Προβολή νέων βραβευμένων παραστάσεων της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στο Θέατρο Απόλλων

“Met: Live in HD” 2017-18

Απαλλαγμένος πλέον από τη ρήτρα, η οποία ίσχυε κατά τα δύο προηγούμενα έτη ως ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή για το σύνολο των παραστάσεων της Metropolitan Opera of New York που προβλήθηκαν στο Θέατρο Απόλλων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προσανατολίζεται στην ανανέωση της συνεργασίας του με τον Όμιλο ANTENNA.

H συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα «Met: Live in HD» για τρίτη συνεχή σεζόν θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017.

Ο φετινός κύκλος προβολών ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με μια νέα παραγωγή της «Νόρμα» του Bellini κα ακολούθησε ο «Μαγικός Αυλός» του Mozart στις 14 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2017-18 θα πραγματοποιηθούν 10 απευθείας μεταδόσεις από τη σκηνή της Met, οι οποίες περιλαμβάνουν πέντε νέες παραγωγές και άλλες θρυλικές παραγωγές που επανέρχονται στη σκηνή με τους κορυφαίους πρωταγωνιστές του κόσμου. Η σειρά θα μεταδοθεί σε 71 χώρες σε έξι ηπείρους, όπως και σε περισσότερες από 750 αίθουσες στις ΗΠΑ.

Η πορεία του προγράμματος στη Σύρο

Σημειώνεται, ότι τη σεζόν 2015-2016 προβλήθηκαν στη Σύρο τέσσερις βραβευμένες παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης: «Ο Καρυοθραύστης», «Τουραντότ», «Μανόν Λεσκό» και «Μαντάμα Μπατερφλάι».

Την επόμενη χρονιά 2016-2017, το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα έργα «Η Αγάπη από Μακριά» (Saariaho), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (Gounod), «La Traviata» (Verdi), «Ευγένιος Ονιέγκιν» (Tchaikovsky) και «Ο Ιππότης του Ρόδου» (Strauss).

Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης λαμβάνει το 10% από τις καθαρές εισπράξεις όλων των παραστάσεων. Το min guarantee για την πρώτη σεζόν είχε διαμορφωθεί σε 400€ συν ΦΠΑ 23% ανά παράσταση, ήτοι 492€. Στη συνέχεια της συνεργασίας, ο συγκεκριμένος όρος τροποποιήθηκε και ως ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή προς την εταιρεία ορίστηκε το ποσό των 2.000€ συν ΦΠΑ και για τις πέντε προβολές που εξασφάλισε η Σύρος, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού των εσόδων, στην περίπτωση που οι εισπράξεις κάποιας παράστασης δεν ξεπερνούν τα 400€. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: γενική είσοδος 15€ και φοιτητικό - άνεργοι – γκρουπ 10€.

Βάσει του οικονομικού απολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος, οι καθαρές εισπράξεις της σεζόν 2015-2016 ανήλθαν στο ποσό των 2.643,21€ (229 θεατές και 264,31€ για το Δήμο) και τη σεζόν 2016-2017 στο ποσό των 1.835.13€ (159 θεατές και 183.51€ για το Δήμο). Λόγω των χαμηλών εσόδων της προηγούμενης χρονιάς, δε δόθηκε στο Δήμο το προβλεπόμενο 10% και καταβλήθηκε επιπλέον από αυτόν το ποσό των 20 ευρώ για την κάλυψη της διαφοράς.  

Καμία οικονομική δέσμευση για τον Δήμο

Κατόπιν των ανωτέρω, αρχική πρόθεση του Τμήματος Πολιτισμού ήταν η μη ένταξη του Δήμου στον φετινό κύκλο προβολών της Met. Ωστόσο, με το νέο συμφωνητικό συνεργασίας με τον Όμιλο ANTENNA καταργείται η μέχρι τώρα ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο για τη συνέχιση του προγράμματος στη Σύρο με στόχο τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών εκδηλώσέων της σε ημέρες, όπου το Θέατρο Απόλλων δεν είναι δεσμευμένο.

Οι φετινές παραγωγές

Κατά συνέπεια, προσφέρεται η δυνατότητα στους φίλους της όπερας να παρακολουθήσουν συνολικά τρεις παραγωγές και συγκεκριμένα το «Ελιξίριο του Έρωτα» στις 10 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00, τη «Μποέμ» του Πουτσίνι, στις 24 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:30 και το «Έτσι Κάνουν Όλες» του Μότσαρτ, στις 31 Μαρτίου 2018 στις 19:55.

Το κωμικό διαμάντι του Donizetti «Το Ελιξίριο του Έρωτα» σε σκηνοθεσία Bartlett Sher και μουσική διεύθυνση του Domingo Hindoyan, παρουσιάζει την Pretty Yende ως τη ζωηρή Αντίνα με τον Matthew Polenzani ως Νεμορίνο, τον απλό χωρικό που την ερωτεύεται. Ο Davide Luciano κάνει το ντεμπούτο του στη Met στο ρόλο του υπεροπτικού αρραβωνιαστικού της Αντίνα, του Μπελκόρε και ο Ildebrando D’ Arcangelo ερμηνεύει τον ρόλο του γυρολόγου με το μαγικό φίλτρο Δόκτορα Ντουλκαμάρα. Ο Domingo Hindoyan κάνει το ντεμπούτο του ως μαέστρος.

Μα συναρπαστική νεανική διανομή πρωταγωνιστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli στην «Μποέμ», τη πιο δημοφιλή όπερα στην ιστορία της Met. Η Sonya Yoncheva πρωταγωνιστεί ως Μιμί απέναντι από τον Michael Fabiano στο ρόλο του παθιασμένου συγγραφέα Ροντόλφο. Η Susanna Phillips επαναλαμβάνει τον ρόλο της κοκέτας Μουζέτας και ο Lucas Meachem ερμηνεύει τον ρόλο του εραστή της, του ζωγράφου Μαρτσέλο. Συμμετέχουν ακόμα οι Alexey Lavrov και Matthew Rose στους ρόλους των φίλων του Ροντόλφο κα του Μαρτσέλου Σονάρ και Κολίν και ο Paul Plishka ως Μπενουά και Αλτσίνορο, σ’ αυτή την παράσταση που διευθύνει ο Marco Armiliato.

Ο Phelim McDermott επιστρέφει στη σκηνή της Met για να σκηνοθετήσει την κωμωδία του Mozart «Έτσι κάνουν όλες» υπό τη διεύθυνση του David Robertson. Τοποθετημένο στη δεκαετία του ’50 στο Κόνεϊ Άιλαντ, η διανομή περιλαμβάνει την Amanda Majeski στο ρόλο της διχασμένης Φιορντιλίιτζι, τη Serena Malfi στο ρόλο της αδερφής της, της Ντοραμπέλα, τη βραβευμένη με Tony Award Kelli O’ Hara στο ρόλο της τσαχπίνας υπηρέτριάς τους, της Ντεσπίνα, τους Ben Bliss και Adam Plachetka στους ρόλους των δύο αρραβωνιαστικών, του Φεράντο και του Γκουλιέλμο και τον Christopher Maltman στον ρόλο του κυνικού Ντον Αλφρέντο. Το «Έτσι κάνουν όλες» είναι συμπαραγωγή με την English National Opera.