Σύσταση Μουσικής Σχολής Φιλαρμονικής στη Νάξο με καθηγητές καταξιωμένους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής

Το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά

Συνέντευξη της αρχιμουσικού, Μαρίας Ελευθερίου

Η ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής της Νάξου και η ποιοτική μουσική εκπαίδευση νέων του νησιού από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές αποτελούν βασικούς στόχους της νεοσύστατης Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η νέα δομή θα λειτουργήσει με ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση των οργάνων της Φιλαρμονικής (Κλαρινέτο-Σαξόφωνο-Φλάουτο-Τρομπέτα-Κόρνο-Τρομπόνι και κρουστά), το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 15:00, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η εγγραφή νέων μελών που θα φοιτήσουν στις σχολές πνευστών και κρουστών. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν, να ακούσουν και να δοκιμάσουν όλα τα όργανα, ώστε να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει. Η παρουσίαση αφορά ηλικίες από Δ Δημοτικού έως και ενήλικες.

Την επίβλεψη της Μουσικής Σχολής θα αναλάβει η αρχιμουσικός Μαρία Ελευθερίου, η οποία μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για το νέο αυτό εγχείρημα και το ρόλο που θα διαδραματίσει μελλοντικά η Φιλαρμονική στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Νάξου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει η νέα αυτή δομή;

«Η ιδέα γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, όταν συνάντησα τον τότε και τωρινό πλέον συνεργάτη τον Σπύρο Μπάκο, ο οποίος μου έδωσε την ιδέα δημιουργίας μιας Σχολής Φιλαρμονικής στον τόπο μου. Αυτή η σχολή έρχεται να δημιουργήσει μια δομή στο Δήμο Νάξου που θα καλύψει πολιτιστικές - ως επί τω το πλείστον- ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες στελέχωσης της φιλαρμονικής ορχήστρας».

Ακολουθήσατε κάποιο πρότυπο Φιλαρμονικής πάνω στο οποίο βασιστήκατε για τη σύσταση της δικής σας δομής;

«Τα πρότυπα φιλαρμονικών βρίσκονται, όπως όλοι γνωρίζουμε στην Κέρκυρα. Από αυτές τις μπάντες έχω εμπνευστεί και αυτού του είδους Φιλαρμονική Ορχήστρα έχω όραμα να δημιουργήσω».

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως αρχιμουσικός και ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσετε;

«Οι στόχοι μου είναι, καταρχάς, να φέρω κοντά στη μουσική και ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο είδος νέους και νέες, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, κάνοντας τους, είτε μαθαίνοντας ένα όργανο, είτε ακολουθώντας τις δράσεις της ορχήστρας σαν ακροατές, να αγαπήσουν αυτό το είδος της μουσικής που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο όσο θα έπρεπε όπως είναι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η γραμμή μου θα είναι με μια λέξη ''εξωστρέφεια''. Να φέρω δηλαδή τον κόσμο της Νάξου κοντά σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας τη δουλειά μας όσο πιο συχνά μπορούμε στο κοινό μας, μέσω των σχολών αλλά και των δράσεων της ορχήστρας».

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η Μουσική Σχολή και ποιες οι δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσετε πέρα από τη συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις και εορτασμούς του νησιού;

«Η Σχολή απευθύνεται σε ηλικίες από Δ’ Δημοτικού, χωρίς όριο ενηλίκων. Μπορεί δηλαδή ακόμα και ένας άνθρωπος 40 ή 50 ετών να ξεκινήσει ένα πνευστό η κρουστό όργανο που ίσως είχε απωθημένο στα νιάτα του και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να το μάθει. Οι καθηγητές της σχόλης μας είναι έμπειροι και καταξιωμένοι μουσικοί που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Αυτοί σε συνεργασία με εμένα θα λειτουργουν τις σχολές των πνευστών και των κρουστών οργάνων».

Ποια τα οφέλη από τη λειτουργία Φιλαρμονικής; Πόσο σημαντική είναι για έναν τόπο, δεδομένου ότι συνδέεται με τη μουσική παιδεία και καλλιέργεια;

«Η δημιουργία ενός μουσικού συνόλου σε έναν τόπο πάντα δημιουργεί οφέλη με την προϋπόθεση βέβαια να οργανώνεται σωστά, από εξειδικευμένους ανθρώπους με μεράκι και πάντα με τη βοήθεια παραγόντων όπως ένας Δήμος ή μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμπειρία μού, έχει δείξει ότι ένα από τα σημαντικά οφέλη είναι το ότι η ενασχόληση με τη μουσική σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο αποτρέπει ένα παιδί από κίνδυνους και μάστιγες της εποχής μας. Επίσης ευεργετική είναι η επίδραση της μουσικής στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, αλλά και στην ευφυΐα που αποκτά από τη μελέτη ή ακόμα και από την ακρόαση της μουσικής. Αυτό το μουσικό σύνολο θα εκπροσωπεί την κοινωνία του νησιού και είμαι βεβαία ότι αν ο κόσμος το αγκαλιάσει σε πολύ λίγο χρόνο θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του νησιού σε εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο».

Πόσα μέλη αριθμεί αυτή τη στιγμή η Φιλαρμονική σας και τι ενέργειες θα κάνετε για την αύξηση των εγγραφών;

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε από το μηδέν, δεν υπάρχει έμψυχο δυναμικό, έτοιμο να στελεχώσει την φιλαρμονική. Ελπίζουμε ότι με τη στήριξη του Δήμου σε οικονομικό επίπεδο αλλά και υλικοτεχνική υποδομή πολύ γρήγορα θα συσταθεί το κυρίως σώμα της φιλαρμονικής ορχήστρας. Σε πρώτο επίπεδο οι καθηγητές μαζί με εμένα θα δώσουμε κάποιες εκπαιδευτικές συναυλίες σε σχολεία και επιλεγμένους χώρους όπου οι νέοι αλλά και ενήλικες θα ακούσουν πώς παίζουν τα πνευστά όργανα, θα μάθουν στοιχεία για την προέλευση και την κατασκευή τους».