2ο International Mykonos Multimedia Festival

Χρηστικό εργαλείο για τον τουρισμό

Η ανάδειξη των νέων τεχνολογικών εφαρμογών στην επικοινωνία, την τέχνη, την ιατρική και την εκπαίδευση, καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελούν βασικούς στόχους ενός πρωτότυπου φεστιβάλ, που φιλοδοξεί να μας μυήσει στον κόσμο των διεθνών projections.

O Δήμος Μυκόνου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου σε συνεργασία με την E-Filiki Eteria, που προωθεί τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και έχει έδρα τη Μύκονο, παρουσιάζουν το 2ο International Mykonos Multimedia Festival με τον γενικό τίτλο “Aquatic Souls”.

Από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Αίθουσα «Στέφανος Συριώτης» στην οδό Μελετόπουλου, θα παρουσιαστεί το Διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με επιλεγμένα artwork projections Internet Art και Interactive Installations.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι δημιουργοί: Snow Yunxue Fu, Alex Doukas, Tom Carr, Raj Sahani, Sigurdur Gudjonsson, Ahmed Mohsen, Kim Joon, Tolis Tatolas, Mohamed Moustafa, Mihela Nasaste.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στις 31 Αυγούστου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου το Masterclass Old Media vs New Media με ομιλητές τον Ευάγγελο Μολυβιάτη (Motion Graphics Designer – Video Editor/ Post Production Ράδιο Αρβύλα/ Former teacher at Akto Art & Design College) και την Αυγή Ατματζίδου (Πρόεδρο του International Mykonos Multimedia Festival και Multimedia Curator). Θα ακολουθήσει workshop με θέμα: “Breakthrough Animation and Motion Design Techniques”.

Στις 22:00, η Μυκονιάτικη Βεγγέρα σε συνεργασία με την Multimedia Curator Αυγή Ατματζίδου, θα συνθέσουν τον τοπικό χορό «Μπάλο» με Multimedia στοιχεία, αναδεικνύοντας  μία άλλη πλευρά τόσο της παράδοσης όσο και της τεχνολογίας, τίτλος της εκδήλωσης Mpalos=Love.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία της Αγίας Κυριακής θα παρουσιαστεί η Multimedia Performance “ Aquatic Souls” από την performer Νικόλ Συριανού και με Multimedia Curator το Εναλλακτικό Θέατρο Τέχνης Μυκόνου. H συγκεκριμένη performance ενδέχεται να ταξιδέψει και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

Τέλος, στις 03/09 στις 21:30, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι Νέας Παραλίας» Θεσσαλονίκης, θα λάβει χώρα στο Ματογιάννι το  «Up- cycled 2o Mykonos Fashion Path», με δημιουργίες του designer Νίκου Γκλαβίνα, της artist Χαράς Γεωργάκη, της designer Ευδοκίας Ηλιοπούλου και της architect- designer Βασιλική Μικρού. Σημειώνεται μάλιστα ότι στο ίδιο πνεύμα θα κινηθεί και η προφεστιβαλική εκδήλωση με τίτλο «Βαρυστομαχιά από πλαστικόσουπα» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου στον Παιδικό Σταθμό της Άνω Μεράς. Πρόκειται για ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των παιδιών, για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας με ομιλήτρια τη βιολόγο Μαρία Σταυρακοπούλου. Την εκδήλωση επιμελούνται η Αυγή Ατματζίδου και η Ευφροσύνη Νικηταΐδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης του 1ου Δημοτικού Σταθμού του Πολιτιστικού – Αθλητικού – Κοινωνικού Οργανισμού «Γεώργιος Αξιώτης».

Συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ατματζίδου, κατέστησε γνωστό ότι, στόχος του φεστιβάλ είναι η σύμπλευσή του με την τοπική κοινωνία. «Σε κάθε διοργάνωση, υπάρχει από πίσω ένα επιτελείο Μυκονιατών, καθώς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το έμψυχο δυναμικό του τόπου. Ο καθένας συνεισφέρει με τη δουλειά του κι εμείς με τη σειρά μας το προβάλλουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει μάλιστα, ότι στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, κατάφεραν να ενώσουν εννέα αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού. «Η συμμετοχή είναι μεγάλη και φέτος με δημιουργούς από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, την Ανατολή, την Αμερική κ.α., γεγονός που μας ικανοποιεί αρκετά, καθώς το «International Mykonos Multimedia Festival» δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ, αλλά χρηστικό εργαλείο που ακολουθεί συγκεκριμένο business plan για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», τονίζει η πρόεδρος.

Στα μελλοντικά σχέδια των διοργανωτών είναι η πραγματοποίησή του έναν μήνα αργότερα, προκειμένου η Μύκονος να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών και τον Νοέμβριο.         

Σημαντική αναγνώριση

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί πως το International Mykonos Multimedia Festival αποτελεί από φέτος Network Partner του EYA. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεολαίας (European Youth Award) είναι ένας πανευρωπαϊκός αγώνας για να παρακινήσει τους νέους, τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να παράγουν ψηφιακά έργα με αντίκτυπο στην κοινωνία. Δείχνει τη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις με τεχνολογίες Διαδικτύου και Κινητών Τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στους στόχους που έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», καθώς και από τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.