Αιμοδοσία: “Ύψιστη πράξη αλτρουισμού”!

  • Πέμπτη, 25 Μαΐου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 25 Μαΐου. 2017 - 7:24

“Η Αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη αλτρουισμού. Δίνουμε το αίμα μας για να σώσουμε συνάνθρωπό μας, ήταν τα λόγια του υπεύθυνου γιατρού για την αιμοδοσία των κατοίκων της Σαντορίνης κ. Γιώργου Μπόλα.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος, (όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο) που οι κάτοικοι της Σαντορίνης φρόντισαν να είναι παρόντες τον Μάιο του 2017 στο κάλεσμα της προσφοράς ζωής! Γιατί, προσφέροντας αίμα σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου. Και η ζωή είναι θείο δώρο.

Ο γιατρός κ. Γιώργος Μπόλας ενθουσιασμένος όπως κάθε φορά από την παρουσία τόσων εθελοντών αιμοδοτών στο νησί που με τόσο καλή διάθεση θέλουν με το αίμα τους να βοηθήσουν τον άνθρωπο που έχει ανάγκη αυτή την προσφορά “ζωής”! Είπε: “Στη Σαντορίνη υπάρχει ένα πανηγύρι Αγάπης κάθε φορά που γίνεται η προσπάθεια αναζήτησης αίματος. Έχουν μέσα στην καρδιά τους οι κάτοικοι τη διάθεση να βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Λειτουργεί άριστα το τμήμα αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης και όλοι εμείς, οι υπεύθυνοι συνεργαζόμαστε με τον Ερυθρό Σταυρό. Και φυσικά όλοι ευχαριστούμε τον κόσμο του νησιού που με τόση αγάπη και φροντίδα είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν τους ανθρώπους προσφέροντας το αίμα τους.

Μια ευχή μας είναι να αποκτήσει το Νοσοκομείο ειδική ομάδα ανθρώπων για να κάνουν αιμοληψία.

Κάθε φορά που ερχόμαστε αισθανόμαστε ευχάριστα σ' αυτό το νησί. Είναι χαρά να νιώθεις ότι έρχεσαι σ' ένα τέτοιο ωραίο μέρος για τέτοιο σημαντικό σκοπό.

Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης σε λίγο διάστημα, θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει σε κάθε τομέα. Πριν λίγο καιρό άνοιξαν οι πόρτες του και ενεργεί σωστά. Σιγά – σιγά θα καταφέρει να φθάσει στο άριστα!

Ο Διοικητής είναι ευαισθητοποιείται και ενεργεί επίσης σωστά”. Ήταν τα λόγια του ειδικού γιατρούς κ. Γιώργου Μπόλα, ο οποίος στην τηλεφωνική συνομιλία μας χρησιμοποίησε δύο ή περισσότερες φορές τη φράση: “Πανηγύρι αγάπης”! Είναι η αιμοδοσία Σαντορίνης.

Αξίζει, πραγματικά, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους κατοίκους της Σαντορίνης που με τόση αγάπη και φροντίδα προσφέρουν το αίμα τους για να σωθεί ζωή ανθρώπων και κυρίως... ανθρώπων που είναι άγνωστοι στους αιμοδότες.

Εντυπωσιακή η προσέλευση των αιμοδοτών στη Σαντορίνη και φέτος, τον Μάιο του 2017, για δεύτερη φορά: Προσέλευση 844 ατόμων, Απορρίψεις 46

Σύνολο Μονάδων 798 και το πιο σημαντικό είναι ότι οι νέοι ήταν 145!

Η σημασία της Αιμοδοσίας

Όπως έλεγε, στην αρχαιότητα, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης: “... Αίμα! Αλήθεια πόσα ξέρουμε γι' αυτόν τον “ιστό” του σώματός μας ή τον “χυμό” του;” Αυτός ο υγρός “ιστός” του σώματός μας είναι αναγκαίος για την ύπαρξη και την υγεία κάθε ανθρώπου.

“... Όσες επιτυχίες κι αν έχουν οι γιατροί, οι ερευνητές, κ.α. θα ήταν άχρηστες, αφού δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, χωρίς τη συγκλονιστική συνεισφορά των ανωνύμων εθελοντών αιμοδοτών. Η συνειδητοποίηση και μόνον αυτής της μεγάλης αλήθειας πρέπει να μας προβληματίσει όλους....” είναι λόγια Αιματολόγου γιατρού. “Κάθε φορά που τα σταθερά και πεπειραμένα χέρια της νοσηλεύτριας, κεντούν τη φλέβα μας, για να τρέξει το αίμα μας στον ασκό κι από κει στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας, τον βοηθάμε να σωθεί. Μικροί θεοί πλασμένοι κατ' εικόνα και ομοίωσιν Εκείνου, προσφέροντας αίμα, δίνουν ζωή στον άρρωστο και βοηθούν τους γιατρούς να θανατώσουν τον θάνατο.”!!

'Ένας Πρωτοπρεσβύτερος, ο Νικόλαος, σε μια ομιλία του, μεταξύ άλλων είχε πει: “...Η ζωή παιδιά μου είναι μια αλυσίδα που έχει πολλούς κρίκους. Ένας κρίκος της είναι πολύ σημαντικός, είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Εμείς θα αφήσουμε αυτόν τον κρίκο να σπάσει; Έχουμε το δικαίωμα να καταδικάζουμε έναν πάσχοντα; Και βέβαια ο πάσχον ποτέ δεν θα μας πεις ευχαριστώ, γιατί δεν γνωρίζει ποιος χάρισε το αίμα του για να του σώσει τη ζωή. Θα ευχαριστήσει όμως το Θεό και θα του ζητήσει να σου προσφέρει υγεία...”

Και είπε ο ιερέας: “...Θυμάμαι, πιτσιρίκι ήμουν, σ' ένα νησί των Κυκλάδων, τη μάνα μου να λέει πολλές φορές: “Ακόμη και οι κότες όταν πίνουν νερό γυρίζουν το κεφάλι ψηλά και κοιτάζουν τον ουρανό. Το κάνουν γιατί θέλουν να ευχαριστήσουν το Θεό””

Αγαπητοί μου αναγνώστες, καλοί φίλοι της εφημερίδας μας και στο νησί μας και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, μήπως αξίζει μια προσφορά; Όσοι έχουμε την υγειά μας, εμείς που βλέπουμε τους δικούς μας ανθρώπους υγιείς, εμείς που καμαρώνουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας με το... “χρώμα” της υγείας πάνω τους, μήπως θα έπρεπε να φροντίζουμε και αυτούς που έχουν την ανάγκη μας;

Μήπως όσοι είστε νέοι, θα μπορούσατε να προσφέρετε δέκα λεπτά απ' το χρόνο σας για μια μονάδα αίματος;

Ήταν, Οκτώβριος του 2008, όταν στην “ΕΝΩΣΗ ΑΙΓΙΑΤΛΙΤΩΝ” Αμοργού, στην Αθήνα έγινε μια συγκέντρωση με θέμα “Τη Σημασία της Αιμοδοσίας”. Μεταξύ των ομιλητών, μια νεαρή κοπέλα ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και είπε: “Η ζωή μας εξαρτάται από τη μετάγγιση αίματος... Σ' αυτό το ταξίδι της ζωής δεν θα ήμουνα παρούσα αν δεν σας είχα συνταξιδιώτες!!! Με το δικό σας αίμα ζω!! Και στα άλλα νησιά μας υπάρχουν αιμοδότες!”

Αιμοδότες της Σαντορίνης

Αυτό το πανέμορφο νησί μας κάνει υπερήφανους εμάς τους Κυκλαδίτες για το τόσο υψηλό ποσοστό αιμοδοτών. Όπως έχουν αναφέρει, κατά καιρούς οι υπεύθυνοι γιατροί, (όπως ο κ. Θ. Σπανός, ο κ. Γ. Μπόλας κ.α.) στη Σαντορίνη είναι υψηλό το ποσοστό αιμοδοτών. Πρωτεργάτης, βέβαια, όλης αυτής της σημαντικής προσφορά αίματος είναι ο Βαγγέλης Σιγάλας που φροντίζει, ιδιαίτερα να δημιουργείται αυτή η “αιμοδοτική συνείδηση”! Η αιμοδοσία ... “είναι κτήμα του Σιγάλα” και βέβαια δύο φορές κάθε χρόνο, στη Σαντορίνη δημιουργείται το “Πανηγύρι Αγάπης” από τους αιμοδότες, είπαν οι γιατροί.

 

 

 

 

Ετικέτες: