Οι μαθητικές «Εκκλησιάζουσες» της Σύρου στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης

Υποσχόμενα ταλέντα

Τι θα γινόταν, σήμερα, αν μέσα σε μια νύχτα, οι γυναίκες έπαιρναν την εξουσία και ζητούσαν κοινοκτημοσύνη, συμμετοχή και ισότητα απολαβών;

Την απορία αυτή μας έλυσε η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Σύρου «ΣΥΡactιΣτές» με τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», σε μετάφραση του Κώστα Ταχτσή.

Η παράσταση, που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Σύρου από 5 έως 7 Μαΐου στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης.

Ο συντονισμός της ομάδας, η οργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου και η σκηνοθεσία ανήκουν στην εκπαιδευτικό Σόνια Καραγιαννίδου. Στο σημείωμά της, η υπεύθυνη υπογράμμισε ότι, ο Αριστοφάνης φαντάστηκε και έγραψε αυτή τη χειμαρρώδη πολιτική κωμωδία – σάτιρα πριν από 2.400 χρόνια περίπου.

Επίκαιρες από τον 4ο π.Χ. μέχρι σήμερα

Μετά την ήττα της αθηναϊκής δημοκρατίας και υπό το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων, οι οποίοι έκαναν λογοκρισία, ο Αριστοφάνης, μόνος πλέον, αναγκάστηκε να βρει τρόπους ανασύνταξης της αττικής κωμωδίας. Γι’ αυτό άφησε την πολιτική σάτιρα για να ασχοληθεί με τη σάτιρα των ιδεών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε ένα έργο, ιδιαίτερα σύγχρονο. Οι γυναίκες αρπάζουν μόνες τους την εξουσία και μέσα από αυτή την αρπαγή ο Αριστοφάνης σατιρίζει τον Πλάτωνα και τις ιδέες του περί κοινοκτημοσύνης γυναικών και παιδιών

Στην παράσταση έπαιξαν οι μαθητές: Σελεστίνη Συνοδινού, Μαριαλένα Τσαντήλα, Αντώνης Κουβαλάκης, Νικήτας Χρήστου, Άννα Κορωναίου, Μαριαλένα Τσαντήλα, Αντωνία Χαλαβαζή, Ναυσικά Γκοτζαμάνη, Αντωνία Ρηγούτσου, Μαρία Στεφάνου, Μίνα Κατσάβη, Κατερίνα Μπούρα, Μυρσίνη Τζαβάρα, Ελπίδα Ξαγοράρη, Κατερίνα Μπούρα, Έλενα Μπραζόλα – Μπαχαράκη & Ελίζα Καζόλη. Κορυφαίες στον χορό η Μυρσίνη Τζαβάρα και η Ελπίδα Κόνταρη. Το έργο παρουσιάστηκε με δύο διαφορετικές διανομές.

Ισάξιες με επαγγελματικές παραστάσεις

Οι «ΣΥΡactιΣτές» ευχαρίστησαν θερμά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση του κηπαρίου της Μεταμόρφωσης και των καθισμάτων και ιδιαίτερα την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού για την πρόθυμη και άμεση υποστήριξή της. Σημειώνεται ότι η κ. Μενδρινού παρακολούθησε την πρεμιέρα της παράστασης, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 και συνεχάρη τους συντελεστές για το άρτιο αποτέλεσμα που συναγωνίζεται επάξια ακόμα και επαγγελματικές παραστάσεις.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυναν επίσης στους διευθυντές των σχολείων Τζώρτζη Μακρυωνίτη του 1ου Γυμνασίου, Ειρήνη Δράκου του ΓΕΛ Σύρου και Νίκο Βουτσίνο του ΕΠΑΛ Σύρου.