«Φίλα με» του Σταμάτη Κραουνάκη, «Επτά επί Θήβας» και «Μήδεια» του Θεάτρου Τέχνης, μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις της φετινής διοργάνωσης

3o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Καλοκαιρινή όαση πολιτισμού θα αποτελέσει και φέτος η Άνδρος, υποδεχόμενη στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρό της στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, προσφορά του Αλκιβιάδη Τάττου, σημαντικές παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού.

Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, με την υποστήριξη των Ανδριωτών και μη χορηγών και την ηθική στήριξη του δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου”, που στο φετινό μήνυμά της σημειώνει πως, οι Ανδριώτες, σαν καραβοκύρηδες που γνωρίζουν από συνθήκες δύσκολου καιρού, προχωρούν ενωμένοι, με συμπαραστάτες τον διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Βούλγαρη και τους στενούς συνεργάτες του.

Το θέατρο θα ανοίξει την πόρτα του, την πρώτη μέρα του Ιουλίου και μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, θα δίνει βήμα σε ντόπιους φορείς και Συλλόγους, να παρουσιάσουν το έργο τους, ενώ κατά την περίοδο του Φεστιβάλ, 29/7 – 25/8 θα φιλοξενηθούν επιλεγμένες παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ικανοποιούν το ευρύ φιλότεχνο κοινό.

Μουσική υψηλού επιπέδου

Στην έναρξη του φεστιβάλ, το Σάββατο 29 Ιουλίου, το κοινό υποδέχεται στο θέατρο της Ανεμόεσσας Άνδρου έναν μεγάλο καλλιτέχνη στην καλύτερη στιγμή του. Από́ την Αθήνα μέχρι το Λονδίνο, η εμβληματική́ βραδιά́ ζωής του Σταμάτη Κραουνάκη, ξαναχτυπά́ κατευθείαν στην καρδιά́. Τρεις γενιές τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει ξεπηδούν μέσα από τη μουσικοθεατρική παράσταση του σημαντικού δημιουργού «Όλοι ένα, Φίλα με.. κι άλλο», με τη συμμετοχή εννέα ακόμη καλλιτεχνών, ηθοποιών και μουσικών.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου, το κοινό θα απολαύσει μια βραδιά ρώσικου μπαλέτου (Carmen, Fragment from the ballet Swan Lake,  Vokalis,  The polovtsian dances). Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (ΜΟΥ.Σ.Α) θα πραγματοποιήσει καλοκαιρινή συναυλία με θέμα «Μουσική από τον Ελληνικό Κινηματογράφο».

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου, οι φίλοι του φεστιβάλ υποδέχονται τον Νίκο Πορτοκάλογλου μαζί με τη νέα μπάντα του, τους «Ευγενείς Αλήτες». Πιάνο, τρομπέτα, βιολί, γιουκαλίλι, κλαρίνο, ακορντεόν, γκάιντα είναι τα νέα χρώματα στη μουσική «παλέτα» του αγαπημένου τραγουδοποιού. Μαζί με την κιθάρα, το μπάσο και τα τύμπανα συνθέτουν τον ήχο των καινούριων τραγουδιών, αλλάζοντας εντελώς και τα παλιά. Έξι μουσικοί στη σκηνή, έξι φωνές. Καθεμιά ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Όλες μαζί μια μικρή χορωδία.

Κορυφαία θεατρικά έργα

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  που ξεχώρισε και συγκίνησε κερδίζοντας  κοινό και κριτικούς, επανέρχεται, μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που σημείωσε το περσινό καλοκαίρι και παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, την Τρίτη 8 Αυγούστου. Την εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο Γιάννης Στάνκογλου  ερμηνεύει το ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης  τον Κήρυκα, o  Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και  μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

Ένα απολαυστικό ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων θα δώσουν οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου, την Τετάρτη 9 Αυγούστου. Η παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του» είναι μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογραφείται μια χολυγουντιανή υπερπαραγωγή.

Η βαρβαρότητα του έρωτα αναδεικνύεται μέσα από την παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, μια παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης (19 Αυγούστου). Σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη και πρωταγωνιστούν οι: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου.

Η αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Τζόζεφ Κέσσελρινγκ «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα», που έκανε θραύση στο Broadway, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 21/8 από τον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου, και υπόσχεται σε όλους: χιούμορ, φάρσα, ειδύλλιο, αγωνία, απρόβλεπτη πλοκή και πολλές ανατροπές.

Αφιέρωμα στην ελληνική οπερέτα

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το Γκαλά ελληνικής οπερέτας «Η καρδιά μου πονεί για σας», υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Μια μοναδική μουσική εμπειρία με αριστουργηματικά αποσπάσματα θρυλικών έργων που άφησαν εποχή και αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές Ελλήνων («Βαπτιστικός», «Θέλω να δω τον Πάπα», «Απάχηδες των Αθηνών», κλπ). Σολίστ: Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Ελένη Σταμίδου (σοπράνο), Γιάννης Καλύβας (τενόρος).

Τέλος, την Παρασκευή 25/8, ο θίασος «ΑΛΑΛΟΥΜ» παρουσιάζει τη θρυλική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός». Το μουσικό αυτό αριστούργημα σκηνοθετεί ο Γιώργος Δάμπασης με βασικούς συνεργάτες τον μαέστρο Γιάννη Τσανακαλιώτη και τη χορογράφο Ροδόπη Κούβαρη.