Επετειακά φιλοτελικά αντικείμενα για τη 10η διοργάνωση του Animasyros στα ΕΛΤΑ Σύρου

Στήριξη ενός ζωντανού πολιτιστικού κυττάρου

Συλλεκτικά γραμματόσημα, φιλοτελικές κάρτες και ειδικούς αναμνηστικούς φακέλους για τον εορτασμό των 10 χρόνων ζωής του Animasyros έθεσαν σε κυκλοφορία τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου, άξιο πρεσβευτή του ψηφιακού πολιτισμού στη χώρα μας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στην εδώ και 189 ετών αδιάκοπη λειτουργία τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έχουν αναδείξει μέσω των γραμματοσήμων το έργο και τις δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών και τα έχουν ταξιδέψει σε όλον τον πλανήτη.

Πρωταγωνιστής ο Ανιμασπύρος

«Με το επετειακό Γραμματόσημο ”Αnimasyros 10” αναδεικνύουν και υποστηρίζουν το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας και έχει καθιερωθεί ως ένα ακόμη κύτταρο της πολιτιστικής κοινότητας της χώρας», υπογραμμίζει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη.

Το γραμματόσημο απεικονίζει τον Ανιμασπύρο, τη μασκώτ του φεστιβάλ που σχεδίασαν το 2008 οι ανιμέιτορ Πέτρος Χριστούλιας και Κώστας Πέτρου. Η ονομασία της αποτελεί σύνθεση των λέξεων «animation» και «Σπύρος».

Το δεύτερο συνθετικό του τίτλου του φεστιβάλ είναι η Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Έτσι, ψάχνοντας για την αρχική αναφορά σε μια εικόνα, κάποιος με φυσικό τρόπο καταλήγει στο σύμβολο της κυκλαδικής τέχνης, που ταυτόχρονα είναι και μια σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, το κυκλαδικό ειδώλιο.

Το πρόσωπο του κυκλαδικού ειδωλίου, μια μαρμάρινη μάσκα με μοναδικό χαρακτηριστικό την προεξοχή της μύτης οδήγησε στην ανάγκη να υπονοηθεί η όραση, φορώντας του ένα ζευγάρι μεγάλα αστεία γυαλιά. Το τριγωνικό κεφάλι με το μη θεληματικό πηγούνι και τα γυαλιά κατευθείαν δημιούργησαν το συνειρμό μιας καρικατούρας του Woody Allen, ενός πολυσχεδιασμένου προσώπου που έχει αναχθεί σε αρχετυπική εικόνα του σκηνοθέτη. Έτσι, τονίζοντας λίγο τη μύτη, που είναι και το μόνο χαρακτηριστικό και με δύο στοιχειώδη πόδια, δημιουργήθηκε ένας πολύ απλός χαρακτήρας που αποτελεί πρόκληση για ένα δημιουργό, καθώς χωρίς περιττή πληροφορία ανάγεται σε σύμβολο τόσο του τόπου όσο και του περιεχομένου του φεστιβάλ.

Με την ευκαιρία της δέκατης επετείου διοργάνωσης του φεστιβάλ (2008-2017), ο Ανιμασπύρος αναπτύχθηκε σε γλυπτό από τους γλύπτες Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β΄ Εργαστήριο Γλυπτικής του Καθηγητή Γιώργου Λάππα με επιμέλεια της Καθηγήτριας Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στην Αθήνα, με σκοπό την τοποθέτησή του σε δημόσιο χώρο στην Ερμούπολη.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 18:30 από το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, σε χώρο έναντι του Θεάτρου Απόλλων.

Προϊόντα μεγάλης φιλοτελικής και συναισθηματικής αξίας

Το γραμματόσημο, οι συλλεκτικές φιλοτελικές κάρτες και οι αντίστοιχοι φάκελοι με σήμανση Ειδικής Αναμνηστικής Σφραγίδας «ΑΘΗΝΑΙ 25.09.2017» και «ΣΥΡΟΣ 27.09.2017», διατίθενται από την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ στο Κατάστημα ΕΛΤΑ Σύρου, στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα Post Collection στην Αθήνα και online στο elta.gr.

Υπενθυμίζεται ότι, το κατάστημα την ΕΛΤΑ στη Σύρο είναι το πρώτο Ταχυδρομείο της Ελεύθερης Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1928 με διάταγμα του Καποδίστρια. «Είμαστε υπερήφανοι τόσο γι’ αυτή την πρωτιά, όσο και για τη συμμετοχή μας σε σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στο νησί μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής των ΕΛΤΑ Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς.

Τείνουν να γίνουν ανάρπαστα

Σημείωσε μάλιστα πως τα επετειακά φιλοτελικά αντικείμενα του animasyros 10 κοντεύουν να γίνουν ανάρπαστα, καθώς η ζήτηση, από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους είναι μεγάλη.

Οι φίλοι του φεστιβάλ, αλλά και οι συλλέκτες έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν από το Ταχυδρομείο ένα μεμονωμένο γραμματόσημο, το οποίο απεικονίζει την ελληνική σημαία και το σήμα του animasyros, ειδικά φύλλα προσωπικού γραμματοσήμου στην ποσότητα των 10 τεμαχίων, καθώς και ειδικούς αναμνηστικούς φακέλους, οι οποίοι περιγράφουν το γεγονός εικονογραφημένα, φέροντας μία σφραγίδα με την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους (27 Σεπτεμβρίου 2017).

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προχώρησαν, μεταξύ άλλων, στην εκπόνηση και εκτύπωση καρτ ποστάλ, που απεικονίζουν τη θέση Βαπόρια, πάντα με το έμβλημα του animasyros. Η συλλογή ολοκληρώνεται με δύο σημειωματάρια. Το εξώφυλλο του πρώτου κοσμούν και πάλι τα Βαπόρια με φόντο τον επιβλητικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ στο δεύτερο βλέπουμε τη μασκότ του φεστιβάλ, Ανιμασπύρο.

Όλα τα αντικείμενα είναι αριθμημένοι από το 1 έως το 500 με στόχο να έχουν μεγαλύτερη φιλοτελική αξία. «Είναι περιορισμένος ο αριθμός, όσοι προλάβουν θα τα έχουν στη συλλογή τους, ακόμα και ως αναμνηστικά της επετειακής διοργάνωσης. Κάποια υπάρχουν και στο θέατρο Απόλλων, αλλά ουσιαστικά όλο το πακέτο των αντικειμένων διατίθεται στα ΕΛΤΑ Σύρου», εξήγησε ο κ. Κοσμάς.

Καταλήγοντας, κατέστησε γνωστό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το Φιλοτελικό Γραφείο των ΕΛΤΑ με έδρα την Αθήνα έχει εκδώσει ποικίλα προϊόντα, μοναδικά, προσιτά στον αγοραστή και στον φιλοτελιστή και που αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή ως προσωπικό δώρο. «Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα που απευθύνεται σε όλο το κοινό και σε όλα τα βαλάντια. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε και εντείνουμε αυτή την προσπάθεια, επιδιώκοντας να εισέλθουμε και σε νέες αγορές».