16 χρόνια Φεστιβάλ Τήνου

Ο πολιτισμός δείχνει και πάλι τον δρόμο

Τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, τιμά στα γενέθλια των 92 χρόνων του το Φεστιβάλ Τήνου, το οποίο επιστρέφει στον πολιτιστικό «ωκεανό» των Κυκλάδων για 16η χρονιά με μια σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να αναδείξουν μέσα από τις αξίες του τόπου τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του.

Το φως, ο αέρας, η θάλασσα, η πέτρα και το μάρμαρο οδήγησαν στο σχεδιασμό του φετινού προγράμματος, η καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου ανήκει στον κ. Θέμη Ροδαμίτης.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, η Τηνιακή γη και τα παράγωγά της, ο λαϊκός πολιτισμός και οι μεγάλοι καλλιτέχνες της Τήνου αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς του φεστιβάλ. Η φροντίδα για τον ξένο και το διαφορετικό σήμερα περισσότερο από ποτέ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων. «Στην εποχή της κρίσης ο πολιτισμός είναι αυτό που μας ενώνει και μας δείχνει τον δρόμο για να δούμε ξανά το πρωτεύον και να ανακαλύψουμε άγνωστα και καινούργια πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του.

Δημιουργία ενός κοινού κώδικα αξιών

Πνευματικοί άνθρωποι, ταλαντούχοι νέοι, συλλογικές δράσεις, γνωστοί καλλιτέχνες, αγαπημένα μουσικά συγκροτήματα, διαπρεπείς εικαστικοί και θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν, θα ταξιδέψουν και αυτό το καλοκαίρι τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε σχολεία, επισκέψεις στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, πολιτιστικούς περιπάτους, μουσικές βραδιές σε στέκια των χωριών, γιορτές προϊόντων, πειραματική τέχνη, θεματικές βραδιές και δρώμενα του δρόμου.

Μέλημα της ομάδας είναι η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του Φεστιβάλ, η ανάδειξη χώρων με χαρακτήρα και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, καθώς και πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα που δεν πρέπει να ξεχαστούν ή να χαθούν, το παιδί και η τρίτη ηλικία είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.

Καταλήγοντας, ο κ. Ροδαμίτης κρίνει απαραίτητη τη στήριξη όλων για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, την προφύλαξη της μοναδικής ομορφιάς του νησιού και την ανάδειξη των ιδιαίτερων αξιών του, μέσα από τη δημιουργία ενός κοινού κώδικα αξιών στον χώρο του πολιτισμού.

Θέατρο

Ο φετινός κύκλος παραστάσεων στο νησί της Τήνου ανοίγει την Τρίτη 11 Ιουλίου στα Λουτρά με το παιδικό έργο "Το Δέντρο της Γνώσης". Το νησί των λωτοφάγων, η κουκουβάγια Μελπομένη, ο κεραυνός Λεοντίσιος, ένας ημίαιμος κούκος είναι κάποιοι από τους ήρωες που εμφανίζονται γύρω απο ένα δέντρο ανοίγοντας μια χαραμάδα αλήθειας, γνώσης και ελπίδας στοχεύοντας στις καρδιές των παιδιών. Παίζουν: Idra Kayne, Βάσια Λακουμέντα, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, Δημήτρης Πιέτρης. Kείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιέτρης

Ένα one dead man show με τον Γιώργο Γαλίτη σε δεκατρείς διαφορετικούς ρόλους θα χαρίσει στο κοινό άφθονο γέλιο μέχρι... «θανάτου». Τα «ραδίκια ανάποδα» σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Ακολουθεί η παιδική παράσταση  “Η ωραία Κοιμωμένη” την Πέμπτη 20 Ιουλίου. Το κλασσικό, αγαπημένο παραμύθι με συναρπαστική πλοκή, που μεταμορφώνεται ταυτόχρονα σε ένα μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες του μοναδικού, γνωστού συνθέτη Δημήτρη Μπουζάνη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιανναράκος, Θεατρική διασκευή: Αγαθή Δημητρούκα.

Η συναρπαστική αφήγηση της Φιλιώς Χαϊδεμένου είναι η πραγματική ιστορία των ευτυχισμένων, δημιουργικών ημερών των Μικρασιατών στον τόπο τους, που θα απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό την Τετάρτη 2 Αυγούστου.Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης (τραγούδι- σύνθεση), Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους.

Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου, αποκαλύπτεται μέσα από την παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του» (8/8).

Η αγαπημένη ηρωίδα της Ντίσνευ Μαίρη Πόππινς καλεί τα παιδιά τους μικρούς φίλους της να την ακολουθήσουν στο παιχνίδι της μεταμόρφωσης.(8/9). Τα παιδιά θα διασκεδάσουν με βιωματικό τρόπο μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, εκφράζοντας τα συναισθήματα τους, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργικής φαντασίας, παίζοντας ρόλους, μεταμορφώνοντας το νησί της Τήνου. Η παράσταση των Ματίνας Δημητροπούλου και Ευδοκίας Στατήρη απευθύνεται σε παιδιά 5-12 χρονών.

Μουσική

Με τραγούδια που ταξίδεψαν σε όλο το κόσμο, αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν περνώντας στην σφαίρα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, το Φεστιβάλ Τήνου θα τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη στα 92α γενέθλιά του (22/7).

Τα χρώματα της Ελλάδας θα σκορπίσει στην Τήνο η διαχρονική Ελληνίδα ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Η συναυλία οργανώνεται με το σωματείο οι Φίλοι της Τήνου υπέρ της ενίσχυσης των υποδομών του Κέντρου Υγείας Τήνου.

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου, το κοινό υποδέχεται στα Λουτρά τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιουργικός, ανατρεπτικός και κυρίως ανήσυχος. Δε θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για την μπάντα του, τους 100°C.

Αγαπημένα λαïκά – έντεχνα – παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και μεγάλης επιτυχίες της θα ερμηνεύσει στις 16 Αυγούστου η Γλυκερία, που διακρίνεται για τη γνησιότητα, τη ζεστασιά και την αυθεντική ψυχαγωγία που χαρίζει στο κοινό της. Συνοδεύει πολυμελής ορχήστρα. Συμμετέχει ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Βασίλης Προδρόμου.

Μερικές μέρες αργότερα, ο μελωδός του ελληνικού πενταγράμμου Γιάννης Σπανός επισκέπτεται την Τήνο και φέρνει μαζί του το καλό ελληνικό τραγούδι. Στο πιάνο ο συνθέτης, τραγουδούν Πένυ Ξενάκη, Κώστας Τζιαγκούλας (κιθάρα), Κοσμάς Κοκόλης (μπουζούκι).

Από τη Μικρά Ασία στον Πειραιά και στο Ρεμπέτικο της ξακουστής τετράδας θα περιπλανήσουν τους φίλους του καλού λαϊκού τραγουδιού οι μουσικοί της Τήνου Γιώργος Δεσύπρης: μπουζούκι, Νίκος Μαλλιάρης: βιολί, Βαγγέλης Μπακτής: κιθάρα, μπαγλαμάς, φωνή, Πέτρος Κουσουνάδης: κιθάρα, τζουράς, φωνή, Θοδωρής Χίου: κιθάρα, λαούτο, φωνή.

Ο αγαπημένος Γιάννης Χαρούλης, που αναγνωρίζεται πια για την αυθεντική και ειλικρινή του στάση απέναντι στη μουσική του και τον κόσμο, θα ταξιδέψει το κοινό της Τήνου με αγαπημένα τραγούδια, μπλεγμένα όπως πάντα με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης, ανοιχτός πάντοτε στον πειραματισμό και τις καινούργιες προκλήσεις (28 Αυγούστου).

Τέλος, η Έλενα Παπαρίζου κάνει ένα διάλειμμα από τις συναυλίες της με την Δέσποινα Βανδή για να μας θυμίσει μαζί με τους Swingin’ Cats τις καλύτερες μουσικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και των μεγάλων μιούζικαλ. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια και το γνωστό πολυμελές σχήμα θα «ταξιδέψουν» το κοινό στην ξεγνοιασιά παλιών και αθώων εποχών.