Το «In between» του χορογράφου Simon Feltz μας έφερε αντιμέτωπους με ένα μεγάλο δίλημμα

Ζωή ή θάνατος;

Ερωτήματα πάνω στο ζήτημα της ευθανασίας έθεσαν οι χορευτές Camille Revol, Aure Wachter και Simon Feltz, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο.

Η επίπονη -σωματικά και ψυχολογικά- μάχη μεταξύ της ζωής και του θανάτου μέσα από ένα συνεχές παιχνίδι επιβολής και αυτοκυριαρχίας ήταν το θέμα της παράστασης «In between (Entre deux rives)» στη σκηνή της Πινακοθήκης Κυκλάδων.

«Ως χορευτής, η εμπειρία μου λέει πως όταν πρόκειται για αισθήσεις, είναι όλα θέμα υποκειμενικότητας. Μου φαίνεται παράλογο να μπορούν κάποιοι άνθρωποι να αξιολογήσουν τον πόνο ενός άλλου και να αποφασίσουν για τη μοίρα του. Προσωπικά, δεν έχω καταφέρει ποτέ να μπω στο δέρμα κάποιου άλλου και να αισθανθώ ό,τι αισθάνεται, ούτε έχω ακούσει να έχει κάποιος αυτή την ικανότητα. Ο χορός είναι αυτοσυνείδηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το ζήτημα με συγκινεί», δηλώνει ο χορογράφος Simon Feltz.

Μέσα από την παράσταση, είχε την ευκαιρία να φανταστεί τον εαυτό του στη θέση ενός ανθρώπου που πάσχει από μία ανίατη ασθένεια με αποτέλεσμα την παράλυση των άκρων του. Ένα τέτοιο πιθανό σενάριο δημιουργεί το ερώτημα, τι είναι αυτό που θα επέλεγε κανείς μπροστά σε ένα τέτοιο αδιέξοδο: τη ζωή, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να τη ζήσει, ή τον θάνατο, ώστε να αποφύγει αυτόν τον ανώφελο πόνο;

Σημειώνεται ότι, το Akropoditi DanceFest 2017, ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο του με ανοιχτές παρουσιάσεις εργαστηρίων («Το σώμα που παίζει», δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρίες από 18-48 ετών, σύγχρονου χορού και ινδικού χορού), που διεξήχθησαν στη Σύρο τις προηγούμενες ημέρες.