Ένα πολύτιμο χριστουγεννιάτικο δώρο από τα παιδιά της Στέγης στους κατοίκους της Σύρου

«Η Σύρα κι εγώ»

Εικαστική εκπροσώπηση του νησιού στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του «Puzzle Installation & Collaborative Project»

Πρωτότυπα και ευφάνταστα κομμάτια παζλ, που θα μεταφέρουν και θα αφηγηθούν στο φιλότεχνο κοινό της Νέας Υόρκης τις προσωπικές ιστορίες τους, θα δημιουργήσουν τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου.

Η νέα αυτή δράση αποτελεί κομμάτι του «Puzzle Installation & Collaborative Project», ενός μεγάλου προγράμματος στον παγκόσμιο χάρτη με συμμετοχές από ανθρώπους και καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μία δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη ομαδική έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και παιδιά από διαφορετικές χώρες ενώνουν τη φωνή τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός μεγάλου έργου τέχνης.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης και συνεργασίας έργων παζλ αποδεικνύει ότι η τέχνη είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ο αντίκτυπος της δράσης μαρτυρά ότι η τέχνη αποτελεί μια ισχυρή μορφή έκφρασης που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το έργο εξελίσσεται και διατηρείται με τις προσπάθειες του καλλιτέχνη Tim Kelly και της ομάδας του, που προσθέτουν κάθε φορά τις νέες δημιουργίες.

Τα εργαστήρια παζλ έχουν φιλοξενηθεί από πολλά σχολεία, ομάδες τέχνης, δρύματα, καθώς και από αμέτρητους μεμονωμένους καλλιτέχνες. Τα κομμάτια παζλ έχουν κατασκευαστεί στη Σλοβακία, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Οι υποεγκαταστάσεις προβάλλονται επί του παρόντος σε 4 ηπείρους. Από το χειμώνα του 2012 μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 4.000 κομμάτια παζλ, ενώ στόχος είναι τα 10.000 κομμάτια, τα οποία θα «ενωθούν» για μία μεγάλη εγκατάσταση.

Μέρος μιας μεγαλύτερης δράσης χωρίς διακρίσεις

Θέμα της δουλειάς που θα παράξει και θα παρουσιάσει η ομάδα της Σύρου, εκπροσωπώντας την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στη Νέα Υόρκη, είναι «Η Σύρα κι εγώ». Παράλληλα, το ΔΕΕΠΣ θα εργαστεί και ως μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας, της παγκόσμιας ομάδας του Puzzle Installation & Collaborative Project, ενώ φιλοδοξεί να δημιουργηθεί για τον ίδιο σκοπό και μία ακόμη ομάδα σε κάποιο χωριό της Σύρου.

Υπενθυμίζεται ότι, το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Eileen Botsford - Βελισσαροπούλου, η οποία άρχισε να υλοποιείται την περασμένη χρονιά φιλοδοξώντας να καταστήσει πιο προσιτή την εικαστική παιδεία σε όλους. Μέσα από αυτό, διοργανώνονται εικαστικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικους στο χωριό τους και στην κοντινή περιοχή τους. Στόχο έχει τη συνεργασία του με τοπικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς της Σύρου, της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού, έτσι ώστε να συμβάλει στη γεφύρωση και προβολή των εικαστικών τεχνών. Στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η δημιουργία προγραμμάτων ανοικτών εικαστικών εργαστηρίων που θα πλαισιώνονται από ομιλίες εικαστικών και θεωρητικών της τέχνης. Ο τόπος διεξαγωγής των προγραμμάτων ποικίλει ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, όπως Πολιτιστικά Κέντρα και ανοιχτούς χώρους. Η είσοδος είναι ελεύθερη και απαιτείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα.

Στο πλαίσιο του Puzzle Installation & Collaborative Project, τα παιδιά της Στέγης θα διδαχτούν μέσα από μια σειρά εργαστηρίων το πώς να μεταφέρουν με προβολή ένα σχήμα σε μεγάλες διαστάσεις για τη δημιουργία των κομματιών τους και στη συνέχεια, το καθένα θα αναπτύξει το δικό του κομμάτι παζλ μέσω της θεματολογίας που έχει οριστεί από την ομάδα. Μέσα από τη συμμετοχή αυτή, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά της Σύρου να εκπροσωπήσουν το νησί τους εικαστικά, αλλά και να δουλέψουν ως μέρος μιας μεγαλύτερης δράσης χωρίς διακρίσεις.

Φωνή στα παιδιά

Τελικός προορισμός των έργων τους θα είναι η Νέα Υόρκη. Πριν από την αναχώρησή τους, θα προηγηθεί μία έκθεση στην αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης από 15 έως 30 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνδιοργανωτές μας, το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την στήριξη τους και το Τμήμα πολιτισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης για την  ένταξη αυτής της δράσης μας στο εορταστικό πρόγραμμά του.. Όλοι μαζί δίνουμε φωνή στα παιδιά και νομίζω πως, αυτό θα είναι το πιο πολύτιμο χριστουγεννιάτικο δώρο», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του πρότζεκτ Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ιππασίας που διοργάνωσε ο Ιππικός Όμιλος Κυκλάδων, εορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του, το ΔΕΕΠΣ διεξήγαγε εικαστικό εργαστήρι με τον τίτλο «Ανακαλύπτω τον Ίππο». Με πολλές συμμετοχές και πολλή έμπνευση και χρώμα το εργαστήρι αποτέλεσε σημείο αναφοράς και δημιουργική πλατφόρμα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τον ίππο ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, καθώς και για το εξαίρετο γλυπτό ενός κεφαλιού αλόγου, έργο του Δημήτρη Καλαμάρα που αποτελεί μέρος της συλλογής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, ενώ στη συνέχεια δημιούργησαν με ποικίλες τεχνικές και υλικά.