Παρουσίαση του λευκώματος «Μίμης Δομάζος: Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις»

Ο «Στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου στη Σύρο

Τον θρύλο των ελληνικών γηπέδων και επί χρόνια ηγέτη του Παναθηναϊκού, Μίμη Δομάζο υποδέχτηκε το κοινό της Σύρου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προσωπικού λευκώματός του με τίτλο «Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Μιαούλη από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η αρμόδια δημοτική σύμβουλος Μαρίζα Αγγελοπούλου καλωσόρισε τον Μίμη Δομάζο στο νησί και ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων, καθώς και όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψής του.

Ένδοξη ποδοσφαιρική πορεία

Την παρουσίαση προλόγισε η κόρη του παλαίμαχου παίκτη, η δημοσιογράφος Πόπη Δομάζου, σημειώνοντας πως, πρόκειται για ένα βιβλίο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, γεμάτο συμβουλές και τεχνικές ποδοσφαίρου για να μαθαίνουν τα παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές και αγαπούν τον αθλητισμό. Στο λεύκωμα του «Στρατηγού του Ελληνικού Ποδοσφαίρου» περιλαμβάνονται άγνωστες πτυχές της ζωής του και φωτίζονται σημαντικά γεγονότα της επιτυχημένης καριέρας του στα γήπεδα. Οι αναγνώστες θα ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για το έπος του Γουέμπλεϋ, θα βρουν τη φωτογραφία και τη δήλωση του Σισέ, θα διαβάσουν ατάκες του Κρόιφ και θα δουν στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. «Η δημιουργία του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική διαδικασία για εμάς, καθώς μέσα από αυτήν, μάθαινα και κάτι καινούριο για τον πατέρα μου», σημείωσε η κ. Δομάζου.

Πρότυπο για τους νεότερους

Τον Μίμη Δομάζο, έναν άνθρωπο πρότυπο για παλαιότερους και νεότερους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, καλωσόρισε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. Όπως τόνισε, σε μια εποχή που η νεολαία έχει ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν να την καθοδηγήσουν με το παράδειγμα και τη στάση ζωής τους, είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα ότι ο αθλητισμός ενώνει, δημιουργεί πρότυπα και δύναται να μας οδηγήσει στο μέλλον. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Δομάζο για τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό, απονέμοντάς του ένα αντίγραφο κυκλαδικού ειδωλίου, το οποίο και στόλισε σε περίοπτη θέση στο πάνελ. Με τη σειρά του, ο «Στρατηγός» ανταπέδωσε την τιμή, δωρίζοντας στον κ. Μαραγκό μία συλλεκτική πλακέτα.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η συνάντηση του Μίμη Δομάζου με τον πρώην συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό, Θέμη Βάγγη, στον οποίο και δώρισε τη φανέλα του με το νούμερο 10.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε επίσης αντιπροσωπεία από τον σύνδεσμο Παναθηναϊκού Σύρου «Θύρα 13», η οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για… μπάλα φυσικά.

Ένας ζωντανός θρύλος

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης του βιβλίου, Άρης Ξηντάρας από τις εκδόσεις «Welcome». Όπως τόνισε, ο Μίμης Δομάζος συγκαταλέγεται στους 100 πιο δημοφιλείς Έλληνες του 20ου αιώνα, ανάμεσα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Αντρέα Παπανδρέου, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Κατέστησε δε γνωστό ότι, κατόπιν διαγωνισμού του μεγάλου περιοδικού της εποχής «Φαντάζιο» για τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της Ελλάδας, ο ίδιος κατέκτησε την πρώτη θέση, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε μεγάλες σταρ όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Κούρκουλος και η Ζωή Λάσκαρη.

Για τον Μίμη Δομάζο μίλησε κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου στη Σύρο και στις Κυκλάδες γενικότερα, εκπρόσωπος των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Σύρου και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου προπονητών ποδοσφαίρου του Νομού Κυκλάδων, Κώστας Δαφνάς. Ο ίδιος εξήρε το μεγάλο ταλέντο του, την αγωνιστικότητα, το πάθος του και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, που κατάφεραν να μαγέψουν τρεις ολόκληρες γενιές Ελλήνων και έκρινε ότι ο Μίμης Δομάζος μπορούσε κάλλιστα να παίξει με αξιώσεις στις καλύτερες ομάδες του εξωτερικού.

«Εύχομαι κάποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής να καταρρίψει τα ρεκόρ μου»

Τέλος, ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά του, μίλησε για το λεύκωμα που δίνει τη δυνατότητα στους παλαιότερους να θυμηθούν και στους νεότερους να γνωρίσουν ένδοξες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου και της καριέρας του. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ρεκόρ που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της 23χρονης καριέρας του, με 536 συμμετοχές σε αγώνες και ευχήθηκε να υπάρξει κάποιος νέος ποδοσφαιριστής της χώρας μας που να καταφέρει να τα σπάσει.