Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, δύο καλλιτέχνες εξαιρετικής ποιότητας και ήθους, «κόσμησαν» το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Σύρου με την παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα»

Η ακριβής ερμηνεία του όρου «πολιτισμός»

Συνέντευξη της κορυφαίας Ελληνίδας ηθοποιού στην «Κοινή Γνώμη»

Την αδημονία και τις προσδοκίες του κοινού της Σύρου ικανοποίησαν στο έπακρο ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς και η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που με απαράμιλλο θαυμασμό και σεβασμό στους στίχους του Νίκου Γκάτσου, οι οποίοι «έντυσαν» τα τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, παρουσίασαν στο Θέατρο «Απόλλων» ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή.

Η μουσική παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα», εμπλουτισμένη με αφηγήσεις και στοιχεία θεατρικού αναλογίου, αγαπήθηκε από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, αποζημιώνοντάς τους για τα «σπασμένα» άλλων παραγωγών, που τους απογοήτευσαν ή δεν κατάφεραν να τους συγκινήσουν στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος.

Η μαγεία και τα συναισθήματα που ξεχείλιζαν κατά τη διάρκεια του δίωρου αφιερώματος καρδιάς στον Νίκο Γκάτσο αποτέλεσαν την ακριβέστερη ερμηνεία της έννοιας «πολιτισμός» και επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Μανώλη Μητσιά στην «Κοινή Γνώμη» ότι, η συγκεκριμένη παράσταση θα έπρεπε να παρουσιαστεί περισσότερα βράδια στην Ερμούπολη.

Πλαισιωμένοι από τους μουσικούς Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι, μαντολίνο), ο μεγάλος ερμηνευτής και η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός απέδωσαν τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα, γιατί συνθέτουν τη συλλογική μας μνήμη και μας εμψυχώνουν και στους καλούς και στους δύσκολους καιρούς.

Στην έναρξη της βραδιάς, ο Μανώλης Μητσιάς εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση του αφιερώματος στη Σύρο, ένα νησί που επισκέπτεται επί 48 σχεδόν χρόνια, όσα χρόνια ασχολείται με το τραγούδι. Αναφερόμενος στον Νίκο Γκάτσο, τόνισε ότι ήταν ο άνθρωπος που σηματοδότησε την καλλιτεχνική πορεία του και στον οποίο οφείλει τα πάντα. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία αποδέχτηκε την πρότασή του να βρεθεί επί σκηνής μαζί του, γεμίζοντάς την με το ταλέντο, τη βαθιά φωνή, και την ισχυρή παρουσία της.

Στο τέλος του αφιερώματος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Δημήτρης Κοσμάς απένειμε στους δύο καλλιτέχνες αναμνηστικά δώρα και τους ευχαρίστησε που με την παράστασή τους κόσμησαν το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός».

Σημειώνεται ότι, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων. Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», μία από τις επιθυμίες της είναι και η παρουσίαση κάποιου θεατρικού έργου στο εμβληματικό θέατρο της Ερμούπολης, η οποία ξεχωρίζει για τη μεγάλη ιστορία της και τον πολιτισμό της.

«Ο Μανώλης είναι παράδειγμα για πολλούς»

Με ευγένεια, σεμνότητα και χαμόγελο, η κ. Καραμπέτη μίλησε για τη συνεργασία της με τον Μανώλη Μητσιά, τον οποίο θαυμάζει εδώ και πολλά χρόνια.

«Γνωριστήκαμε τον Φεβρουάριο του 2016. Είχε έρθει στο θέατρο «Παλλάς», όταν παίζαμε την «Όπερα της Πεντάρας» κι εκεί τραγουδούσα Κουρτ Βάιλ. Ο Μανώλης εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούμε επί σκηνής και ψάχναμε να βρούμε το «όχημα», με ποιο θέμα δηλαδή θα γινόταν αυτή η συνάντηση. Και τελικά, μετά από ένα χρόνο σχεδόν, προέκυψε η ιδέα να γίνει αυτό το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο».

Η ίδια αποδέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά την πρόσκληση, την οποία χαρακτήρισε τιμητική. «Ο Μανώλης είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ένας ερμηνευτής που χρόνια τώρα έχει ακολουθήσει μια πορεία με συνέπεια, σεμνότητα και αφοσίωση στο ποιοτικό τραγούδι, χωρίς να κάνει καθόλου παραχωρήσεις. Κι αυτό, πραγματικά είναι παράδειγμα για πολλούς».

Σεβασμός και ταπεινότητα

Η αρχική σκέψη του κ. Μητσιά ήταν η συμμετοχή της ηθοποιού μόνο στα κείμενα του Γκάτσου ή σε αυτά που έχουν γραφτεί για τον ίδιο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των προβών, της ζητήθηκε να πει και ένα τραγούδι, τη «Χοντρομπαλού» του Σταύρου Ξαρχάκου. «Τότε δίστασα και του είπα ότι δεν το έχω ξανακάνει αυτό, να βγω και να τραγουδήσω μπροστά στον κόσμο. Τραγουδάω στο θέατρο, στο πλαίσιο ενός ρόλου και μόνο, όπως στην «Όπερα της πεντάρας», αλλά και σε άλλες παραγωγές, όταν έχει ζητηθεί. Αλλά δίπλα σε έναν τόσο σπουδαίο τραγουδιστή, μου φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο. Επειδή όμως ο Μανώλης επέμενε και μου είπε ότι και στο δίσκο ηθοποιός τραγουδάει τη «Χοντρομπαλού», η σπουδαία Δέσπω Διαμαντίδου, υπέκυψα στις πιέσεις του και τελικά, όλοι και οι μουσικοί και ο παραγωγός μου είπαν ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα ήταν καλό να είμαι και σε άλλα τραγούδια».

Παρά το αρχικό άγχος της, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είπε το μεγάλο «ναι». «Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος ερμηνευτής, σκέφτηκα να πω κι εγώ με πολύ μεγάλο σεβασμό και ταπεινότητα, αυτά τα τραγούδια, προκειμένου να ακουστούν οι υπέροχοι στίχοι του Γκάτσου, όταν έπρεπε να ακουστούν και κάποια τραγούδια που τα έχουν πει γυναικείες φωνές».

Το αφιέρωμα έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στην αίθουσα του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Πλατεία Καρύτση, στο Άργος και τώρα στη Σύρο. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στις 26 Αυγούστου στις Πρέσπες, τον Σεπτέμβριο στην Αττική και στις 6 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο.

«Είναι συγκινητικό να είσαι πάντα στη σκηνή του Απόλλωνα»

Σχετικά με την επιθυμία της να παίξει στο Θέατρο Απόλλων, η κ. Καραμπέτη εξήγησε ότι η παρουσίαση κάποιας θεατρικής παράστασης δεν εξαρτάται από την ίδια, αλλά από την εκάστοτε συμφωνία μεταξύ παραγωγού και Δήμου. «Είναι πραγματικά θαυμάσιο να παίζεις σε αυτόν τον χώρο με την τόση μεγάλη ιστορία και είναι συγκινητικό που εδώ ακούστηκαν μεγάλες φωνές από παλαιότερες εποχές. Επισκέφτηκα το Μουσείο και είδα μια αφίσα παράστασης του 1902, στην οποία έπαιζε η Μαρίκα Κοτοπούλη. Για το λόγο αυτό, ήταν τρομερό συγκινητικό να είμαι πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων».

«Ήταν μάθημα για μένα η συνεργασία μου με τον Μανώλη»

Πέρα από μία καταπληκτική εμπειρία, η συνεργασία της με τον Μανώλη Μητσιά, ήταν για την ίδια και ένα μεγάλο μάθημα. «Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να τον ακούς και να τον μελετάς και να εντρυφείς στον τρόπο που ερμηνεύει αυτά τα τραγούδια. Για μένα ήταν ένα χρήσιμο μάθημα και στην τέχνη μου ως ηθοποιού. Αισθάνομαι ευγνώμων γι’ αυτό. Δεν σκοπεύω να το συνεχίσω, απλά ήταν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης».

Όπως τόνισε, η απήχηση της παράστασης μαρτυρά ότι, το κοινό διψάει για το καλό ελληνικό τραγούδι, για τους μεγάλους μας συνθέτες, στιχουργός και ποιητές, ποιήματα των οποίων έχουν μελοποιηθεί. «Το να δίνεται η ευκαιρία και στους παλιότερους να ξαναθυμηθούν αυτά τα τραγούδια που είχαν αγαπήσει στην πορεία της ζωής τους, αλλά και στα νεότερα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυτόν τον απίστευτο κόσμο, είναι ένας από τους στόχους μας», κατέληξε η κ. Καραμπέτη.