Αφιερωμένη στον Μάρκο Ρούσσο η καλοκαιρινή εκδήλωση της «σοφίας της παράδοσης» για τη λήξη της πλούσιας σε χορευτικές και πολιτιστικές δράσεις φετινής χρονιάς

«Στο DNA του ο πολιτισμός και η προσφορά»

Τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» Μάρκο Ρούσσο, τίμησε ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» στο φετινό μουσικοχορευτικό ταξίδι του στην αυλή του Αη-Γιάννη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη στην Ποσειδωνία, σηματοδοτώντας τη λήξη άλλης μιας δημιουργικής χρονιάς, πλούσιας σε χορευτικές και εν γένει πολιτιστικές δράσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λειτούργησαν χορευτικά τμήματα για όλες τις ηλικίες, ενώ ο Όμιλος, πέρα από τη συνεργασία του με χορευτικά τμήματα άλλων συλλόγων, όπως του Πισκοπειού και του Πάγου, λειτούργησε εργαστήριο χειροτεχνίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και παιδικό θεατρικό εργαστήρι. Επιπλέον, απευθύνθηκε στον αρχειότερο σύλλογο της Σύρου, τον Σύλλογο Κρητών, με χορονολογία ίδρυσης 1860, προκειμένου να γνωρίσουν οι χορευτές του την κουλτούρα της Κρήτης πέρα από τους χορούς.Έτσι, ξεκίνησε μια όμορφη συνεργασία που διήρκησε όλο τον χειμώνα, με αποτέλεσμα τα μέλη της "σοφίας της παράδοσης" να γνωρίσουν τα ήθη, τα έθιμα και τη λεντιά των Κρητών. "Ειμαστε ευγνωμονες γι αυτο, τους ευχαριστουμε και ελπιζουμε να συνεχιστει η συνεργασια" δήλωσε η υπεύθυνη Σοφία Λούβαρη. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην αυλή του Αη-Γιάννη, η χορευτική ομάδα του Ομίλου παρουσίασε μεταξύ άλλων και κρητικο προγραμμα.

Απολογισμός δράσεων 

Το 2016, η «σοφία της παράδοσης» συνεργάστηκε με πληθώρα φορέων και συλλόγων και συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις όπως η Μεγάλη Αλυσίδα Αγάπης και Αλληλεγγύης, τα Κούλουμα στην Ποσειδωνία, η 4η Πανσυριανή Γιορτή Τσίπουρου, η εκπομπή «Μπράβο Ρούλα», το μουσικό αφιέρωμα «Από τον Μάρκο στο σήμερα», το τράβηγμα της πεζότρατας και το ψήσιμο της σαρδέλας, το παραδοσιακό πανηγύρι στον Πάγο και η νησιώτικη βραδιά στον Γαλησσά.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της περασμένης χρονιάς ήταν η παρουσίαση της μουσικής παράστασης - αφιέρωμα στον Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη με τίτλο «Ήθελα να σ’ αντάμωνα» τόσο στο θέατρο Απόλλων όσο και στην πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Μεταξύ άλλων, ο Όμιλος αναβίωσε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων το έθιμο του Κλήδονα και του αφανού, διοργάνωσε τη θεατρική παράσταση «Του Τάκη ο γάμος και η πρώτη του νύχτα» στο Θέατρο Απόλλων, πραγματοποίησε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου στην Έπαυλη Τσιροπινά, συνδιοργάνωσε με τον Πολιτιστικό Καλλιτεχνικό Σύλλογο Γαλησσά «Ο Άγιος Στέφανος» χριστουγεννιάτικη χορευτική παράσταση με τίτλο «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι» και τέλος, συμμετείχε στην αποστολή της Σύρου στο 10ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στη Σίφνο και στο 4ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Δήμου Περιστερίου στο Άλσος Περιστερίου.

Οι προσεχείς δράσεις του Ομίλου

Σε συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί την τρέχουσα χρονιά, όπως η διοργάνωση παράστασης αφιερωμένης στα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια του Πάσχα στο Θέατρο Απόλλων και η αναβίωση του κλήδονα και του αφανού στο Γήπεδο Καμινίων σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο ο Όμιλος επιφυλάσσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού πολλές εκπλήξεις, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017»

Ειδικότερα, θα πραγματοποιήσει παραστάσεις θεάτρου σκιών με τον τίτλο «Ο Καραγκιόζης Συργιανάει στις γειτονιές της Σύρου» στις 10 Ιουλίου στο Δημοτικό Γήπεδο Καμινίων, στις 7 Αυγούστου στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης, στις 11 Αυγούστου στην οδό Επτανήσου στην Ερμούπολη και την 1η Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως με πρωτοβουλία του Ομίλου, θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Ιουλίου διήμερο εκδηλώσεων στη Σύρο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολη και με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων του νησιού. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μιαούλη χορευτικό αντάμωμα με τη συμμετοχή των συλλόγων Κρητών, Ηπειρωτών, Ποντίων, Στερεοελλαδιτών, Πελοποννησίων, το Άρωμα Παράδοσης και τη «σοφία της παράδοσης». Στις 22 Ιουλίου θα λάβει χώρα παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική από ορχήστρες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τη συμμετοχή των συλλόγων Κρητών, Ηπειρωτών, Στερεοελλαδιτών, το Άρωμα Παράδοσης και τη σοφία της παράδοσης. Επίσης, την 1η Αυγούστου, ο Όμιλος θα διοργανώσει ρεμπέτικη βραδιά στα σοκάκια της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη με ζωντανή ορχήστρα και παρουσίαση ρεμπέτικων χορών.

Σ. Λούβαρη: «Δημόσιο ευχαριστώ στον πρώτο άνθρωπο που με πίστεψε»

Στην έναρξη της χορευτικής εκδήλωσης, στην αυλή του Αη-Γιάννη, η πρόεδρος του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη τίμησε και ευχαρίστησε τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας Μάρκο Ρούσσο για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε στην ίδια από την πρώτη κιόλας στιγμή που άνοιξε τα δικά της «φτερά», τον Σεπτέμβριο του 2012.

«Η σημερινή παράσταση είναι αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που ξόδεψε πολύ χρόνο από τη ζωή του για τον πολιτισμό. Έναν άνθρωπο που όποιος τον γνωρίσει μπορεί να καταλάβει πως έχει στο DNA του την προσφορά, έναν άνθρωπο που δεν λογαριάζει κόπο, χρόνο, προσωπικό κέρδος προκειμένου να βοηθήσει, όπου του ζητηθεί. Ο άνθρωπος είναι ο κ. Μάρκος Ρούσσος, ο πρώτος που με πίστεψε και μου έδωσε τη δυνατότητα να πάρω μία θέση μικρή ανάμεσα σε αυτούς που ασχολούνται χρόνια με τον πολιτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λούβαρη. Πρόσθεσε μάλιστα πως, όσες φορές ζήτησε τη βοήθειά του και συζήτησε μαζί του μία σκέψη της, ήταν πάντα δίπλα της, καλοπροαίρετος και χαμογελαστός ώστε να κάνουν μαζί τις σκέψεις τους πράξεις. Καταλήγοντας, η πρόεδρος απένειμε στον πρόεδρο ένα αναμνηστικό του Ομίλου και του ευχήθηκε να είναι υγιής και να συνεχίσει την προσφορά του σε όλα τα επίπεδα.

Αεικίνητος και πρόθυμος

Μετά τη συνταξιοδότησή του και το τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του, ο Μάρκος Ρούσσος αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της περιοχής του και της Σύρου γενικότερα, γεμάτος δύναμη, μεράκι και φυσικά αγάπη για τον τόπο του ως δημοτικός σύμβουλος. Το 2006 εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στον τότε Δήμο Ποσειδωνίας ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας. Από το 2010-2014 υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος στο νέο δήμο Σύρου – Ερμούπολης και συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ αλλά κυρίως του Τμήματος πολιτισμού. Από 2014 έως σήμερα είναι σύμβουλος στην ομάδα της μείζονος μειοψηφίας με τον Ανδρέα Γιαλόγλου και παράλληλα συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές με σημαντικότερες αυτές της Ποιότητας Ζωής και του Πολιτισμού. Από το 2003 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 υπήρξε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», ενός συλλόγου με έντονη και πλούσια δράση, κρατώντας ψηλά τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας, αλλά και τον πήχη του συλλόγου με μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το Σπίτι του Αη-Βασίλη, τα Κούλουμα, εκθέσεις παραδοσιακών γλυκών κ.α.

Στον πλούτο της καρδιάς του κ. Ρούσσου, καθώς και στην ακούραστη, διαρκή και ανεπιτήδευτη διάθεσή του για προσφορά προς τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν αναφέρθηκε σε μήνυμά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου.

Βράβευση του Δ.Σ. του «Ποσειδώνα»

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τον κ. Ρούσσο, η «σοφία της παράδοσης» βράβευσε επίσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «Ποσειδώνα» για την πολύτιμη προσφορά τους στον πολιτισμό του νησιού μας. Τόσο  κ. Λούβαρη, όσο και ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Νταλαχάνης υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία τους και τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας παράδοσης του τόπου μας.