Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως της Europa Nostra, Sneska Mihailovic στη Σύρο

«Η Ερμούπολη παράγει πολιτισμό»

Θετικά εξετάζει την πραγματοποίηση δράσεων της Europa Nostra στην Ερμούπολη, με την προοπτική συνέχισής τους και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, το προεδρείο της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία των διήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Κέας για τη βράβευση του έργου Συντήρησης και Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας, η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, επισκέφτηκε και τη Σύρο, όπου είχε τη χαρά να ξεναγηθεί από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Ψηφιακού Πολιτισμού, Παύλο Χατζηγρηγορίου.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Χατζηγρηγορίου βραβεύτηκε το 2015 από τη Europa Nostra για το Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης «HERMeS».

Στο πλαίσιο της παραμονής της στο νησί, η κ. Mihailovic επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης, όπου συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού.

Υπό συζήτηση η πραγματοποίηση δράσεων με θέμα «Ευρώπη και Ερμούπολη»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Europa Nostra και ο κ. Χατζηγρηγορίου συζητούν το ενδεχόμενο διοργάνωσης νέων ευρωπαϊκών πρότζεκτ με πρώτο σταθμό την Ερμούπολη, εντός του 2018, το οποίο θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες, καθώς και την ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Κατά τη διάρκεια του έτους θα υλοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

«Θα ξεκινήσουμε από τώρα τον σχεδιασμό», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, μέλος του Συμβουλίου Κριτών για τα Βραβεία Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιθυμία του είναι η συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής στην Ερμούπολη, συνδυαστικά με κάποιες ακόμη δράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται κάποια πιθανή εκδήλωση στο πλαίσιο της «Ημέρας της Ευρώπης», η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. «Θα μπορούσαμε να τονίσουμε το θέμα «Ευρώπη και Ερμούπολη», γιατί παρουσιάζουμε ότι, ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ξεκίνησε ουσιαστικά από την Ελλάδα και την Ερμούπολη, εδώ αναγεννήθηκε το ελληνικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία ακόμη σκέψη είναι και η συμμετοχή της Σύρου στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ εξετάζεται επίσης η έναρξη κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την Ερμούπολη.

Ενθάρρυνση πολιτιστικών προσπαθειών

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγρηγορίου, η Σύρος πληροί τις προδιαγραφές για τη φιλοξενία τέτοιων δράσεων, δεδομένου ότι καταβάλλονται σε αυτό σημαντικές ατομικές και ομαδικές προσπάθειες από φορείς, ομίλους και οργανισμούς.

«Η Ερμούπολη παράγει πολιτισμό. Αυτή είναι η διαφορά μας με οποιοδήποτε άλλο μέρος, δεν αναμασάμε, αλλά παράγουμε», επισημαίνει. Ως εκ τούτου, στόχος της Europa Nostra είναι να δώσει μέσα από τις δράσεις της κίνητρα σε ανθρώπους που υπηρετούν τον πολιτισμό, να τους ενθαρρύνει και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν το έργο τους.

Τονίζεται μάλιστα ότι, μετά και την επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως στη Σύρο, το Βραβείο Europa Nostra 2015 για το “HERMeS”, το οποίο κρεμόταν μέχρι πρότινος στον προθάλαμο του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταφέρθηκε, με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, στην κεντρική αίθουσα και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Κίνηση, η οποία καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του αρχιτεκτονικού πλούτου της Ερμούπολης.