Συγκίνηση και θαυμασμός στη λήξη του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Μάρκος Βαμβακάρης» που για πέντε ημέρες ταξίδεψε το κοινό στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής

Οι Βαμβακάρηδες επέστρεψαν στη Σύρο

Με μεγάλη επιτυχία, διθυραμβικά σχόλια και διάχυτη συγκίνηση, που προκάλεσε στους θεατές η επιστροφή της οικογένειας Βαμβακάρη στη Σύρο, διαμέσου του συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Στέλιου Βαμβακάρη, γιου του σπουδαίου δημιουργού, ολοκληρώθηκε στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία, το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.

Ένα Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως όραμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και κατάφερε πολύ σύντομα να πάρει «σάρκα και οστά», μέσα από συλλογική και συστηματική προσπάθεια, δημιουργική συνεργασία και φυσικά μεγάλη αγάπη και μεράκι από όλους τους συντελεστές.

Η φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου ήταν πιο εξωστρεφής, προσελκύοντας  φίλους του Ρεμπέτικου όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό και μεταδίδοντας τη λαϊκή κουλτούρα του τόπου μας, με φόντο τη μεσαιωνική Άνω Σύρο, την αρχοντική Έπαυλη Τσιροπινά και το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων. Το φεστιβάλ ταξίδεψε το κοινό όλων των ηλικιών, στους ήχους και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, της εποχής του ρεμπέτικου. Εικόνες, συναισθήματα, μυρωδιές και χαμένα πρόσωπα του παρελθόντος που είναι συνάμα και παρόν, γέμισαν τη ρεματιά του Άη Θανάση που ομόρφυνε από την παρουσία νέων παιδιών, σε μια αξέχαστη βραδιά με τη Banda Jovanica.

Αποκατάσταση ενός σημαντικού κομματιού της Σύρου

Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ αποτέλεσε η παρουσία του γιου του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιου, στην Έπαυλη Τσιροπινά, στο πλαίσιο του μουσικού αφιερώματος «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός», με την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου.

Στην έναρξη της συναυλίας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απένειμε στον Στέλιο Βαμβακάρη Τιμητική Πλακέτα, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου του αλησμόνητου Μάρκου, ο οποίος εξύψωσε το νησί μας, το ύμνησε μέσα από τα τραγούδια του και το συνέδεσε με μια μεγάλη παράδοση, αυτή του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Με την εμφάνιση και τη βράβευση του Στέλιου, ένα κομμάτι της Σύρου αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στη θέση που του αρμόζει, μετά από δεκαετίες ολόκληρες που το όνομα και η μουσική του Μάρκου και των άλλων συνθετών του Ρεμπέτικου, παρέμεναν στα συρτάρια της πολιτιστικής ζωής της Σύρου.

 «Η μουσική προσωπικότητα του Μάρκου διαμορφώθηκε στο νησί»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου, Αντώνης Μαραγκός σημείωσε ότι, πέρασαν αρκετές δεκαετίες για να δώσει η Σύρος σημασία στο κεφάλαιο που ονομάζεται «Μάρκος Βαμβακάρης». Όπως τόνισε, ο Συριανός ρεμπέτης αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου και συνθέτη. «Η μουσική προσωπικότητά του έχει διαμορφωθεί στη Σύρο και από τους δυτικότροπους ρυθμούς και μελωδίες, ακόμα και από την εκκλησία την ίδια. Επηρεάστηκε σαφώς από την παρουσία προσφύγων από άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και της Μικράς Ασίας. Αυτά έφτιαξαν στο μυαλό του ένα απόθεμα, το οποίο την κατάλληλη στιγμή το ανέσυρε και το χρησιμοποίησε με τα χέρια του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε δε, γνωστό ότι στη Σύρο, δεν γνώριζαν καλά το έργο του, όσο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που συνεργάστηκαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, διαμέσου της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού και το Επιμελητήριο για να αξιοποιήσουν από κοινού το μουσικό απόθεμα του Μάρκου Βαμβακάρη, προβάλλοντας τη λαϊκή μουσική του τόπου μας. «Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τη Σύρο. Δεν το έχει ούτε ο Πειραιάς, ούτε η Αθήνα, ούτε η Θεσσαλονίκη. Το έχουμε εμείς κι αυτό θα πρέπει να μας ευχαριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κομμάτι από τη σάρκα του μεγάλου Ρεμπέτη

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές, αλλά και επιτυχίες της φετινής διοργάνωσης για τον ίδιο ήταν η παρουσία του Στέλιου Βαμβακάρη, που αποτελεί κομμάτι από τη σάρκα του μεγάλου Μάρκου. «Φέραμε τους Βαμβακάρηδες στη Σύρο. Ο Μάρκος έχει φύγει από τη ζωή και η Σύρος δεν πρόλαβε ούτε να τον τιμήσει, ούτε να τον αγαπήσει, ούτε να τον αξιοποιήσει. Ήταν η στιγμή μετά από τόσες δεκαετίες λήθης να επανέλθει η οικογένεια δια του Στέλιου και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε και τους υπόλοιπους Βαμβακάρηδες στο νησί, με το οποίο είναι δεμένοι».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραγκός μίλησε για την αθρόα συμμετοχή και ανταπόκριση του κόσμου και σε άλλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ όπως η συναυλία της Banda Jovanica στην Πηγή του Αγίου Αθανασίου, που ταξίδεψε το κοινό σε τρεις εποχές του ρεμπέτικου, στο μικρασιάτικο, το προπολεμικό και το μεταπολεμικό.

Η φετινή επιτυχημένη διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με τη θερμή υποστήριξη του κοινού και τη συγκινητική συνεισφορά των συντελεστών του, αποτελεί σημαντικό έρεισμα και δίνει την ώθηση για να ανοίξει τα φτερά του το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», ακόμη μεγαλύτερο και πιο εξωστρεφές.