Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς» της Δ. Ιωάννου στη Δημ. Βιβλιοθήκη

Οι «Γιοι» που μάγεψαν και μαγεύτηκαν από τη Σύρο

  • Δευτέρα, 22 Μαΐου, 2017 - 06:12

Σε μία κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως, κ. Δήμητρας Ιωάννου, «Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς».

Το μυθιστόρημα της κ. Ιωάννου περιστρέφεται γύρω από τη Σύρο, την ιστορία της, αλλά και τη λαογραφία, την οποία η συγγραφέας μελέτησε ιδιαίτερα, πριν τη συγγραφή του βιβλίου. Ωστόσο, πριν ακόμη και από αυτό, μία επίσκεψη, όπως εκμυστηρεύτηκε κατά την παρουσίαση, στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων, υπήρξε αρκετή, ώστε η κάθε νεοκλασσική γωνιά, η κάθε περίτεχνα σκαλισμένη καγκελόπορτα, η κάθε μυρωδιά και η κάθε πληροφορία για την ιστορία της, να της δώσει και από ένα έναυσμα για μία ακόμη ιστορία.

Η πλοκή του μυθιστορήματος ακολουθεί τρεις γενιές ανθρώπων, που ζουν, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, ερωτεύονται, παλεύουν με τους δαίμονές τους, μισούν και αγαπούν, στη Σύρο του 19ου αιώνα. Μέσα από τους περίπλοκους και πολυδιάστατους χαρακτήρες, ξεδιπλώνεται ζωντανή και η ζωή στη Σύρο, την εποχή που αυτή σμιλεύτηκε από χέρια προσφύγων και αναπτύχθηκε σε Αρχόντισσα του εμπορίου και του πολιτισμού.

Την παρουσίαση του βιβλίου πλαισίωσε και ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, κ. Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια, τόσο για τον τόπο γραφής της κ. Ιωάννου, όσο και για την ιστορία αυτή καθαυτή, με άξονα τη Σύρο. Ο σκηνοθέτης, δεδομένων των συναισθημάτων που του προκάλεσε η ανάγνωση των «Γιών της Γαλανής Κυράς», εξέφρασε την επιθυμία του να μεταφέρει την ιστορία είτε στη μικρή είτε στη μεγάλη οθόνη, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη πρόκειται περί σκέψης και όχι για ειλημμένη απόφαση.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β’, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γ. Μαραγκός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γ. Ρούσσος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρεβέζης, ο πρόεδρος και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του οργανισμού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αλλά και πλήθος αναγνωστών.