Μουσική, θέατρο, παραδοσιακές εκδηλώσεις και θερινά σχολεία συνθέτουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ

Ο πολιτισμός «αγκυροβολεί» στη Νάξο

Μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων, εικόνων και καλλιτεχνικών γνώσεων προσφέρει για ένα ακόμη καλοκαίρι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αιγαιοπελαγίτικα γλέντια, ενδιαφέρουσες ομιλίες και θερινά εργαστήρια αποτελούν μερικές μόνο «πινελιές» του πλούσιου πολιτιστικού καμβά που «ζωγράφισε» και προσφέρει στο κοινό του νησιού το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στη Νάξο το κωμικό έργο του Λόρκα «Η θαυμαστή μπαλωματού», εμπλουτισμένη με μουσική και χορευτικά από τη Θεατρική Ομάδα Κύθνου. Στις 16 Ιουλίου βλέπουμε «Τα Ραδίκια Ανάποδα» μέσα από τη μαύρη, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση του Γιώργου Γαλίτη, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Ένα one dead man show, ένας black total κωμικός μονόλογος με δεκατρείς ρόλους, δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν.

Μια βραδιά λυρικού τραγουδιού, με άριες από όπερες των Μότσαρτ, Βέρντο, Στράους, Τσαϊκόφσκι κ.α. θα χαρίσουν στο φιλόμουσο κοινό της Νάξου, ο Ελληνοαμερικανός βαρύτονος Ευάγγελος Μπράβος και η σοπράνο Στέλλα Μάρκο, συνοδεία του Πάνου Γαλανόπουλου στο πιάνο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του Νίκου Καζαντζάκη για τους νέους, αλλά και η επίδραση των παιδικών και εφηβικών βιωμάτων του στο μετέπειτα έργο του, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του διήμερου αφιερώματος στον μεγάλο συγγραφέα (21 & 22 Ιουλίου), σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Ένα ευρύ μουσικό φάσμα που απλώνεται από το στιλ μπαρόκ έως το σύγχρονο τανγκό και το ελληνικό έντεχνο ρεπερτόριο θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης στο Κάστρο Νάξου, το ντουέτο «Anima”.

Το 2017 εορτάζονται διεθνώς τα 450 χρόνια από την γέννηση του Claudio Monteverdi (1567 – 1643) με συναυλίες, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό της Νάξου θα έχει την ευκαιρία να ακούσει σε πρώτη εκτέλεση ένα πρόγραμμα με κοσμικά μαδριγάλια από το 7ο βιβλίο του Monteverdi για δύο φωνές και όργανα εποχής μέσα στον εξαιρετικά ταιραστό  χώρο της Καπέλλα Καζάτζα. Ερμηνεύουν οι: Αναστασία Συμεωνίδου (σοπράνο), Σοφία Πάτση (μέτζο σοπράνο).

Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους

Μια ιστορία με αντιπολεμικό χαρακτήρα θα απολαύσουν οι μικροί φίλοι του νησιού στη Μονή Αγίου Ελευθερίου-Σαγκρί (28 Ιουλίου) και στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (30 Ιουλίου). Οι ήρωες της παιδικής παράστασης «Θα φάμε τα μουστάκια μας», ο Ζεράρ, ο αρχηγός των γάτων και ο Μήτσος, ο αρχηγός των ποντικών θα βρεθούν αντιμέτωποι για να γίνουν αρχηγοί. Τι γίνεται όμως όταν οι λαοί ζητάνε πόλεμο και οι ηγέτες δε θέλουν; Οι γάτοι και τα ποντίκια μαζεύουν με μανία όλα τα φαγητά της περιοχής και αντί να τα φάνε, τα χρησιμοποιούν ως πολεμικό υλικό, για να χτυπήσουν τους εχθρούς. Και μόνο όταν τελειώνουν όλα τα φαγητά και κάνει την εμφάνισή της η πείνα, συνειδητοποιούν το λάθος που έκαναν. Όπως και στη ζωή, έτσι και εδώ οι δυσκολίες φέρνουν τους ήρωες πιο κοντά και τους κάνουν να σκεφτούν πως «όσο διαφορετικοί κι αν είναι οι άλλοι, κάποιες φορές είναι ίδιοι με σένα».

«Οι Πειρατές του Αιγαίου», λαϊκή διαδραστική παράσταση, για μικρούς και μεγάλους αποβιβάζονται στη Νάξο. Άγνωστες ιστορίες – παραμύθια από το παρελθόν, γεμάτες συγκίνηση, χαρά, αλλά και ηρωικές στιγμές των απλών ανθρώπων, εναντίον των σκληρών, πονηρών και αδίστακτων πειρατών, παρουσιάζονται στη σκηνή με τη συμμετοχή των μικρών θεατών. Η Κατερίνα Γαβαλλά, ο Τάκης Σακελαρίου, ο Γιάννης Φραγκίσκος, η Δήμητρα Καρακωνσταντή και ο Δημήτρης Παπαδάκης θα είναι οι Κουρσάροι που θα αράξουν με τα πλοία τους στα  νησιά.

 «Με τα βήματα της καρδιάς...»

Ένα ονειρικό ταξίδι μας υπόσχεται ερμηνεύτρια η Κλεονίκη Δεμίρη που θα μιλήσει  στη γλώσσα της καρδιάς μας, με τραγούδια που άφησαν εποχή, μας συγκίνησαν και θα μας συγκινούν για πάντα! Από το σμυρναίικο "Από ξένο τόπο κι από αλαργινό" θα ταξιδέψουμε στην Κρήτη τραγουδώντας τον "Ερωτόκριτο",θα συνεχίσουμε  στα δικά μας ελληνικά μονοπάτια των Μεγαλύτερων συνθετών μας για να περιπλανηθούμε στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία και τέλος να  περάσουμε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού για να συναντήσουμε τη "La liorona" στο Μεξικό και τον Carlos Gardel στην Αργεντινή!  Ένα πρόγραμμα  που μαζί με τα δικά της νέα τραγούδια  θα  αγγίξει βαθιά τις ψυχές μας και θα μας μαγέψει!. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 8 Αυγούστου, στην Πρώην Σχολή Ουρσουλινών.

La Petite Marguerite…                 

Με στοιχεία από το θέατρο, τον χορό, την τέχνη της ακροβατικής και του θεάτρου δρόμου, η καλλιτεχνική ομάδα La Petite Marguerite δημιουργεί στο Φιλώτι μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας, ένα θεματικό show γεμάτο τεράστιες σαπουνόφουσκες που ζωντανεύει και ενεργοποιεί το παραμυθιακό, την φαντασία, το όνειρο. Ένα διαδραστικό θέαμα που εξελίσσεται καθ όλη τη διάρκεια του show ανάμεσα σε κοινό και ερμηνευτές και σκορπά άπειρη μαγεία, χαμόγελα και φυσικά εκατομμύρια σαπουνόφουσκες.

 «Οπτικοακουστικές τέχνες»

Ανοιχτή πρόσκληση προς δημιουργούς οπτικοακουστικών τεχνών, προς συνθέτες ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής, και προς εκτελεστές μουσικών οργάνων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθύνει ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ με στόχο να συναντηθούν στη Νάξο και να ξεκινήσουν συνεργασίες (Video Art, Animation, Βωβός κινηματογράφος, Installations, Projection Mapping, Time-lapse, Performance Art).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμπεριλάβουν τη δουλειά τους στις κατωτέρω εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το τέλος Αυγούστου 2017.  Τα καινούργια έργα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν στη Νάξο το Καλοκαίρι του 2018 και στη Βοστώνη την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019.

Εργαστήρια

Θερινό Σχολείο Μουσικής με υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Καλογερά θα λειτουργήσει από 4-28 Ιουλίου (Α’ περίοδος) και 31 Ιουλίου – 25 Αυγούστου (Β’ περίοδος). Διδάσκουν έμπειροι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα ζωγραφικής, μαρμαρογλυπτικής και κολύμβησης για παιδιά.

Για δεύτερη χρονιά οργανώνεται το εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Το εργαστήρι, που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 28 Αυγούστου, αποτελεί συνέχεια για όσους έχουν ήδη συμμετάσχει και μια νέα αρχή για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους στη συγγραφή θεατρικού έργου. Διδάσκει η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Χρύσα Σπηλιώτη.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σωματικής έκφρασης με τη χορογράφο Αναστασία Γεωργαλά, θεατρικό παιχνίδι με την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδεύτρια ενηλίκων θεατρικών εργαστηρίων και σωματικού θεάτρου Σοφία Πολυκρέτη και θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες με αφορμή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη» με τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.