Εθνική Λυρική Σκηνή και Theodore δίνουν ρυθμό στην έναρξη και τη λήξη του Animasyros 10

Δημιουργικός διάλογος μεταξύ μουσικής και animation

Δύο μουσικές «εκπλήξεις» επιφυλάσσει στο κοινό του το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «animasyros», το οποίο γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια ζωής του, έχοντας στο πλευρό του πολύτιμους φίλους και συνεργάτες, που συνεχώς αυξάνονται.

Στην επίσημη έναρξη του Animasyros 10, στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, στο Θέατρο Απόλλων, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα γκαλά όπερας με τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων λυρικών καλλιτεχνών του δυναμικού της.

Η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και η μεσοφώνος Ελένη Βουδουράκη θα ερμηνεύσουν δημοφιλείς άριες υπό τη συνοδεία της Σοφίας Ταμβακοπούλου στο πιάνο. Θα ακουστούν αποσπάσματα από όπερες των Μότσαρτ, Ντονιτσέττι, Ροσσίνι, Μπελλίνι, Όφενμπαχ, Πουτσίνι, Βέρντι, Μπιζέ, Γκουνό και Σαιν-Σανς.

Η Βασιλική Καραγιάννη έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και έχει εμφανιστεί διεθνώς σε σημαντικά λυρικά θέατρα και αίθουσες, όπως η Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), το Θέατρο Σκάλας Μιλάνου, η Κωμική Όπερα Βερολίνου, το Κάρνεγκυ Χωλ (Νέα Υόρκη), ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους του οπερατικού ρεπερτορίου.

Ο τενόρος της ΕΛΣ Γιάννης Χριστόπουλος έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε ΜΜΑ, ΜΜΘ. Συνεργάστηκε με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες και εμφανίστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παραγωγές όπερας (Κάρνεγκυ Χωλ Νέας Υόρκης, Εθνικό Μέγαρο Μουσικής Μαδρίτης, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Όπερα Καΐρου).

Η μεσόφωνος Έλενα Βουδουράκη έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αι Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Όπερα Κιέλου, τις Όπερες των ζητιάνων και τη Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Δανίας. Έχει ερμηνεύσει ορατόρια, συμφωνικά έργα και ρόλους σε όπερες, όπως Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Αριάδνη στη Νάξο, Αΐντα Ρουσάλκα, Μαντάμα Μπατερφλάι, Ριγκολέτο, Κάρμεν, Νόρμα.

Η Σοφία Ταμβακοπούλου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά σε Αθήνα και Παρίσι. Από το 2006 ανήκει στο δυναμικό των Μουσικών Εκγυμναστών της ΕΛΣ. Το 2015 έγινε Υπεύθυνη Μουσικής Προετοιμασίας, ενώ από το 2017 ανέλαβε και καθήκοντα Μουσικού Συμβούλου σε θέματα Διανομών και Καλλιτεχνικού Συντονισμού του θεάτρου.

Ανάπτυξη πρωτοποριακών καλλιτεχνικών προτάσεων

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινίασε τη συνεργασία της με το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros το 2015, παντρεύοντας με μεγάλη επιτυχία δύο μορφές τέχνης φαινομενικά αταίριαστες, το λυρικό θέατρο και το animation και παρουσιάζοντας μία διαφορετική «ανάγνωση» αποσπασμάτων της οπερέτας του Γιόχαν Στράους του νεότερου «Η Νυχτερίδα». Στο ίδιο πλαίσιο, το 2016 ακολούθησε η παρουσίαση αποσπασμάτων του έργου «Το παιδί και τα μάγια» του Μωρίς Ραβέλ. Φέτος, η ΕΛΣ συνεχίζοντας τη δημιουργική συνεργασία της με το φεστιβάλ, επιστρέφει στο Θέατρο «Απόλλων», ένα θέατρο που έχει συνδέσει την ιστορία του με την τέχνη της όπερας στη χώρα μας.

«Η δημιουργική συνεργασία με το φεστιβάλ αποτελεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή μια θαυμάσια ευκαιρία να συνομιλήσει με δια-καλλιτεχνικά εγχειρήματα, συμβάλλοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια του animasyros να αναδείξει και να προαγάγει την τέχνη της εμψύχωσης, να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους μέσω των εργαστηρίων άτυπης εκπαίδευσης, αλλά και να φέρει σε επαφή δημιουργούς και επαγγελματίες του χώρου από όλο τον κόσμο καθιστώντας την Ερμούπολη κομβικό σημείο πολιτιστικής αναφοράς», σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης. Καθιστά δε γνωστό πως, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συνεχίσει τον δημιουργικό της διάλογο με το φεστιβάλ animasyros με στόχο την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών καλλιτεχνικών προτάσεων και με την επιθυμία να ενισχύσει την πολιτιστική αποκέντρωση».

Με φόντο το επιβλητικό Δημαρχείο της Ερμούπολης

Με μια θεματική συναυλία του συνθέτη, performer και πολυοργανίστα Theodore, κατά κόσμον Θοδωρή Πολυχρονόπουλο, θα αποχαιρετίσει τους φίλους του το animasyros 10.

Από την αρχή της καριέρας του, o νεαρός καλλιτέχνης έχει δείξει την τάση του να εξελίσσεται και να πειραματίζεται διαρκώς. Οι επιρροές του από τα μουσικά συγκροτήματα Pink Floyd και Radiohead σε συνδυασμό με τις σπουδές του στο πιάνο και την παραδοσιακή ελληνική μουσική, του δίνουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς. Σε μια ευρεία γκάμα ατμοσφαιρικής, ψυχεδελικής και ambient υπόστασης, ο ταλαντούχος αυτός μουσικός δίνει μια ιδιάζουσα, δική του ηλεκτρονική post-rock τεχνοτροπία και αντίληψη στη σύνθεση και υλοποίηση της μουσικής του, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες στον κλασικό ρομαντισμό.

Έχει ήδη δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του, το «7» και το «It is but it’s not». Το τελευταίο, μάλιστα, έχει την υπογραφή του Ken Thomas, του παραγωγού των Sigur Ros και του Yann Tiersen.

Τους τελευταίους μήνες, ο Theodore είναι ξανά στο στούντιο και ηχογραφεί τον καινούριο δίσκο που θα κυκλοφορήσει από την United We Fly, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί live εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου παρουσιάζει το καινούριο του υλικό μαζί με τα τραγούδια των προηγούμενων δίσκων του.

Η συνεργασία του Theodore με το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου με μια συναυλία στο Θέατρο Κουμάρος στην Τήνο, στο πλαίσιο του Animasyros #tour16_17, την ετήσια περιοδεία του Φεστιβάλ.

Στη δέκατη επετειακή διοργάνωση του animasyros, ο Theodore θα εμφανιστεί στην Πλατεία Μιαούλη, την 1η Οκτωβρίου 2017, δίνοντας μια θεματική συναυλία αμέσως μετά την επίσημη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ θα παρουσιάσει την United We Fly, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, στο πλαίσιο της Αγοράς στο Θέατρο Απόλλων.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη εταιρεία μουσικών παραγωγών που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα την Αθήνα. Η αποστολή της είναι να καλλιεργήσει μια ισχυρή αίσθηση του ανήκειν στους μουσικούς, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ένα κοινό όραμα: να τοποθετήσει τους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες στον παγκόσμιο χάρτη της ανταγωνιστικής μουσικής βιομηχανίας.

Η εκπροσώπηση καλλιτεχνών και ο μουσικός συγχρονισμός είναι δύο από τις βασικότερες υπηρεσίες που προσφέρει η United We Fly. Ο κατάλογος καλλιτεχνών που εκπροσωπεί η εταιρεία αποτελείται από απίστευτα ταλαντούχους δημιουργούς και τραγουδοποιούς. Στόχος της είναι να βρίσκει την κατάλληλη μουσική και τους κατάλληλους επαγγελματίες οι οποίοι με τις συνθέσεις τους θα δημιουργήσουν την ανάλογη μουσική υπόκρουση σε κάθε περίπτωση.