Συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Μεγάλης του Μάρκου Σχολή στη Σύρο

Άρχισαν κι επισήμως τα «όργανα»

  • Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, 2017 - 06:15

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο άνθρωπος που άναψε τη «σπίθα» για τη δημιουργία μουσικής σχολής της Σύρου με επίκεντρο το ρεμπέτικο, είναι ο πρόεδρος του του νέοϊδρυθέντος μη κερδοσκοπικού σωματείου «Εν Χορδαίς & Οργάνοις».

Οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, εις αντικατάσταση του προσωρινού, όσο και της Ελεγκτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη στέγη της Μεγάλης του Μάρκου Σχολή, στην κεντρική αγορά της Ερμούπολης.

Στην ψηφοφορία συμμετείχε το 72% των μελών (34 άτομα), Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Στέλιος Νιώτης και Ταμίας ο κ. Βρασίδας Ζάβρας.

Απολογισμός πεπραγμένων προσωρινής διοίκησης

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Νιώτης, με παρόρμηση του Προέδρου Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της απερχόμενης προσωρινής διοίκησης.

Κατά τον απολογισμό, σημειώθηκε πως, με τη βοήθεια της εκκλησίας και ιδιαιτέρως του πατέρα Φλαβιανού Αλμπέσκου αποκτήθηκε η Στέγη της Σχολής, ενώ με χορηγίες φίλων (σύνολο περίπου 60.000 ευρώ και σε είδος περίπου 40.000 ευρώ) συμπληρώθηκε το πρώτο σκέλος του οράματος. Οι μαθητές που φοιτούν μέχρι και σήμερα στο «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» ανέρχονται στα 45 περίπου άτομα, μαζί με τους βυζαντινολόγους.

Έγινε πρόσληψη ενός δασκάλου πλήρους απασχόλησης (Αρίστου Βαμβακούση) και ακολουθεί η πρόσληψη ενός ακόμη πλήρους απασχόλησης και ενός μερικής απασχόλησης για την εκμάθηση των οργάνων. Συμπληρωματικά δε, προσελήφθη καθηγητής μερικής απασχόλησης για τη Βυζαντινή Μουσική. Επιπλέον, προσλαμβάνεται και ένα άτομο διοικητικής υποστήριξης, μερικής απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες υλοποίησης του σκοπού.

Ο προϋπολογισμός αναμορφώθηκε ώστε να περιλάβει το ποσό που θα αναλωθεί για τη δημιουργία studio ηχογράφησης, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο και δυνατό να αποτελέσει σημείο κερδοφορίας εφόσον δεν περιορίζεται μόνο για το Σωματείο αλλά θα διατίθεται, επ’ αμοιβής και σε τρίτους.

Οργανώνονται σεμινάρια, εκπαιδευτικές ημερίδες και διαλέξεις με τη συμμετοχή δεξιοτεχνών της λαϊκής μουσικής, μουσικολόγων, ιστορικών, λαογράφων κλπ., τα οποία θα είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό και όχι αποκλειστικά στα μέλη του Σωματείου. Στους μελλοντικούς στόχους περιλαμβάνονται η δημιουργία Τμήματος Παραδοσιακής και Δημοτικής Μουσικής καθώς και η δημιουργία εργαστηρίων για τη μελέτη, καταγραφή και διάδοση της λαϊκής μουσικής.

Παρότι το Σωματείο δεν υποχρεούται σε έλεγχο από Ορκωτούς Λογιστές, κρίθηκε αναγκαίο για λόγους διαφάνειας, να γίνει σε συνεργασία με εξωτερικό γραφείο – λογιστές, φοροτεχνικούς, μηχανογράφους. Ως εκ τούτου, συνεβλήθη με την εταιρεία ορκωτών λογιστών APHATAX, η οποία θα παρακολουθεί μέσω λογιστικών προγραμμάτων τα οικονομικά στοιχεία του Σωματείου και θα εκδίδει σχετική έκθεση για Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Ένθερμοι υποστηρικτές

Τέλος, γίνονται επαφές με έναν αριθμό εν δυνάμει χορηγών με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Σχολής για την περίοδο των πρώτων τριών ετών της δράσης της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο οι αποζημιώσεις των μουσικών δασκάλων της Σχολής, τα λειτουργικά έξοδα αυτής για το αντίστοιχο διάστημα, καθώς και η σημαντικότατη ανάγκη δημιουργίας αποθεματικού, που στόχο θα έχει την κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών σε βάθος χρόνου τριετίας ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος δυσλειτουργίας της σχολής.

Ο κ. Νιώτης απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις χορηγίες ύψους 70.000 ευρώ των εταιρειών Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, καθώς και στις χορηγίες των κυριών Χατζηλία- Λύρα και Εμπειρίκου, που ενθουσιωδώς στηρίζουν το εγχείρημα αυτό.