Οι Ομάδες "Καβάφης" και "Γκάτσος" στη Νέα Υόρκη

  • Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2017 - 11:55

 Για τρίτη φορά βρέθηκαν οι μουσικοποιητικές Ομάδες Κ.Π. Καβάφης στην παγκόσμια μητρόπολη, τη μοναδική Νέα Υόρκη, καλεσμένες από την Ομοσπονδία των 210 Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και από το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας.

Τις Ομάδες ακολούθησε τιμώντας τις με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου Ερμούπολης κ. Θωμαή Μενδρινού.
Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 το βράδυ έδωσαν συναυλία στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο που είναι και η έδρα της Ομοσπονδίας, το οποίο αν είχε διπλάσια χωρητικότητα θα γέμιζε. Οι Συριανές Ομάδες παρουσίασαν τραγούδια και ποιήματα σε στίχους Καβάφη και Γκάτσου και συγκίνησαν με την απόδοσή τους το ενθουσιώδες κοινό της Ομογένειας,  το οποίο χειροκροτούσε θερμά κάθε στιγμή.

Πριν από τη συναυλία προβλήθηκε το ωραίο  φιλμ του Δήμου για τις ομορφιές της Σύρου και μοιράστηκαν διαφημιστικά φυλλάδια. Τη συναυλία παρακολούθησε ο μαέστρος Πήτερ Τιμπόρις και η εγγονή και η δισέγγονη του αλησμόνητου Τζον Πίρσον Ελίζα και Φρέγια. Τους Συριανούς καλλιτέχνες υποδέχθηκε και παρακολούθησε σύσσωμο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον οικοδεσπότη πρόεδρό της Πέτρο Γαλάτουλα. Παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση  ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η νέα πρόξενος κ. Σπυριδούλα-Ιωάννα Ζωχιού, ο Κύπριος Γενικός πρόξενος κ. Βασίλης Φιλίππου, το Δ.Σ του Συνδέσμου των Συριανών της Νέας Υόρκης, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος ομογενών.

Προσφωνώντας ο πρόεδρος του Π.Σ. Άνω Σύρου, εμπνευστής των Ομάδων Μπάμπης Κουλούρας είπε: ''Ερχόμαστε από τα ένα μαγικό νησί, την Αρχόντισσα του Αιγαίου, τη Σύρο'' και ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την πρόσκληση και τους χορηγούς του ταξιδιού δηλ. τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τη Blue Star Ferries, τη διεύθυνση του Ξενοδοχείου ''BELNORD'', τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Νίκο Γαβαλά, τον μάναντζερ κ. Νικήτα Θεολογίτη, την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και τη βιοτεχνία λουκουμιών Σύρου ΚΟΡΡΕΣ. Στο τέλος της παράστασης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτελώντας απόφαση του Δ.Σ. βράβευσε με τιμητική πλακέτα την Αντιδήμαρχο κ. Θωμαή Μενδρινού και τον επικεφαλής των Ομάδων Μπάμπη Κουλούρα για την προσφορά τους στον πολιτισμό και στην Ομογένεια.  Ο Μπάμπης Κουλούρας εκ μέρους του Π.Σ Άνω Σύρου και των Ομάδων απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Πέτρο Γαλάτουλα και στο μεγάλο χορηγό και ευεργέτη των Ομάδων και της Ομογένειας κ. Νίκο Γαβαλά. Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού πρόσφερε αναμνηστικά του Δήμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμή ενός εξαίρετου γιατρού της Ομογένειας με τεράστια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο: του κ. Γιώργου Τσούλια τ. προέδρου του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης και μέλους της ''Ομάδας Αιγαίου''. Τον κ. Τσούλια βράβευσε με τιμητική πλακέτα ο πρόεδρος τη Ομοσπονδίας ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στην Ομογένεια και στην Ελλάδα, ενώ ο Μπάμπης Κουλούρας του χάρισε έναν πίνακα ζωγραφικής. Ο γιατρός δήλωσε λάτρης της ποίησης του Καβάφη και αποκάλυψε πως η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από τη Σύρο, την οποία υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί με την πρώτη ευκαιρία και πως αν η ζωή τα έφερνε διαφορετικά ίσως να ήταν τώρα μέλος της Ομάδας Καβάφης. ''Απόψε δώσατε ένα μήνυμα Ελλάδας στους Έλληνες της Νέας Υόρκης και το εκτιμάμε ιδιαίτερα'' είπε μεταξύ άλλων ο γιατρός για την παρουσία των Ομάδων. Μίλησαν  στο τέλος της εκδήλωσης για την παράσταση και την εκδήλωση ο Γενικός Πρόξενος και η Πρόξενος της Ελλάδας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, η διευθύντρια του ΕΟΤ Γρηγορία Καματερού, ο π. Γεώργιος Αναστασίου, ιερατικός προϊστάμενος της Μεταμόρφωσης στην Κορώνα οι οποίοι επαίνεσαν το έργο της Ομοσπονδίας και την προσφορά των Συριανών συντελεστών στον Ελληνικό πολιτισμό και στην Ομογένεια.

Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού στην προσλαλιά της ευχαρίστησε τους Ομογενείς μας για τηνυπέροχη υποδοχή και φιλοξενία και τόνισε πως  ''οι Ομάδες Καβάφης και Γκάτσος του Π.Σ. Άνω Σύρου μεταδίδουν ως άξιοι πρεσβευτές της Πατρίδας και της Σύρου τον πολιτισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό χάρη στην ψυχή και τη δύναμη του Μπάμπη Κουλούρα''.  Μετά το τέλος της εκδήλωσης το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των Συριανών καλλιτεχνών και της Αντιδημάρχου. Το προηγούμενο βράδυ ο Συριανός φίλος των Ομάδων Γιώργος Μανδηλαράς πρόσφερε ένα πλούσιο  δείπνο στη Συριανή αποστολή στην ταβέρνα του ''Η ΣΥΡΟΣ'', που βρίσκεται στο New Jersey. H συναυλία των Ομάδων προβλήθηκε ως κορυφαίο γεγονός από τις  παγκόσμιας  κυκλοφορίας Ελληνικές εφημερίδες  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ  και GREEK NEWS. Η Ομάδα επίσης έδωσε συνέντευξη στο μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό της Ομογένειας "COSMOS 91,5 FM".

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 το μεσημέρι οι Ομάδες της Σύρου έδωσαν συναυλία και απήγγειλαν ποιήματα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του φημισμένου Ελληνικού Σχολείου του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ της Αστόριας. Οι μαθητές με τις γλυκές τους φωνές συνόδευαν τους Συριανούς συντελεστές στα τραγούδια τους. Το σχολείο διαθέτει μια θαυμάσια μαθητική χορωδία.  Ο Μπάμπης Κουλούρας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τη συγκίνησή των Ομάδων αφιέρωσε την παράσταση στον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, ιδρυτή και ευεργέτη του Σχολείου κ. Νίκο Ανδριώτη και του απένειμε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνισμό και στην εκπαίδευση της Ομογένειας.  Ο κ. Ανδριώτης στο τέλος χαιρετίζοντας με μια εμπνευσμένη προσφώνηση τους Συριανούς καλλιτέχνες  είπε ότι ''η Σύρος φημίζεται για τα γλυκά της λουκούμια. Εσείς όμως γλυκάνατε με την παρουσία σας τις ψυχές μας πιο πολύ απ' ότι τα λουκούμια τη γεύση μας''.. Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός πρόξενος, ο οποίος παρακολούθησε για δεύτερη φορά τις Συριανές Ομάδες και εντυπωσιασμένος από την απόδοσή τους πρότεινε από το βήμα  ''Να ξανάρθουν την ερχομένη Άνοιξη οι Ομάδες Καβάφης και Γκάτσος στη Νέα Υόρκη για μια παράσταση που θα κάνει μπαμ και θα την παρακολουθήσει όλη η Ομογένεια της Νέας Υόρκης σ' ένα θέατρο για 2000 θεατές, με την σύμπραξη της υπέροχης χορωδίας και με την ευθύνη και αιγίδα του Ελληνικού Γενικού προξενείου''.  Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους θεατές  και ο παρευρισκόμενος μεγάλος χορηγός των Ομάδων κ. Νίκος Γαβαλάς υποσχέθηκε και την επόμενη φιλοξενία. Την παράσταση παρακολούθησαν εκτός από τον κ. Νίκο Ανδριώτη και τη Σχολική Επιτροπή, η εκπαιδευτική κοινότητα του Σχολείου με επικεφαλής το Διευθυντή κ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, ο φίλος της Σύρου και πρόεδρος του ''Global City Realty'' κ. Γιώργος Κίτσιος, ο τ. Διευθυντής του απογευματινού Σχολείου κ. Τιμολέων Κόκκινος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, ο ομογενής μας κ. Θέμης Βούλγαρης που ήρθε από τη Βοστώνη κ.α.  Στο τέλος της εκδήλωσης οι Συριανοί Καλλιτέχνες μοίρασαν στους μαθητές λουκούμια, προσφορά της  βιοτεχνίας ΚΟΡΡΕΣ. Οι Συριανοί συντελεστές ήταν οι Μπάμπης Κουλούρας, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Έφη Ζαϊτίδου, Ελπίδα Γαδ, Νίκος Απέργης, Αντώνης Μαραγκός, Νίκος Ρούσσος, Ζαννής Μαραγκός, Ρεγγίνα Σοφού, Βαγγέλης Αραγιάννης, Μάκης Πρίντεζης, Νικολέττα Ρούσσου.  Στις 4 Δεκεμβρίου οι Ομάδες παίζουν στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου για ενίσχυση των ΑΜΕΑ.

Σχετικά δημοσιεύματα:

Εθνικός Κήρυξ
https://www.ekirikas.com/%CE%B5%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF
%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B
5%CE%AF%CF%82-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1/  

Greek News
http://www.greeknewsonline.com/akomi-mia-yperochi-synavlia-apo-tin-mousikopi
itiki-omada-kavafis-ano-syrou/ 

http://www.greeknewsonline.com/episkepsi-tis-mousikopiitikis-omadas-kavafis-
ston-agio-dimitrio-astorias/

Σχολείο "Άγιος Δημήτριος"
http://saintdemetriosastoria.com/index2.htm l

Σχετικά videos: 
Η Ομάδα Καβάφης στον COSMOS FM 91,5 της Νέας Υόρκης.
https://www.youtube.com/watch?v=iQlV_jHzkCc 

Η Ομάδα Καβάφης και Γκάτσος στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης
https://www.youtube.com/watch?v=8aBlNRqjhls&t=14s 

Η '' Ομάδα Καβάφης'' στο Ελληνικό Σχολείο Άγιος Δημήτριος Νέας Υόρκης
https://www.youtube.com/watch?v=p1hulF_7uR4 

Η Ομάδα Καβάφης και Γκάτσος στο Ελληνικό Σχολείο ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Νέας Υόρκης
https://www.youtube.com/watch?v=uRACcl9VlBw&t=5s