Συνέντευξη Τύπου των συντελεστών και διοργανωτών του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη"

"Επένδυση σε αξίες που δεν φθείρονται"

Συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη", πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Παρόντες στην συνέντευξη, ήταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αλέξης Αθανασίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου (ΕΤΑΠ), κ. Αντώνης Μαραγκός, και από την πλευρά των καλλιτεχνών, που λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση του φεστιβάλ, παρέστησαν η κ. Αθηνά Λαμπίρη, ο κ. Βασίλης Σκούτας, ο κ. Δημήτρης Μυταράκης, ο κ. Γιάννης Ζαρίας, εκπροσωπώντας τους μουσικούς, ενώ από την πλευρά των οργανοποιών οι οποίοι θα εκθέσουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, ο κ. Νίκος Φρονιμόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλωσόρισε τους συντελεστές του φεστιβάλ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο πενταήμερο Φεστιβάλ, καθώς από την τεράστια διάδοσή του στα μέσα έχουν καλλιεργηθεί αρκετά μεγάλες προσδοκίες.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αφού καλωσόρισε τους καλλιτέχνες και ευχαρίστησε όλους, όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ, τόνισε πως το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, για την ίδια και τη δημοτική αρχή αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς το ρεμπέτικο και ο τίτλος της γενέτειρας του Βαμβακάρη, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου. «Η κρίση μας αναγκάζει, ουσιαστικά, να επιστρέφουμε στις ρίζες μας και να αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα στοιχεία αυτά, που συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αδιαμφισβήτητα, το ρεμπέτικο είναι ένα τεράστιο κομμάτι του νησιού μας», σημείωσε.

Η κ. Μενδρινού τόνισε την αξία της συμμετοχής φέτος, του Στέλιου Βαμβακάρη, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση βράβευσης της οικογένειας του Μάρκου Βαμβακάρη.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επικοινωνίας του Φεστιβάλ, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, σημειώνοντας πως αναμένεται να ταξιδέψουν άτομα από το Άμστερνταμ συγκεκριμένα για το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, αλλά και από άλλες χώρες και πόλεις.

Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την άψογη συνεργασία, η οποία όπως τόνισε είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της διοργάνωσης, καθώς επίσης και προκειμένου να εξελίσσεται κάθε χρόνο και να προσφέρει τα μέγιστα στο νησί.

Τέλος, η κ. Μενδρινού έκλεισε, ανακοινώνοντας, πως στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ζητηθεί έγκριση, προκειμένου να κατατεθεί πρόταση προς ειδική πρόσκληση του Ε.Π. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ώστε να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση μίας μόνιμης ψηφιακής έκθεσης για το Μάρκο Βαμβακάρη, η οποία θα φιλοξενείται στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Μαραγκός ευχαρίστησε κι εκείνος από την πλευρά του τους συντελεστές, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αναμένεται να υπάρξει δωρεά, από γνωστό οργανοποιό, ενός πιστού αντιγράφου μπουζουκιού, που χρησιμοποιούσε ο Βαμβακάρης, ώστε το όργανο αυτό να εκτίθεται.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ρούσσος, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αθανασίου, εστίασαν στην ευρύτερη επικοινωνία και εξέλιξη, χρόνο με το χρόνο του Φεστιβάλ. Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου, αναφερόμενος αναλυτικά στην αξία της μουσικής διάνοιας του Μ. Βαμβακάρη και παραδεχόμενος, ότι τόσα χρόνια η Σύρος δεν είχε τιμήσει το μεγάλο αυτό μουσικό της, όπως ίσως θα έπρεπε, τόνισε πως το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα πρέπει να «ακουστεί» σε όλο τον κόσμο και να ενδεχομένως να αναβαθμιστεί σε μία διεθνή διοργάνωση.

Από την πλευρά τους, οι μουσικοί, οι οποίοι παρέστησαν στην Συνέντευξη Τύπου, επεσήμαναν, πως ο Μάρκος Βαμβακάρης αποτέλεσε ίσως και τον πρώτο «δάσκαλό» τους από τα παιδικά τους χρόνια, όταν ξεκίνησαν να πρωτοασχολούνται με τη μουσική, ενώ ανέλυσαν την ποιότητα και τη σημασία, για το ελληνικό μουσικό ρεπερτόριο, των κομματιών του. Όπως τόνισαν, ο Μάρκος Βαμβακάρης υπήρξε ένας ατόφιος λαϊκός συνθέτης, που έφερε τεράστιες αλλαγές στο ελληνικό μουσικό ρεπερτόριο, την ενορχήστρωση, τη σύνθεση, αλλά και τη μουσική… μόδα.

Τηλεφωνικά, μέσω ανοιχτής ακρόασης, συμμετείχε στην Συνέντευξη Τύπου και η Λίνα Νικολακοπούλου, η οποία υπογράφει τη μεγάλη παράσταση, αφιερωμένη στην βιογραφία, τα τραγούδια και την ιστορία του Μάρκου Βαμβακάρη, σε συνεργασία με τον γιό του, Στέλιο. Η κ. Νικολακοπούλου μιλώντας αναλυτικά για την αξία του έργου του Βαμβακάρη, τόνισε, πως πλέον, θα πρέπει να επενδύουμε σε αξίες που δεν φθείρονται και το Ρεμπέτικο και η Σύρα, αποτελούν τέτοιου είδους αξίες.