«ART 4/17»: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής των Αναστάσιου και Σταύρου Κάρτα, Εμμανουήλ Σιγάλα και Χρήστου Παπαδούλη

Τέχνη εν τη ενώσει

Τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα της τέχνης συνυπάρχουν, αλληλοεπιδρούν και συνδιαμορφώνουν μία συνολική εικαστική πρόταση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής «ART 4/17» των Αναστάσιου και Σταύρου Κάρτα, Εμμανουήλ Σιγάλα και Χρήστου Παπαδούλη, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» έως και την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 11:00 έως 14:00 και από 19:00 έως 22:00.

Ελαιογραφίες, πορτραίτα και νεκρή φύση

Ο Μανώλης Σιγάλας γεννήθηκε στη Σύρο, όπου και κατοικεί έως σήμερα. Έκανε ελεύθερο σχέδιο με τη Μαρουσώ Κοτσολάκη και τη Μαρία Ξαγοράρη, ενώ για ένα χρονικό διάστημα δούλεψε δίπλα στη γλύπτρια Ρόζα Ηλιού. Συνεργάστηκε με τον ζωγράφο και γλύπτη Δημήτρη Φόρτσα στην κοσμηματογράφιση της οροφογραφίας του θεάτρου «Απόλλων» στη Σύρο και βρέθηκε στο πλευρό του ζωγράφου Διονύση Παλμά για την κοσμηματογράφιση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Το 2001 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση γλυπτικής – ζωγραφικής στο Πολυκέντρο Τήνου και στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, όπου δέκα χρόνια αργότερα εξέθεσε νέα έργα του. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίες, ενώ τα έργα που εκθέτει είναι ελαιογραφίες, προσωποκεντρικά θέματα και νεκρές φύσεις.

Το ίχνος του φωτός και της κίνησής του

Με το design και το μεγάλο πάθος του, τη φωτογραφία ασχολείται ο Σταύρος Κάρτας, αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες προ-σχεδιασμού για την επιλογή του τόπου και της θέσης, το καδράρισμα του πλάνου και το κυνηγητό του χρόνου, ώστε να ‘ναι -on time to time- στο ραντεβού με το φως που αποσύρεται ή με το σκοτάδι που έρχεται να σκεπάσει τα πάντα. Επιπλέον, καταγράφει με ανοιχτό τον φακό και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών το ίχνος του φωτός και της κίνησής του. Στην έκθεση παρουσιάζει δείγματα της δουλειάς του.

Φωτογραφία – το «3ο μάτι»

Ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Κάρτας ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική από το 1962. Υπήρξε μαθητής του Χρ. Λεφάκη και χρησιμοποιεί παστέλ, ακριλικά, χαρτοκολάζ και διάφορες μικτές τεχνικές. Τον ενδιαφέρουν το γρήγορο σκίτσο, η σύλληψη της στιγμής, η δυναμική της γραμμής και του πινέλου. Έργα του βρίσκονται στην Π.Σ.Α.Π.Θ. και σκόρπια σε ιδιωτικές συλλογές. Από το 1965 έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις (σπουδαστών Α.Π.Θ. το 1965 στη Θεσσαλονίκη, στη 10η Πανελλήνια το 1969 στο Ζάππειο, στο Goethe Institute το 1970 στη Θεσσαλονίκη κ.α

Η φωτογραφία τον συντροφεύει πάντοτε, από την αρχή της αρχιτεκτονικής πορείας του, γιατί είναι απαραίτητο εργαλείο- το 3ο μάτι- στη δουλειά του. Τα κτίσματα και ο χαρακτήρας τους, ο χώρος, η φύση που τα περιβάλλει, οι πρώτες ύλες και η κρυμμένη δυναμική τους τον ελκύουν, ενώ η σύλληψη, η θέση και το στήσιμο του θέματος μέσα στο κάδρο, τον συναρπάσουν.

Οι φωτογραφίες που εκθέτει είναι από την ανέκδοτη συλλογή του – «Κυκλάδες – Πετρώα Γη»- και μαζί με τα έργα Ζωγραφικής αποτελούν ένα ενιαίο, σφιχτοδεμένο σύνολο.

Γλυπτά και χειροποίητα μουσικά όργανα

Τέλος, το κοινό της έκθεσης «ART 4/17», θα θαυμάσει έργα του Χρήστου Παπαδούλη από μάρμαρο, πέτρα, μέταλλο και πηλό, καθώς και έγχορδα μουσικά όργανα. Ο κ. Παπαδούλης γεννήθηκε στο χωριό Φυλακτή Καρδίτσας αλλά είναι κάτοικος Ερμούπολης εδώ και 46 χρόνια. Το 1969 συμμετείχε για πρώτη φορά σε ομαδική έκθεση με εφτά έργα του σε πέτρα, στην ιδιωτική γκαλερί «Στοά Τέχνης» Αθηνών. Από το 1970 στην Ερμούπολη, το 1971 πήρε μέρος στην πανελλήνια έκθεση εικαστικών τεχνών στο Ζάππειο. Το 1976 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης και το 1985 συμμετείχε με 25 έργα του σε ομαδική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Νάουσας στην Πάρο.

Το 1992 παρουσιάστηκαν 17 έργα του σε ιδιωτική γκαλερί στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ενώ ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης τα έτη 1996, 2009 και 2011. Μεσολάβησε μία ατομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου, το 2009. Ο κ. Παπαδούλης εργάζεται με πεντελικό και παριανό λευκό μάρμαρο, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια ασχολείται και με την κατασκευή εγχόρδων μουσικών οργάνων. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.