Εναρκτήρια εκδήλωση του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Ποσειδωνία και παρουσίαση της ολοκληρωμένης δίτομης έκδοσης για τον Μάρκο Βαμβακάρη από τον Δ. Βαρθαλίτη

Πρώτη “πράξη” η ζωή του Πατριάρχη του ρεμπέτικου

Πτυχές της ζωής του κορυφαίου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη όπως αυτές αποτυπώνονται στην ολοκληρωμένη δίτομη έκδοση με τίτλο “Μάρκος Βαμβακάρης: Από τον μύθο στην ιστορία 1600 – 2015” του Δημήτρη Βαρθαλίτη, σήμαναν την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο, το βράδυ της Πέμπτης, στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, παρουσία κόσμου που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή την σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της λαϊκής μουσικής.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ με πνεύμα εξωστρέφειας που συνόδευσε εξ αρχής την ιδέα της δημιουργίας και καθιέρωσης ενός Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σχεδίασαν και προγραμμάτισαν για φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων κι εκθέσεων, ενισχύοντας σημαντικά το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που έχει μεγάλο υποστηρικτή τη Hellenic Seaways καθώς επίσης και τον κ. Στέλιο Νιώτη διανθίστηκε την πρώτη ημέρα του, από την παρουσία των μικρών μουσικών του Σωματείου Εν Χορδαίς και Οργάνοις και ομάδας των μικρών παιδιών που απαρτίζουν το Μυστικό Μπουζούκι με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Αρίστου Βαμβακούση, ενώ ολοκληρώθηκε στο τρίτο μέρος του, με τη συμμετοχή των Νίκου Τατασόπουλου, Αθηνάς Λαμπίρη και του διδύμου Σκούτα – Μηταράκη.

Μία προσπάθεια με εξωστρεφές πρόσημο

Κατόπιν της παρουσίασης του συγγραφικού έργου του Δημήτρη Βαρθαλίτη, ο οποίος έκανε αναφορά στο περιεχόμενο των δύο τόμων που με μεράκι, αγάπη και κοπιώδη προσπάθεια έχει συντάξει κι αφιερώσει στη ζωή και στο πολύτιμο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ακολούθησαν οι αναφορές των προσώπων που τον πλαισίωσαν ενώ σημαντική στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η προσφορά του οργανοποιού Τάσου Κατσιφή προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενός πιστού αντιγράφου μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη.

Αναφορικά με τη σπουδαία προσπάθεια τόσο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου με διευθυντή τον Αντώνη Μαραγκό αλλά και του Δήμου και ειδικότερα του Τμήματος Πολιτισμού και της αρμόδιας Αντιδημάρχου, Θωμαής Μενδρινού μίλησαν επιγραμματικά ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο στο σύνολο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ που διαρκεί έως και τις 3 Σεπτεμβρίου.

“Αυτή η διοργάνωση έχει σκοπό να τιμήσει τη μνήμη, το έργο μίας παγκόσμιας προσωπικότητας, ενός εμβληματικού μουσικοσυνθέτη, ενός ανθρώπου τον οποίο έχουμε γνωρίσει ως τον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού τον μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη” σημείωσε ο κ. Μαραγκός στον χαιρετισμό του, προσθέτοντας πως, “μέσα από τα τραγούδια του έχει υμνήσει τον τόπο του, έχει υμνήσει τη Σύρο κι έχει ξεδιπλώσει τα συναισθήματά του” καταφέρνοντας να κερδίσει γενιές και γενιές. Ευχαριστώντας το σύνολο όσων συνετέλεσαν στην προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και τον κ. Κατσιφή για την ευγενική προσφορά του, προκειμένου να εμπλουτιστεί το Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο, έδωσε τον λόγο στον κ. Ρούσσο.

“Χαίρομαι που συνεχίζεται και φέτος η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι και φαίνεται ότι θα υπάρχει και συνέχεια όταν έχουμε αισιοδοξία” ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ευχόμενος παράλληλα να υποστηριχθεί η εν λόγω προσπάθεια που έρχεται να αναδείξει μία ακόμη πλευρά του πολιτισμού της Σύρου. “Μακάρι να βρεθούν οι πόροι και η δύναμη από όλους που ασχολούνται με το Φεστιβάλ ώστε να πάρει τον διεθνή χαρακτήρα που σκεφτήκαμε όταν ξεκίνησε” συμπλήρωσε παρακάτω, δίνοντας τη σκυτάλη στο μουσικό κομμάτι της πρώτης “πράξης” του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.