Η οργάνωση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου του νησιού, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας, είναι ο στόχος της καμπάνιας crowdfunding του «Folegandros Routes»

Ανάδειξη μέσω συλλογικής συνεισφοράς

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται να «τρέχει» η καμπάνια crowdfunding, σε μία συλλογική προσπάθεια των κατοίκων της Φολεγάνδρου, του ∆ήµου και του ∆ικτύου Αειφόρων Νήσων (∆ΑΦΝΗ), για την οργάνωση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου του νησιού.

Σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες οι ιθύνοντες της πρωτοβουλίας με τίτλο «Folegandros Routes – Ένα βήμα για τον πολιτισμό και τη φύση», προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι φίλοι της Φολεγάνδρου, σχετικά με την καμπάνια διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης, που έχει «στήσει», σε συνεργασία με το Δήμο Φολεγάνδρου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ», ώστε το νησί να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, μήκους 50 χιλιομέτρων, αλλά και έναν πεζόδρομο, που θα συνδέει το λιμάνι με τη Χώρα της Φολεγάνδρου, φιλικό προς τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Προσβασιμότητα σε δύσβατο νησί

Όπως αναφέρει η κ. Τόνια Τζώρτζη, Σύμβουλος Branding & Επικοινωνίας του Δικτύου «Δάφνη», πρόκειται για μία καμπάνια crowdfunding, η οποία οι υπεύθυνοι του έργου ευελπιστούν ότι θα συμβάλλει στην υλοποίηση ενός καινοτόμου, σε ό,τι αφορά τόσο στην έρευνα, όσο και στη δράση. Πρωτοπόρο, όπως επισημαίνει η κ. Τζώρτζη, είναι επίσης και το γεγονός, ότι «θα υπάρχει Κυκλαδίτικο νησί, που θα διαθέτει δρόμο για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ιδιαίτερα σε ένα νησί, το οποίο είναι αρκετά δύσβατο».

Το εγχείρημα αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί, όπως την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς οι πεζοπόροι προτιμούν τους λιγότερο θερμούς μήνες, αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού.

Όπως σημείωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας, κατόπιν και της δεύτερης ενημερωτικής εκδήλωσης στη Φολέγανδρο, στήθηκε επίσης ένα μόνιμο κιόσκι, το οποίο θα παραμείνει στην κεντρική πλατεία του νησιού, προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να μπορούν να ενημερώνονται σχετικά, να πραγματοποιούν δωρεές και μέσω αυτών να επωφελούνται από τα ανταποδοτικά δώρα.

Η καμπάνια, αν και μόλις λίγες εβδομάδες στον «αέρα», έχει δείξει ικανοποιητικούς ρυθμούς, σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση δωρεών, ενώ έχει την αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αφού, σύμφωνα με την κ. Τζώρτζη, κάτοικοι λειτουργούν εθελοντικά το κιόσκι και τοπικοί επιχειρηματίες έχουν προμηθευτεί και προωθούν το ενημερωτικό υλικό της πρωτοβουλίας.

Ολοκληρωμένη υποδομή

Στην εφημερίδα μίλησε και ο συγκοινωνιολόγος και πολιτικός μηχανικός και υπεύθυνος για τα θέματα βιώσιμης κινητικότητας του Δικτύου, κ. Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της πρωτοβουλίας.

«Υπάρχει μία παλαιότερη δουλειά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία είχε βάλει κάποια υποτυπώδη σήμανση σε κάποια από τα μονοπάτια της Φολεγάνδρου. Τα επόμενα χρόνια δεν υπήρξε κάποια συνέχεια σε αυτό, ούτε κάποια συντήρηση. Υπήρχαν ωστόσο κάποιες εθελοντικές δράσεις κάποιων πολιτών και παραθεριστών. Αυτό έγινε για 25 χιλιόμετρα μονοπατιών», εξήγησε. «Εμείς ερχόμαστε να προσθέσουμε άλλα τόσα χιλιόμετρα μονοπατιών, τα οποία υπάρχουν αλλά δεν έχουν καθαριστεί ποτέ, δεν έχουν σημανθεί, δεν έχουν καταγραφεί και με αυτό τον τρόπο να αυξήσουμε το συνολικό δίκτυο των επισκέψιμων μονοπατιών σε περίπου 50 χιλιόμετρα. Αυτό το μήκος δικτύου είναι σημαντικό, προκειμένου το δίκτυο να μπορεί να πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και για να έχει ένα μέγεθος τέτοιο, που να προσελκύσει τον επισκέπτη να έρθει να περπατήσει στο νησί αφιερώνοντας κάποιες μέρες».

Όπως τόνισε, «θα φτιάξουμε ενιαία σήμανση για τα μονοπάτια, ενιαίο χαρτογραφικό και πληροφοριακό υλικό, νέους χάρτες, επικαιροποιημένους και περισσότερο ακριβείς, πέραν από αυτούς που ήδη υπάρχουν στο εμπόριο, με αναλυτικά κείμενα, όσον αφορά στο περιβάλλον, στα μνημεία, στην ευρύτερη πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά του νησιού, τι δηλαδή μπορεί να δει κανείς, όταν θα περπατήσει σε αυτά τα μονοπάτια. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε εργασίες καθαρισμού, ώστε οι διαδρομές να είναι προσβάσιμες, ενώ στη συνέχεια θα φτιάξουμε ψηφιακό προωθητικό και πληροφοριακό υλικό, όπως ιστοσελίδα, application, e-book και κάποιες ενέργειες προώθησης σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει, βάσει της σύγχρονης τάσης, στον τομέα της ανάδειξης και προβολής δικτύων μονοπατιών σε μία περιοχή που θέλει να γίνει πεζοπορικός προορισμός».

Σεβασμός σε περιβάλλον και άνθρωπο

Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του πεζοδρόμου, ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε, πως δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια υφιστάμενη διαδρομή, θα απαιτηθεί η διάνοιξη μίας νέας και η εξ ολοκλήρου κατασκευή μίας υποδομής, η οποία όπως εξήγησε, θα αφορά σε κάτι «μεταξύ πεζοδρομίου και πεζόδρομου. Δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλου πλάτους, ώστε να χωρά να περάσει αυτοκίνητο από μέσα, θα είναι έως 2 μέτρα πλάτος, αλλά θα είναι σαφώς καλύτερο και πιο εύχρηστο από ένα πεζοδρόμιο».

Επιπλέον, «θα έχει υλικά τα οποία θα σέβονται το περιβάλλον, θα είναι βατά για άτομα μειωμένης κινητικότητας, αλλά και για ένα καροτσάκι μωρού, οι κλίσεις επίσης θα σχεδιαστούν με μέριμνα για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας, θα υπάρχουν φυτεύσεις, πληροφοριακές πινακίδες», ενώ θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να διέλθει φιλικά πάνω από υφιστάμενο ρέμα, αλλά και να χαραχθεί έτσι, ώστε να μην απαιτηθεί κάποια απαλλοτρίωση.

Παρά την περιπλοκότητα του εγχειρήματος, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε, πως θα πραγματοποιηθούν «ελαφριές κατασκευαστικές παρεμβάσεις με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το ρέμα, ώστε να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση του λιμανιού με τη Χώρα, για την εξυπηρέτηση πεζών και ΑμεΑ».

Πολύτιμη η συνεισφορά

«Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων, εδώ και δύο περίπου χρόνια, υπό τη νέα του Διοίκηση, έχει ανοίξει την ατζέντα προς τα μέλη του με πάρα πολλές, διαφορετικές θεματικές, μέσω ημερίδων, εργαστηρίων, συναντήσεων κλπ. Σε μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είχε παραβρεθεί η Αντιδήμαρχος Δήμου Φολεγάνδρου, κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου, είχαμε συζητήσει και προσωπικά, για θέματα πεζοπορία και του συγκεκριμένου πεζόδρομου και τότε τέθηκε το ζήτημα, ότι υπάρχει αυτή η βούληση στο νησί και οι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε», ανέφερε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας για το ξεκίνημά της.

Δεδομένου μάλιστα, πως δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες και η χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, θα ήταν σχεδόν αδύνατη, το Δίκτυο πρότεινε στο Δήμο «αυτή τη μέθοδο της πολυχρηματοδότησης, που είναι μία καινοτόμα μέθοδος για τα ελληνικά δεδομένα», έτσι ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι τουλάχιστον για την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Καθώς αυτή τη στιγμή, η καμπάνια «τρέχει», τόσο το Δίκτυο «ΔΑΦΝΗ», όσο και οι λοιποί εταίροι της πρωτοβουλίας, σημειώνουν την ανάγκη συνδρομής και υποστήριξής της από τους κατοίκους και τους φίλους της Φολεγάνδρου, το αγκάλιασμα και την υποστήριξή της από τους τοπικούς επιχειρηματίες, μέσω της συνεισφοράς και της προβολής, αλλά και την υποστήριξη με οποιοδήποτε τρόπο, από οποιοδήποτε φορέα ή φυσικό πρόσωπο επιθυμεί να βοηθήσει.

 

Ετικέτες: