“Η Σαντορίνη φόρεσε τα γιορτινά της”!

  • Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 26 Οκτ. 2017 - 13:28

Στην Σαντορίνη, πριν λίγες μέρες, στις 15 Οκτωβρίου 2017 ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος. Ήταν η 52η εθελοντική αιμοδοσία, που όπως έχει αποδειχθεί, σώζει ζωές ανθρώπων που κινδυνεύουν από κάποια ασθένεια και ίσως τους “αγκαλιάσει” ο θάνατος.

Το αίμα ήταν και είναι το απόλυτα απαραίτητο οργανικό στοιχείο της ζωής. Από την αρχαιότητα, όπως αναφέρουν πολλά κείμενα, (Όμηρος, Αριστοτέλης, Ιπποκράτης κ.α.) αν χανόταν το αίμα του ανθρώπου, που ήταν και είναι η ζωογόνος δύναμή του, τότε η ζωή του σταματούσε να υπάρχει.

Στην αρχαιότητα, είναι γνωστό από κείμενα, άνθρωποι βαριά πάσχοντες ή ετοιμοθάνατοι, οι οποίοι μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ελπίζουν στην ευεργετική επίδραση του αίματος, με προσφορότερο κατ' ανάγκην εκείνο το αίμα των ζώων! Ως φαίνεται, από γραπτά κείμενα συνέβαινε συχνά.

“Αυτές οι ιδέες και οι θέσεις διαπερνούν και την παράδοση της Παλαιάς Διαθήκης όπου ολοφάνερα αναφέρεται ότι το αίμα ταυτίζεται με την ύπαρξη του ανθρώπου και η αξία και η σημασία του για τη ζωή είναι αυταπόδεικτες. Επειδή δε ο άνθρωπος ανήκει στο Θεό, άρα και το αίμα του, έχει την ίδια με Αυτόν ιερότητα...” Γράφει στο βιβλίο του “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” ο γιατρός του Νοσοκομείου “Αγία Σοφία” Θεόδωρος Σπανός. Παράλληλα με τις αρχαιοελληνικές αντιλήψεις για την αξία του αίματος στον άνθρωπο,Αναφέρεται και στην Καινή Διαθήκη και γράφει: «…το αίμα όπως και το σώμα του Χριστού, λαμβάνουν μια ιδιαίτερη αξία, αφού το αίμα του Χριστού χύθηκε προκειμένου να αφεθούν οι αμαρτίες του ανθρώπου.

Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός κατά τη διάρκεια του «Μυστικού Δείπνου» όρισε ξεκάθαρα στους μαθητές Του… «πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το αίμα μου, το υπερημών και πολλών εκχυνόμενων εις άφεσιν αμαρτιών».

Και στην αρχαία Ρώμη και στο Βυζάντιο, όπως αναφέρουν πολλά κείμενα η χρήση του αίματος, από ειδικούς, βοηθούσε σε θεραπεία ασθενών.

Εθελοντική αιμοδοσία στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης.

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης ιδρύθηκε το Μάιο του 1992. Αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τους εργαζόμενους, που αυτή τη φορά πέτυχαν το μήνυμα προσφοράς «ζωής» να φτάσει σε 200 νέους αιμοδότες και να ξεπεράσουν οι προσελεύσεις των εθελοντών αιμοδοτών τον αριθμό 1000!!!

Η ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σαντορίνης, έδειξε ακόμη μια φορά, ότι υπάρχει ανάμεσά τους μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων που με το αίμα τους δίνουν ζωή στους συνανθρώπους τους. Αυτός ο εθελοντισμός στην προσφορά ζωής είναι κορυφαία πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Η υπεύθυνη της διοργάνωσης Αιμοδοσιών του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» κυρία Γιώτα Τσολάκου δηλώνει ότι κάθε φορά που πηγαίνει για αιμοδοσία στο νησί εντυπωσιάζει. Οι Σαντορινιοί, είπε, είναι εξαιρετικοί αιμοδότες. Είναι ευαίσθητοι και πάντοτε έτοιμοι να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους που έχει ανάγκη το αίμα τους. Η συμμετοχή τους σε όλα τα χωριά είναι μεγάλη και από νέους και από ηλικιωμένους. Αυτό που ιδιαίτερα μας εντυπωσιάζει, είπε η κυρία Τσολάκου, είναι ότι αυτό το νησί υποδέχεται πολλούς, πάρα πολλούς τουρίστες και φυσικά έχουν πολλή δουλειά οι ντόπιοι ώστε οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες να μείνουν ευχαριστημένοι.

Παρ’ όλη την πολλή δουλειά τους βρίσκουν χρόνο να αιμοδοτήσουν, όταν τους ζητηθεί. Και δεν έρχονται, είπε, μόνο οι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν το αίμα τους, συνυπάρχουν και όσοι δεν είναι αιμοδότες, με στόχο και σκοπό να βοηθήσουν και τους αιμοδότες αν χρειαστούν κάποιοι βοήθεια, αλλά και εμάς που φροντίζουμε την αιμοδοσία. Και βέβαια δεν μπορούν να δώσουν αίμα για λόγους υγείας.

Η κυρία Τσολάκου θέλησε, ιδιαίτερα να αναφέρει ότι «Οι διοργανωτές είναι ΑΡΙΣΤΟΙ!» Είναι πολύ δύσκολο, βέβαια, να κατορθώνουν και να πείθουν, ιδιαίτερα τους νέους να προσφέρουν και το χρόνο τους για το αίμα τους στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη.

«Οφείλω ένα απέραντο ευχαριστώ και στους αιμοδότες της Σαντορίνης και στους υπέροχους ανθρώπους που διοργανώνουν τις αιμοδοσίες. Το Νοσοκομείο Αγία Σοφία παίρνει από τη Σαντορίνη περισσότερο αίμα από τις περιοχές και τις πόλεις της άλλης Ελλάδας».

Δελτίο Τύπου της Τράπεζας Αίματος της Σαντορίνης

Η 52η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 15-10-2017. Και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό αφού η συμμετοχή πλησίασε περίπου τους χίλιους (1.000) αιμοδότες ενώ η προσέλευση των νέων αιμοδοτών ξεπέρασε τους διακόσιους (200).

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Προσελεύσεις Αιμοδοτών 919. Απορρίψεις Αιμοδοτών 164. Σύνολο Μονάδων 755. Νέοι Αιμοδότες 201.

 

Σε πολλά σημεία του νησιού είχαν τοποθετηθεί πανώ που έγραφαν: “Το μεγάλο Πανηγύρι της Αγάπης που λέγεται Αιμοδοσία... να μην λήψει κανείς κ.α.”. Μια κυρία που είδε το πανώ είπε: “Κατάλαβα, έρχεται η Αιμοδοσία, να γιατί η Σαντορίνη άρχισε να φοράει τα γιορτινά της”

Αξίζει ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της αιμοδοσίας, ιδιαίτερα στο κλιμάκιο της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” που διενήργησε τις αιμοληψίες. Το μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ απευθύνεται στους εθελοντές αιμοδότες, που αυτή τη φορά, με τη συμμετοχή τους έγραψαν της λέξη Άνθρωπος, με Α κεφαλαίο.

 

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Η 52η εθελοντική αιμοδοσία αγκαλιάστηκε από όλη την κοινωνία της Σαντορίνης, πλην του Super Market LIDL, που απαγόρευσε την ανάρτηση ενός πανώ, διαστάσεων 1Χ2 με το σύνθημα: “ΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ”. Άραγε γιατί κατέβασαν το πανώ;;;

 

Και οι Αιμοδότες της Σαντορίνης γράφουν: Ανανεώνουμε το επόμενο ραντεβού μας για τον Μάιο του 2018.

Καλό χειμώνα σε όλους.

 

Ετικέτες: