«Παραμυθομέρες» στη Νάξο από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Ένα τετραήμερο χαράς και δημιουργίας

  • Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 13 Σεπ. 2017 - 5:00
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά προγράμματα, κουκλοθέατρο και σεμινάριο αφηγηματικής Τέχνης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των τετραήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνουν στη Νάξο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Οι «Παραμυθομέρες» θα πραγματοποιηθούν από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων του Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και την αρωγή της Blue Star Ferries.

Αφηγηματική Τέχνη και Μνημονική

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει την Πέμπτη 14/9 με το βιωματικό σεμινάριο γνωριμίας για την αφηγηματική τέχνη και την τεχνική της μνήμης με τον αφηγητή Γιώργο Ευγενικό. Με τη «βοήθεια» της Μνημοσύνης, της μητέρας των 9 Μουσών, οι συμμετέχοντες θα «συστηθούν» με τους αρχαίους ραψωδούς, τους ρήτορες, τους φιλοσόφους, τους ερευνητές του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, της σύγχρονης εποχής και του ψηφιακού κόσμου και θα γνωρίσουν την αφηγηματική τέχνη αλλά και τις μνημονικές τεχνικές στην αφήγηση ιστοριών μέσω βιωματικών ασκήσεων και δραστηριοτήτων.

Ο Γιώργος Ευγενικός επιμελείται παραστάσεις αφήγησης, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με θεματικούς άξονες το παραμύθι και την αφηγηματική τέχνη. Είναι δάσκαλος και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα και την Κύπρο σε συνεργασία με το «Τεχνοδρόμιο», καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής Παραμυθιών Κέας και των Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας και Παραμυθιού Κύπρου (Παραμυθοδρόμιο).

Ταξίδι αναζήτησης και θάρρους

Το λαϊκό παραμύθι από την Αφρική «Ο Καριμπού και η Μάγισσα» θα αφηγηθεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 η Βιργινία Κοκκίνου. Ένα παιδί που γεννιέται μόνο του θα τολμήσει να τα βάλει με τη μάγισσα που χρόνια απειλεί το χωριό του. Πρόκειται για ένα ταξίδι αναζήτησης και θάρρους με πυξίδα μια μεγάλη αλήθεια: «Κανείς δεν είναι τυχαία κακός». Μέσα από το παραμύθι, οι θεατές έρχονται σε επαφή με εικόνες της αφρικανικής ηπείρου, γνωρίζοντας παράλληλα και τη μουσική της Αφρικής.

Για τις ανάγκες της παράστασης, χρησιμοποιούνται αφρικανικά όργανα, κυρίως κρουστά, ενώ όλες οι μελωδίες και τα τραγούδια βασίζονται σε αυθεντικούς αφρικανικούς ήχους. Η παράσταση ολοκληρώνεται με ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι όπου τα παιδιά -αλλά και οι μεγάλοι- παίρνουν μέρος στη γιορτή που γίνεται προς τιμή του Καριμπού στο χωριό του, μαθαίνοντας αφρικάνικα τραγούδια και χορεύοντας στους ρυθμούς των κρουστών. Το μουσικό μέρος αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Παλιάκης.

Η Βιργινία Κοκκίνου είναι απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με το οποίο συνεργάζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων αφήγησης για παιδιά. Αφηγείται παραμύθια σε συνδυασμό με εικαστικά εργαστήρια σε πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και δήμους κι έχει δουλέψει σε καλοκαιρινά προγράμματα του Δήμου Ωρωπού ως αφηγήτρια. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ αφήγησης και παραμυθιού. Παρακολούθησε σεμινάρια μετάφρασης παιδικής λογοτεχνίας και θεάτρου στη σχολή Metaφραση καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά στις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Εμμανουήλ Παλιάκης ασχολήθηκε από μικρός με την παραδοσιακή μουσική, ξεκινώντας το βιολί αλλά γρήγορα πέρασε στην κρητική λύρα. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και νέι στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική στο Σχολείον Ψαλτικής. Είναι απόφοιτος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου και ειδικεύτηκε στην κρητική λύρα, το νέι και τα κρουστά. Συμμετείχε ως μουσικός στη μουσικο-θεατρική ομάδα «Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή» δίνοντας παιδικές θεατρικές παραστάσεις και έχει ηχογραφήσει μουσικό συνοδευτικό υλικό παιδικών βιβλίων. Έχει διδάξει επίσης μουσική προπαιδεία στο Σχολείον Ψαλτικής. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα ψάλει σε αναλόγια των Αθηνών. Είναι απόφοιτος της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως μουσικός σε παραστάσεις αφήγησης.

Παραμύθια από την λαϊκή παράδοση για την φιλία, την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων θα αφηγηθούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 η Βιργινία Κοκκίνου, ο Εμμανουήλ Παλιάκης και ο Γιώργος Ευγενικός. Θα ακολουθήσει εργαστήριο με κατασκευές εμπνευσμένες από τους ήρωες των παραμυθιών. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Μαρία Βλαχάκη.

Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία του «Αλαντίν – Κωνσταντίν», ενός λαϊκού παραμυθιού από τις Κυκλάδες, που αποτελεί παραλλαγή του γνωστού Αλαντίν. Ο Κωνσταντής ξεκινάει ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση, γνωρίζει τον κόσμο, έρχεται αντιμέτωπος με δυσκολίες και εμπόδια και μαθαίνει ότι ακόμη και αν έχεις σύμμαχό σου τρεις μαγικές ευχές, τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή είναι η γνώση, η πίστη στον εαυτό σου, η αλήθεια, η αγάπη και η φιλία. Αφηγείται ο Γιώργος Ευγενικός. Στη μουσική ο Εμμανουήλ Παλιάκης, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στην Άσπα Παπαδοπούλου.

«Οι Παραμυθομέρες» ολοκληρώνονται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 με μύθους και παραμύθια από την προφορική παράδοση με θέμα την αξία της ζωής και της φύσης και την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Σμαραγδούλης στις Χώρες της Διατροφής» από τις Σμαράγδα Αποστολάτου και Αγγελική Γκόγκου.

Ο Σμαραγδούλης θα μας ταξιδέψει στις χώρες των φρούτων και των λαχανικών, γαλακτοκομικών και δημητριακών. Αλίμονο, όμως! Το φοβερό και τρομερό τηγάνι ξυπνά κι είναι έτοιμο για μάχη! Ποιος απ' τους δυο τους θα νικήσει, άραγε; Θα τα καταφέρει ο μικρός μας φίλος ή θα μείνει για πάντα αιχμάλωτος στη χώρα της Μπριζόλας;

Τα παιδιά ξεκινούν ένα ταξίδι στις χώρες της διατροφής, αλληλοεπιδρούν με τους ήρωες και τους συμβουλεύουν, γνωρίζουν βασικές αρχές διατροφής και τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα. Μετά το τέλος της παράστασης η διατροφολόγος - αφηγήτρια Σμαράγδα Αποστολάτου θα συζητήσει με τους γονείς θέματα διατροφής.

Η Σμαράγδα Αποστολάτου σπούδασε διατροφολογία στην Αθήνα και εργάστηκε σε υπηρεσίες πρόνοιας και παιδικές κατασκηνώσεις ως διατροφολόγος. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο και συνεργάζεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος» και έχει υλοποιήσει παραστάσεις αφήγησης  σε φεστιβάλ παραμυθιών, αφήγησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει εργαστεί στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και εμψυχώτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες, καθώς και σε τηλεοπτική αφήγηση με ιστορίες από την ελληνική μυθολογία.

Η Αγγελική Γκόγκου είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο και συνεργάζεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος» και ως αφηγήτρια έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ αφήγησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εργάζεται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες. Εργάστηκε ως υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε παιδικές κατασκηνώσεις και έχει συντονίσει παιδικές θεατρικές ομάδες. Έχει παρακολούθησε σεμινάρια  αρχαίου ελληνικού θεάτρου, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει με επιτυχία τη Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, στην οποία έχει απονεμηθεί το Βραβείο Αειφορίας «Δάφνη».