάς». Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει για πρώτη φορά τη θεατρική παράσταση «Διακοπή για τεχνικούς λόγους» του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων. Στο «Σύρος – Πολιτισμός» εντάσσεται επίσης η νέα κωμωδία του Γρηγόρη Γαλαντή «Δεν ήταν οι Δώδεκα Θεοί» που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης.

Μετά τη διάκρισή της στα φετινά βραβεία «Κάρολος Κουν» το Χοροθέατρο Ακροποδητί επιστρέφει στις 12 & 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων με την παράσταση «Medusa».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Χαρά στους μικρούς φίλους του νησιού θα δώσουν οι παιδικές παραστάσεις «Η Γαλάτεια και τα μυρμήγκια» του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σουρή και η «Κωμοδύσσεια» του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης. Στις 21 Ιουλίου 2017, o μάγος Dio καταφθάνει στην Έπαυλη Τσιροπινά, η οποία γίνεται μια μεγάλη «μαγική αυλή». Το ίδιο βράδυ, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου «Ο Γέρος του Μωριά», ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη» και το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην πλατεία Μιαούλη.  

Εικαστικές εκθέσεις

Άνω Σύρος: Περισσότερες από 15 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις θα παρουσιαστούν στους έξι εκθεσιακούς χώρους του μεσαιωνικού οικισμού. Στην αίθουσα «Καμάρα» θα φιλοξενηθούν η Γιολάντα Ζιάκα και Γιώργος Τερζής (ζωγραφική), η Μαρία Παύλου (εικαστικό κόσμημα) και η Αλίκη Χατζαντώνη (κατασκευές από φερμουάρ και χειροποίητο κόσμημα. Το κοινό θα υποδεχτούν στην αίθουσα ΔΗΚΕΔΑΣ η Μαρία Σκανδαλάκη (χειροποίητο κόσμημα), ο Αλέξανδρος Δαρδακούλης (χειροποίητα αντικείμενα από ξύλο και πλέξι γκλας) και η Δήμητρα Νατσκούλη (έκθεση αγιογραφίας και σύγχρονης βυζαντινής ζωγραφικής). Στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω Σύρου θα παρουσιαστούν χειροποίητες κατασκευές από την Pasatempos Art και τη Φύσις, χειροποίητα κοσμήματα από τη Λίλιαν Συρίγου και έργα ομάδας εικαστικών και σχεδιαστών.  Στο «Πρώην Ταμείο» θα φιλοξενηθεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής 14 ατόμων, καθώς και έκθεση φωτογραφίας της Ντένιας Παναγάκη. Στην αίθουσα του «Πρώην Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων» θα εκθέσουν η Μαριάνθη Γκαβαϊσέ, η Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου Κι ο Ζανής Ρούσσας. Τέλος, ο ζωγράφος Γιάννης Δανέλης θα γεμίσει με «γυναίκες της Σύρου» την αίθουσα του «Πρώην Δημοτικού Συμβουλίου».

Ερμούπολη: Τα έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών θα περάσουν και φέτος από την ανακαινισμένη Πινακοθήκη Κυκλάδων.  Τον κύκλο θα ανοίξει η έκθεση γλυπτικής του Κώστα Βαρώτσου (3 Έως 31 Ιουλίου). Ακολουθεί η έκθεση «Του σώματος η μνήμη» των Αλέξη Βερούκα, Γιώργο Ρορρή και Μαρία Φιλοπούλου (2/8 έως 3/9). Τη σκυτάλη θα πάρει η ομαδική έκθεση «Tidal flow-relocated» (5-24 Σεπτεμβρίου) και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την έκθεση «Η Εξέλιξη της Ελληνικής ακτοπλοϊας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» του Γιώργου Φουστάνου, η οποία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα παρουσιαστεί επίσης στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» και στην Έπαυλη Τσιροπινά.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των καλλιτεχνών που θα εκθέσουν τα έργα τους και στους υπόλοιπους χώρους της Ερμούπολης: Πέτρος Καραβέβας, Μαριάννα Κατσουλίδη, Ανδριανός Σωτήρης, Μαρία Κάττε, Φωτεινή Μανουδάκη, Στράτος Βαμβακούσης, Ανδρονίκη Χειλά κ.α. Ένα από τα δυνατά χαρτιά της Αίθουσας Βάτη αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας «Σύρος 19ος – 20ος αιώνας» από τη Συλλογή Μάνου Ελευθερίου (από 6/7 έως 31/7/2017).

Ποσειδωνία: Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων animasyros10 θα πραγματοποιηθεί στην Έπαυλη Τσιροπινά επετειακή έκθεση από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017.