Επίσημη παρουσίαση του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο δημιουργό Μάνο Ελευθερίου

Ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα

Το πορτρέτο του Συριανού ποιητή, λογοτέχνη και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου κοσμεί το εξώφυλλο του φετινού έντυπου προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017», το οποίο παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Τόσο ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, όσο και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, πλαισιωμένοι από τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, Μάρκο Ρούσσο, Γιώργο Περρή, Χριστίνα Παναγιωτοπούλου και τον πρόεδρο της ομάδας εικαστικών Γιώργο Αλτουβά αναφέρθηκαν στην ποικιλία και την ποιότητα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, που από 1η Ιουνίου έως και τον προσεχή Οκτώβριο θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Το μεγάλο «ευχαριστώ» της Σύρου

Συναυλίες με σημαντικά ονόματα της μουσικής σκηνής, εκθέσεις κορυφαίων εικαστικών, ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακές βραδιές και φυσικά τα 11 μεγάλα φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός» καταγράφονται στον θαυματουργό έντυπο οδηγό, που φέτος είναι αφιερωμένος σ’ έναν άνθρωπο που έχει σφραγίσει την πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ελλάδας με το σπουδαίο έργο του.

Όπως τόνισε η κ. Μενδρινού, το νησί δεν πρέπει να ξεχνά τη μεγάλη προσφορά του Μάνου Ελευθερίου στο νησί μας, καθώς έχει δωρίσει χιλιάδες βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, έχει καταγράψει την ιστορία του Θεάτρου «Απόλλων», ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τιμά με κάθε τρόπο τον τόπο καταγωγής του. «Η Σύρος του απευθύνει σήμερα ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την ανεκτίμητη προσφορά του και για την αγάπη του για το νησί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Μάρκος Βαμβακάρης», το οποίο υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο νησί, έχοντας καταφέρει με την αξία του να θεσμοθετηθεί για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της Σύρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Σημείωσε μάλιστα πως η σημαντική διαφοροποίηση της φετινής διοργάνωσης από την προηγούμενη χρονιά είναι η προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής της και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ποιότητα παρά τον μειωμένο απολογισμό

Αναφερόμενος στην ποικιλία των εκδηλώσεων, ο κ. Μαραγκός έκανε λόγο για ένα ποιοτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλα τα γούστα και είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις οικονομικές συνθήκες της εποχής, δεδομένου του μειωμένου προϋπολογισμού του κατά 30-40%.

Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι συνέδραμαν σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, αποδίδοντας πρωτίστως εύσημα στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, η οποία, όπως επεσήμανε «έκανα για τρίτη συνεχή χρονιά θαύματα», στα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, που με ομοθυμία και ομοψυχία συνεισέφεραν το μέγιστο δυνατό και τέλος, στα στελέχη του Τμήματος πολιτισμού που παθιάζονται με το αντικείμενό τους.

Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους οικονομικούς και όχι μόνο χορηγούς, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ποιότητα του φετινού προγράμματος και ιδιαιτέρως στο Ίδρυμα «Αντώνης Κομνηνός», καθώς και στον κ. Στέλιο Νιώτη για την αγάπη τους για τη Σύρο και τον πολιτισμό.

Την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο του «Σύρος - Πολιτισμός 2017» υπογράμμισε με τη σειρά της η κ. Μενδρινού, υποστηρίζοντας πως, παρά την προαναφερόμενη οικονομική μείωση στις δαπάνες του πολιτισμού, ο Δήμος κατάφερε να σχεδιάσει και να οργανώσει ένα ποιοτικό και πλούσιο σε εκδηλώσεις πολιτιστικό πρόγραμμα.

Έγκαιρη παρουσίαση του προγράμματος

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το φετινό πρόγραμμα παρουσιάστηκε νωρίτερα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια για την καλύτερη προώθησή του και την πιο έγκαιρη ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών.

Παράλληλα, κατέστησε γνωστό πως, κατά την προετοιμασία του προγράμματος δόθηκε μεγάλη έμφαση όχι μόνο στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Σύρου, αλλά και στην αξιοποίησή του με γνώμονα την κοινωνική προσφορά. «Σχεδιάσαμε πολλές εκδηλώσεις για τη στήριξη κληροδοτημάτων και συλλόγων που επικεντρώνουν το έργο τους στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το ίδρυμα του κ. Κομνηνού και τον κ. Στέλιο Νιώτη, σημειώνοντας πως «χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σχεδιάσει τόσο σπουδαίες πολιτιστικές στιγμές για το νησί μας».

Εικαστικές «διαστρωματώσεις»

Μία εξ’ αυτών είναι η έκθεση του κορυφαίου Έλληνα Γλύπτη Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Διαστρωματώσεις», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Ιουνίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Πεσκάρα και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Ρώμη και στο πανεπιστήμιο Fullbright Grant στην Νέα Υόρκη. Τώρα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς το 1999 εξελέγη καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο οποίο διδάσκει Εικαστικές Τέχνες.

Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα παρουσιαστούν γλυπτά που βασίζονται σε «αρχέτυπες» φόρμες του έργου του —όπως ο ορίζοντας, ο λαβύρινθος, η σπείρα, η κολόνα— στον ιδιαίτερο χώρο των πρώην Αποθηκών Διαμετακόμισης, σε διάλογο με τον χαρακτήρα και την ιστορία του νησιού.

Την έκθεση θα προλογίσει η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Χάρις Κανελλοπούλου.

«Σύρος 19ος -20ος αιώνας»

Μία ακόμη εκδήλωση που χρηματοδότησε εξ’ ολοκλήρου το ίδρυμα του κ. Κομνηνού είναι η έκθεση από τη συλλογή του Μάνου Ελευθερίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 31 Ιουλίου στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Η έκθεση φωτογραφικής προσωπογραφίας με τίτλο «Σύρος 19ος -20ος αιώνας» θα δώσει την ευκαιρία να παρουσιαστεί μια σημαντική πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας που είναι η φωτογραφική παραγωγή μέσα από τα εργαστήρια συριανών (όχι μόνον) φωτογράφων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου.

Το παράδειγμα της Σύρου τις δεκαετίες του 1860 και 1870 είναι ενδεικτικό για την πρόοδο και άνθιση του φωτογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Την έκθεση επιμελείται και συντονίζει η ιστορικός τέχνης Μαρίζα Δαλεζίου, με την έρευνα και την επιστημονική επιμέλεια της επίσης ιστορικού τέχνης Μαριάννας Καράλη.

Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995

Εξέχουσα θέση στο φετινό εικαστικό πρόγραμμα του «Σύρος – Πολιτισμός» κατέχει επίσης η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Φουστάνου, όπου αποτυπώνεται το χρονικό της ανασυγκρότησης της ελληνικής ακτοπλοΐας μετά την ολοκληρωτική της καταστροφή στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Βάτη (1-10 Ιουνίου), στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία (10 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου) και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (2 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Ιανουαρίου 2018) παρουσιάζεται μέσω 1.000 και πλέον εικόνων η ιστορία 144 πλοίων που πραγματοποιούσαν δρομολόγια με αφετηρία τον Πειραιά και είχαν εγγραφεί στα ελληνικά νηολόγια από το 1945 μέχρι το 1995. Σύμφωνα με την κ. Μενδρινού η σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης είναι μεγάλη για το νησί της Σύρου, καθώς η ίδια είχε μία λαμπρή ιστορία στο κομμάτι της ναυτιλίας ως πρώτο λιμάνι της χώρας μας.

Καταλήγοντας, η κ. Μενδρινού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Ομάδας Εικαστικών κ. Γιώργο Αλτουβά για την πολύτιμη συνεισφορά του στην οργάνωση και την επιμέλεια των εκθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμούπολη, στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και στην Ποσειδωνία.

«Του σώματος η μνήμη»

Σημειώνεται επίσης, ότι τον προσεχή Αύγουστο, η Πινακοθήκη Κυκλάδων θα φιλοξενήσει μία ακόμη σημαντική έκθεση ζωγραφικής, στην οποία είναι έντονο το «γυμνό» στοιχείο. Η έκθεση «Του σώματος η μνήμη» των Αλέξη Βερούκα, Γιώργου Ρόρρη και Μαρίας Φιλοπούλου θα διαρκέσει από 2 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξης Βερούκας (1968), ο Γιώργος Ρόρρης (1963) και η Μαρία Φιλοπούλου (1964) τρεις εξαίρετοι καλλιτέχνες της νέας γενιάς, έχοντας ζήσει από κοντά τις διεργασίες και ζυμώσεις των καλλιτεχνικών αλλαγών στο 2ο μισό του 20ου αιώνα, ενστερνίστηκαν το μωσαϊκό των εγχώριων και διεθνών επιρροών, αποδίδοντας έργο με ιδιαίτερη αισθητική που αντανακλά την έντονη προσωπικότητα τους με πρωτοτυπία, αισθησιασμό και έντονο συναίσθημα.

Το κίνητρο του Αλέξη Βερούκα, στην απεικόνιση του «γυμνού» είναι να εκφράσει τη μεταφυσική ουσία του θέματος του. Τα έργα του Γιώργου Ρόρρη διακρίνονται για την ψυχολογική διείσδυση τους και συχνά προβληματική-ταλαιπωρημένη εξέταση της σχέσης μεταξύ καλλιτέχνη μοντέλου. Το άπλετο φως και οι αντανακλάσεις του είναι το κυρίαρχο εκφραστικό ιδίωμα στα έργα της Μαρία Φιλοπούλου, χρησιμοποιώντας το χρώμα, πλούσιο και έντονο.

Την έκθεση επιμελείται ο Γιώργος Αλτουβάς.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τον πολιτισμό και τη Σύρο», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Μάρκος Ρούσσος, τονίζοντας και ο ίδιος με τη σειρά του ότι για πρώτη φορά το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του νησιού παρουσιάζεται τόσο νωρίς. «Παρά το μειωμένο οικονομικά το κομμάτι του πολιτισμού το πρόγραμμα παραμένει πλούσιο, δεν λείπει κάτι από τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ σκληρής εργασίας που έχει προηγηθεί για την προετοιμασία του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκδηλώσεις με κοινωνικό πρόσωπο

Τόσο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε πολλά σημεία της Σύρου, όσο και για το κοινωνικό πρόσωπο κάποιων εξ’ αυτών, μίλησε το μέλος της Επιτροπής, Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, κρίνοντας πως είναι σημαντικό σε εποχές δύσκολες, όπως η σημερινή, να φανερώνεται από τους υπεύθυνους ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η θεατρική παράσταση «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» από την Ομάδα Θεάτρου 08 – Θεατροπαρέα στις 9 και 10 Ιουνίου, με την χορηγία του Ιδρύματος Αντώνη Κομνηνού.

Πέρα από την αποκέντρωση, την οποία ο ίδιος στηρίζει από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Επιτροπή Πολιτισμού, ο κ. Γιώργος Περρής επεσήμανε την παρουσία των τοπικών καλλιτεχνών στο πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου. Όπως τόνισε, εκτός από τους μουσικούς, έντονη θα είναι και η παρουσία των ερασιτεχνικών θιάσων της Σύρου, οι οποίοι κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τη δουλειά τους, αλλά και των χορωδιών και των τοπικών συλλόγων.

Υπογραμμίζεται ότι από την πρώτη δημοσιοποίηση του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017» στην «Κοινή Γνώμη» έως και τη χθεσινή παρουσίαση του έντυπου οδηγού, προστέθηκαν σε αυτό και μερικές ακόμη σημαντικές εκδηλώσεις που αποτελούν απόδειξη της ποιότητάς του.

Ο Γκάτσος που αγάπησα

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου —με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου ποιητή καλεί την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό, να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα, γιατί συνθέτουν τη συλλογική μας μνήμη και μας εμψυχώνουν και στους καλούς και στους δύσκολους καιρούς. Συμμετέχουν οι: Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και το μαντολίνο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων.

Χορωδιακό Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό

Τον πρωτεργάτη του «Νέου Κύματος» με μεγάλες επιτυχίες στο Έντεχνο αλλά και στο Λαϊκό Τραγούδι, αλλά και δημιουργών αγαπημένων κομματιών του θεάτρου και του κινηματογράφου, θα τιμήσει φέτος ο Μουσικός Όμιλος Σύρου με την Μικτή Χορωδία του στο 4ο Χορωδιακό Αφιέρωμα, στην Ερμούπολη. Στις εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα στις 19 και 20 Αυγούστου στο Θέατρο «Απόλλων» , θα παραστεί ο ίδιος ο Σύνθετης, ενώ φιλικά θα συμμετέχει η Πένυ Ξενάκη και πλήρης ορχήστρα.

Τέλος, το θεατρόφιλο κοινό του νησιού θα απολαύσει στις 14 Σεπτεμβρίου τη θεατρική παράσταση «Η προίκα» της Μπέτυ Μαγρίζου με τη Στέλλα Παπαδημητρίου στο ρόλο της Αρετής. Οι θεατές θα γελάσουν γιατί θα ταυτιστούν και θα συμβιώσουν με την Αρετή. Μια αφήγηση, με τις θύμησες μιας έντονης ζωής να πλημμυρίζουν τη σκηνή με αλήθεια, χαρά, λύπη, έρωτες, χιούμορ, μοναξιά και ελπίδα. Σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής.